Πρόκληση: Ο Ερντογάν βάζει και την Κύπρο στο κάδρο της κρίσης με τις ΗΠΑ, με αναφορά του στον «Αττίλα»

Πρόκληση: Ο Ερντογάν βάζει και την Κύπρο στο κάδρο της κρίσης με τις ΗΠΑ, με αναφορά του στον «Αττίλα»

«Η Τουρκία μπορεί να κανονίσει τις υποθέσεις μόνη της εάν οι ΗΠΑ δεν θέλουν να ακούσουν» γράφει σε άρθρο του στους New York Times, υποστηρίζοντας ότι η εισβολή στην Κύπρο έγινε για να εμποδιστεί σφαγή Τουρκοκυπρίων «παρά τις αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον». 

tur
Ανεβάζει τους τόνους στην κόντρα του με τις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βάζοντας για πρώτη φορά στο κάδρο της έντονης διπλωματικής κρίσης και την Κύπρο. Όπως υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, απειλώντας αμέσως τις ΗΠΑ και εμμέσως τη βορειοατλαντική συμμαχία, η Τουρκία είναι ικανή να υπερασπισθεί τα συμφέροντά της χωρίς τη συγκατάθεση ή της συμβολή της υπερδύναμης.

Φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα της τουρκικής «αποφασιστικότητας» την εισβολή στην Κύπρο, ο «Σουλτάνος» υποστήριξε ότι η χώρα του έσωσε του Τούρκους από τη σφαγή που – σύμφωνα με τον ίδιο-τους επιφύλασσαν οι Ελληνοκύπριοι, εισβάλλοντας στο νησί, παρά τις αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον.

Στο άρθρο του στην εφημερίδα «New York Times», ο κ. Ερντογάν υποστηρίζει -μεταξύ άλλων- ότι οι μονομερείς ενέργειες των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας θα υπονομεύσουν τα αμερικανικά οφέλη και θα αναγκάσουν την Τουρκία να στραφεί προς αναζήτηση άλλων φίλων και συμμάχων. «Εάν οι ΗΠΑ δεν αρχίσουν να σέβονται την εθνική κυριαρχία της Τουρκίας και δεν κατανοήσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα μας, τότε η συμμαχία μας θα κινδυνεύσει», υπογραμμίζει ο Τούρκος Πρόεδρος.

Υπερασπιζόμενος την πολιτική του Αττίλα τονίζει ότι «τη δεκαετία του ’70, η τουρκική κυβέρνηση μπήκε στην Κύπρο για να αποτρέψει τη σφαγή των Τούρκων από τους Ελληνοκύπριους παρά της αντιρρήσεις της Ουάσινγκτον».

«Η Τουρκία έχει αποδείξει αρκετές φορές ότι μπορεί μόνη της να φροντίζει τις υποθέσεις της εάν οι ΗΠΑ αρνούνται να ακούσουν», επισημαίνει ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Είναι λάθος να προσπαθείς να γονατίσεις την Τουρκία για έναν πάστορα»

Ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε και σήμερα τις απειλές του προς τις ΗΠΑ, μετά και τον διπλασιασμό στους δασμούς χάλυβα και άνθρακα που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμ, λέγοντας σε ομιλία του στη Ριζούντα της Μαύρης Θάλασσας, ότι είναι λάθος να προσπαθείς να γονατίσεις την Τουρκία για έναν χριστιανό πάστορα. Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στον Άντριου Μπράνσον, τον ευαγγελιστή πάστορα που παραμένει σε κατ'οικον περιορισμό στην Τουρκία παρά την συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές για την απέλασή του στις ΗΠΑ. «Οι Αμερικανοί επέλεξαν έναν χριστιανό πάστορα από τον σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία. Ντροπή σας, ντροπή σας», δήλωσε ενώπιον υποστηρικτών του ο πρόεδρος της γείτονος.


«Αν αυτοί έχουν το δολάριο, εμείς έχουμε τον Αλλάχ»

Κλείσιμο
Αντιμέτωπος με την κατακόρυφη πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας τόσο έναντι του δολαρίου, όσο και του ευρώ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους να μην πανικοβάλλονται. «Αν αυτοί έχουν το δολάριο, εμείς έχουμε τον Αλλάχ», είπε. Ο πρόεδρος Ερντογάν την Παρασκευή κατήγγειλε έναν «οικονομικό πόλεμο» και κάλεσε τον τουρκικό λαό σε «εθνικό αγώνα» με τη μετατροπή κρυμμένου αποθέματος σε χρυσό ή σε ξένο νόμισμα σε τουρκικές λίρες. «Αν έχετε δολάρια και ευρώ κάτω από το μαξιλάρι σας δώστε τους αμέσως στις τράπεζες και μετατρέψτε τους σε τουρκικές λίρες. Διεξάγεται ένας πόλεμος ανεξαρτησίας και αγωνιζόμαστε για το μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης