ΑΠΕ: Με περισσότερες ελπίδες, για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, είχε βγει από τη συνάντηση με τον Ερντογάν ο Τσίπρας

ΑΠΕ: Με περισσότερες ελπίδες, για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, είχε βγει από τη συνάντηση με τον Ερντογάν ο Τσίπρας

Το κρατικό πρακτορείο σε τηλεγράφημα του συνδέει την σημερινή εξέλιξη με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας, στις 12 Ιουλίου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

TSIPRAS-ERNTOGAN-630x
Μια αποστροφή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, στις 12 Ιουλίου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, είχε κάνει τότε αίσθηση καθώς είχε δηλώσει πως μετά τη συνάντηση είχε περισσότερες ελπίδες απ' ό,τι πριν από αυτή, για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς να πει περισσότερα.

Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ήταν το πρώτο ζήτημα που είχε θέσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 11 Ιουλίου, παρουσία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στη συνομιλία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στις 12 Ιουλίου, στο περιθώριο της Συνόδου.

Στη συνομιλία του κ. Τσίπρα με την κ. Μέρκελ ήταν παρών και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος έδωσε λεπτομέρειες για την υπόθεση της παράνομης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, που συνόδευαν τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, έθεσαν και αυτοί το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ως θέμα πρώτης προτεραιότητας στις επαφές που είχαν με ομολόγους τους υπουργούς χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Αμέσως μετά τη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν, που κράτησε περίπου δύο ώρες, ο κ. Τσίπρας έδωσε συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους που καλύψαμε τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και σε ερώτηση συναδέλφου για το τι ακριβώς ειπώθηκε ανάμεσα στους δύο ηγέτες για το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών απάντησε ως εξής: «Κατ' αρχάς τα λόγια μου είναι μετρημένα, ωστόσο πρέπει να σας πω ότι βγαίνοντας από τη συνάντηση έχω περισσότερες ελπίδες από ότι πριν μπω στη συνάντηση αυτή. Δεν ήταν μια εύκολη συνάντηση, για αυτό και διήρκεσε πάνω από μία ώρα και πενήντα λεπτά, σχεδόν δύο ώρες. Τέθηκαν όλα τα ζητήματα και βεβαίως από τη δική μας την πλευρά, απ τη δική μου την πλευρά, κατέστη σαφές ότι το ζήτημα των δύο είναι ένα μείζον ζήτημα ηθικής, συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας που αφορά τη σχέση των δύο χωρών».

Έκτοτε ακολούθησε ένας μαραθώνιος διπλωματικών ενεργειών από τις ελληνικές αρχές που οδήγησαν στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ακριβώς ένα μήνα μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης