ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ο Κοτζιάς δίνει τον «ορισμό» της εξωτερικής πολιτικής: Ρεαλισμός, θάρρος - Κουμουτσάκος: Λείπει η σοβαρότητα

Ο Κοτζιάς δίνει τον «ορισμό» της εξωτερικής πολιτικής: Ρεαλισμός, θάρρος - Κουμουτσάκος: Λείπει η σοβαρότητα

«Όχι δουλικότητα» γράφει μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε ένα τουίτ που ανέβασε ενώ μαίνεται εκτός ελέγχου ο διπλωματικός πόλεμος Ελλάδας-Ρωσίας - Δείτε πώς του απάντησε ο Γιώργος Κουμουτσάκος

kotzias_prespes
Με ένα σχεδόν αυτοαναφορικό τουίτ το πρωί της Κυριακής, ο  Νίκος Κοτζιάς μοιράστηκε με τον κόσμο τις απόψεις του για την εξωτερική πολιτική.

«Η εξωτερική πολιτική απαιτεί πραγματισμό/ρεαλισμό όχι φοβία, θάρρος και αντοχή, όχι εφιάλτες, αποφασιστικότητα με ευελιξία, όχι δειλία, πιστη σε αρχές, όχι οπορτουνιστικές συμπεριφορές, ιδέες οχι αναμασήματα, γνώσεις θεωρίας+πράξης όχι ημιμάθεια, πνεύμα αντίστασης όχι δουλικότητα» έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς που τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται στο επίκεντρο της πρωτοφανούς διπλωματικής κρίσης που ξεκίνησε μεταξύ της Αθήνας και της Μόσχας όταν η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες.

Σε αντίποινα, η ρωσική πλευρά απέλασε επίσης δύο Έλληνες διπλωμάτες που υπηρετούσαν στη διπλωματική αποστολή στην Μόσχα. Επιπλέον, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μεντβέντεφ αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος της Κύπρου σαν «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» στέλνοντας ένα προφανές μήνυμα ότι πλέον η στήριξη της Μόσχας στα ελληνικά εθνικά θέματα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη για κανένα ζήτημα, ακόμη και σε πεδία όπου η Ρωσία -ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ- συντασσόταν ιστορικά με τα ελληνικά συμφέροντα.

«Η χώρα μας είναι αποφασισμένη να στείλει ένα μήνυμα προς Ανατολάς και Δύση, προς όλους τους φίλους μας και μη, ότι για όποιον παραβιάζει τις αρχές της κυριαρχίας και του σεβασμού απέναντί μας θα λαμβάνονται τα αντίστοιχα μέτρα. Η εποχή που θεωρούνταν διπλωματία το να κάνεις την κότα πέρασε. Αυτή είναι μια διπλωματία για κοτέτσι και όχι για εξωτερική πολιτική» ήταν το μήνυμα που είχε στείλει στη Ρωσία ο Νίκος Κοτζιάς στις 22 Ιουλίου. Άλλωστε το υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί την Μόσχα ότι αποπειράθηκε να εξαγοράσει Έλληνες κρατικούς αξιωματούχους, ότι επιχείρησε να υπονομεύσει την ελληνική εξωτερική πολιτική και ότι προσπάθησε να παρέμβει στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας.


Δείτε το τουίτ του Νίκου Κοτζιά που μπορεί να αποκωδικοποιηθεί και σαν ένας ιδιότυπος ορισμός της εξωτερικής πολιτικής:     
Το τουίτ του Νίκου Κοτζιά σχολίασε ο βουλευτής και τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος. Στον ορισμό της εξωτερικής πολιτικής, ο ιδρυτής της πολιτικής κίνησης «Πράττω» - όπως αποκαλεί τον Νίκο Κοτζιά ο Γιώργος Κουμουτσάκος, λείπει η σοβαρότητα, γράφει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ. Δείτε το τουίτ του κ. Κουμουτσάκου:
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης