Να τιμωρούνται τα κράτη, αλλά να τιμωρούνται και οι τράπεζες

Να τιμωρούνται τα κράτη, αλλά να τιμωρούνται και οι τράπεζες

«Η Ελλάδα δεν είναι αντίθετη με τη δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης και κυρώσεων κατά των κρατών - μελών που αποκλίνουν από τις αρχές του Συμφώνου Σταθερότητας»

Να τιμωρούνται τα κράτη, αλλά να τιμωρούνται και οι τράπεζες

«Η Ελλάδα δεν είναι κατ’ αρχήν αντίθετη με τη δημιουργία ενός μηχανισμού παρακολούθησης και κυρώσεων κατά των κρατών - μελών που αποκλίνουν από τις αρχές του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά κυρώσεις πρέπει να υπάρχουν και για το τραπεζικό σύστημα, στις περιπτώσεις που προωθεί ή ανέχεται πρακτικές φοροδιαφυγής και φορολογικών παραδείσων» δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, «η συζήτηση για το ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης δεν μπήκε σε επιμέρους μέτρα ούτε υιοθετήθηκαν τέτοια, όπως το αυτόματο "πάγωμα" των κοινοτικών πόρων που έχει εισηγηθεί η Κομισιόν ή η αποβολή από το ευρώ, η οποία απαιτεί αλλαγή Συνθήκης».

Γενικά, η Ελλάδα δεν είναι κατά της ύπαρξης ενός μηχανισμού παρακολούθησης και κυρώσεων, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, συμπληρώνοντας ότι, εάν υπήρχε αυτός ο μηχανισμός πριν από έξι χρόνια, θα είχε αποτραπεί η κρίση στην Ελλάδα.

Πέρα όμως από τις κυρώσεις, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα θέλει ο μηχανισμός αυτός να είναι αφενός δίκαιος και, αφετέρου, να συμπληρώνεται με τις άλλες όψεις της οικονομικής διακυβέρνησης, όπως των φορολογικών παραδείσων -και των κυρώσεων κατά των τραπεζών-, καθώς και να «απαντά» στα ζητήματα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας.

Τα συμπεράσματα της Συνόδου
Κλείσιμο

Οι σχέσεις της ΕΕ με τους στρατηγικούς της εταίρους και η ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης ήταν τα βασικά θέματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, όσον αφορά στις σχέσεις της ΕΕ με τους στρατηγικούς της εταίρους, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής επισημαίνεται ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς, γεγονός που απαιτεί μια συντονισμένη διεθνή απάντηση. Η πρόσφατη οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση απέδειξε με δραματικό τρόπο ότι η ευημερία, η ασφάλεια και η ποιότητα ζωής των Ευρωπαίων εξαρτάται από εξωτερικές εξελίξεις, αναφέρεται ακόμη στα συμπεράσματα.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για βελτιωμένη συνεργασία με τους στρατηγικούς εταίρους με αύξηση του εμπορίου, κάτι που, όπως υπογραμμίζεται, αποτελεί καθοριστικό στόχο, ο οποίος θα συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, η Σύνοδος του G20 στη Σεούλ θα δώσει τη δυνατότητα για μια αξιολόγηση της οικονομικής ανάκαμψης και των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει τα μέλη του G20.

Όσον αφορά στις σχέσεις ΕΕ - ΝΑΤΟ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά από την ύπατη Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Κάθριν Αστον, να αναπτύξει ιδέες για το πως η συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ στη διαχείριση κρίσεων μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω.

Για την οικονομική διακυβέρνηση, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής επισημαίνεται ότι επί τη βάση της ενδιάμεσης έκθεσης που παρουσίασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Φαν Ρομπέι, στους «27», εκφράζεται ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί, κυρίως σε ό,τι αφορά στο λεγόμενο «ευρωπαϊκό εξάμηνο». Επίσης, υπογραμμίζεται η ανάγκη ανάπτυξης ενός νέου πλαισίου επιτήρησης για την παρακολούθηση και διόρθωση των μη βιώσιμων διαφορών και ανισορροπιών στην ανταγωνιστικότητα έγκαιρα και την ενίσχυση των εθνικών δημοσιονομικών πλαισίων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης