Εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τη συνάντηση Αναστασιάδη με απεσταλμένη του ΟΗΕ

Εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τη συνάντηση Αναστασιάδη με απεσταλμένη του ΟΗΕ

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη της διαπραγμάτευσης από το σημείο που είχε διακοπεί στο Κραν Μοντανά

Anastasiades
Για τη συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ ενημερώθηκαν σήμερα οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε ότι: «Ο Πρόεδρος έκανε εκτενή ενημέρωση για τη συνάντηση με την κυρία Λουτ, όσο και γενικότερα για τις εξελίξεις γύρω από το εθνικό θέμα. Ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τη θέση μας όπως την κατέθεσε στην κ. Λουτ και εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη της διαπραγμάτευσης από το σημείο που είχε διακοπεί στο Κραν Μοντανά. Υπενθύμισε στην κ. Λουτ ότι ο ίδιος ανταποκρίθηκε και κατέθεσε θέσεις έναντι και των 6 παραμέτρων που πρότεινε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Διευκρίνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ανταποκρίνεται στην έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Η κ. Λουτ, είπε, προσπαθεί να διακριβώσει τη θέση των διαφόρων πλευρών προκειμένου να αποφασίσει ο Αντόνιο Γκουτέρες τα επόμενα βήματα. Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συνεχίσει πάντοτε στα πλαίσια των παραμέτρων του κύριου Γκουτέρες.

Οι Κύπριοι πολιτικοί αρχηγοί

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε πως το κόμμα του στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για επανέναρξη του διαλόγου για λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του πλαισίου Γκουτέρες. Ερωτηθείς για το κατά πόσο η Κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο Β', ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι αυτό που πρέπει να έχουμε είναι ουσιαστικό σχέδιο Α'. «Μία είναι η Κύπρος. Όπως δεν υπάρχει Κύπρος Β', δεν υπάρχει και σχέδιο Β'»

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, δήλωσε πως υπάρχει ένα συμφωνημένο πλαίσιο για τη συνέχιση των συνομιλιών «και αυτό πρέπει να καθοδηγεί όλες τις προσπάθειες οι οποίες εξελίσσονται από τη δική μας πλευρά». Ανέφερε πως «δεν αποτελεί επιλογή η διαφοροποίηση του επιδιωκόμενου στόχου και δεν πρέπει να αποτελεί επιλογή, διότι εάν θα τεθεί θέμα αλλαγής του στόχου λύσης του Κυπριακού, αυτό δεν θα είναι προς την κατεύθυνση ενός ενιαίου κράτους αλλά προς την κατεύθυνση της λύσης δύο κρατών και μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική για την Κύπρο».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι το αδιέξοδο στο Κυπριακό οφείλεται στην Τουρκία. «Ακούγοντας τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι» πρόσθεσε. Ακόμη, ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι το πλαίσιο Γκουτέρες δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ως πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, αφού όπως εκτίμησε, η Τουρκία θα ζητήσει ανταλλάγματα και περαιτέρω υποχωρήσεις.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας εξέφρασε την άποψη ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι από την παράταση του αδιεξόδου, αλλά περισσότεροι κίνδυνοι σε περίπτωση που ξεκινήσει μία διαδικασία χωρίς αποτέλεσμα. Ο κ. Λιλλήκας τόνισε πως «η Τουρκία δεν έχει δώσει δείγμα γραφής ότι είναι έτοιμη να κάνει υποχωρήσεις για το θέμα της ασφάλειας».

Απογοητευμένος από τα αποτελέσματα της συνάντησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με την κ. Λουτ, δήλωσε ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, προσθέτοντας ότι τα μηνύματα δεν είναι θετικά για όσους πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό. «Όταν ο ΓΓ ζητά την επόμενη κίνηση από τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην αντίληψη του κοινού ανθρώπου είναι ότι ζητά την αποδοχή των τουρκικών προτάσεων».

Διαφωνία για επανεκκίνηση συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, εξέφρασε Πόλυς Παλλίκαρος, εκ μέρους του Κινήματος Αλληλεγγύη. «Όμως θα στηρίξουμε τον Πρόεδρο στη θέση του να μην δεχθεί χρονοδιαγράμματα στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού», κατέληξε.

Κλείσιμο
Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να εξετάσει άλλα σενάρια πέραν της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Συνάντηση Τσαβούσογλου – Λουτ

Εν τω μεταξύ συνάντηση με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ είχε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε στο λογαριασμό του στο Twitter.
«Μεταφέραμε το όραμά μας για τη λύση του Κυπριακού στην ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Λουτ», αναφέρει ο Τούρκος Υπουργός δημοσιεύοντας και φωτογραφία από τη συνάντηση η οποία προκάλεσε συζητήσεις. Ο κ. Τσαβούσογλου και η κα Λουτ φαίνονται να φορούν τα ίδια ρούχα τα οποία φορούσαν κατά την επίσκεψη τους στη Κύπρο και έτσι δημιουργήθηκαν υποψίες ότι πιθανόν να είχαν συναντηθεί στα κατεχόμενα και όχι στην Άγκυρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης