Μπαρνιέ: Είμαστε δίπλα στον ελληνικό λαό, η τραγωδία αυτή έχει συγκινήσει όλον τον κόσμο

prokopis

Ο Μισέλ Μπαρνιέ καλωσορίστηκε στον Προεδρικό Μέγαρο από τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος τον χαρακτήρισε μεγάλο φίλο της Ελλάδας -  Οι φονικές πυρκαγιές στην Αττική στο επίκεντρο της συνάντησης - 

Οι φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική και η έμπρακτη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον Μισέλ Μπαρνιέ, αρμόδιος διαπραγματευτής της Κομισιόν για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων του Brexit.

Ο κ. Παυλόπουλος καλωσορίζοντας στην Προεδρία της Δημοκρατίας τον κ. Μπαρνιέ, έκανε λόγο για μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα, η οποία ζει, δυστυχώς, στιγμές πένθους και οδύνης και εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες τόσο προς τον ίδιο -που τον χαρακτήρισε μεγάλο φίλο της Ελλάδας-, καθώς και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έμπρακτη αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο πρόεδρός της, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απέδειξαν ότι ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη παραμένουν οι θεμελιώδεις αρχές και αξίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, σύμφωνα με τις επιταγές του ευρωπαϊκού πολιτισμού» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Αναφερόμενος, στο κύριο αντικείμενο της επίσκεψης του κ. Μπαρνιέ στην Ελλάδα, τον συνεχάρη δημοσίως για την μεγάλη επιτυχία και αποτελεσματικότητα, με την οποία φέρει σε πέρας την αποστολή του, δηλαδή την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων αναφορικά με το Brexit.

«Η θέση της Ελλάδας ήταν και είναι γνωστή ευθύς εξ αρχής: Μακάρι ο λαός του Ηνωμένου Βασιλείου να ξαναμελετήσει -ο χρόνος υπάρχει- την απόφασή του για το Brexit. Βεβαίως η απόφαση είναι αποκλειστικώς δική του και είναι απολύτως σεβαστή. Εφόσον, όμως, εμμείνει στην απόφασή του αυτή θα πρέπει να ολοκληρωθούν, εγκαίρως, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου και να συναφθεί Συμφωνία Αποχώρησης. Σ' αυτή την περίπτωση οι φίλοι μας του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να γνωρίζουν καλώς ότι η σχετική Συμφωνία θα σέβεται, στο ακέραιο, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και θα προστατεύει, επίσης στο ακέραιο, τα νόμιμα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της. Εκπτώσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν» υπογράμμισε ο Πρόεδρος.

Καταλήγοντας, υπενθύμισε ότι δεν μπορεί κανείς και να επιλέγει την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ν' αναμένει να έχει, έστω και εν μέρει, τα προνόμια του μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάλογα με τα συμφέροντά του.

«Συμμεριζόμαστε τον πόνο σας σε αυτό το μακάβριο γεγονός»

Από την πλευρά του, ο κ. Μπαρνιέ υπογράμμισε πρώτα απ’ όλα ότι «συμμεριζόμαστε απόλυτα τη συγκίνηση, το πένθος του ελληνικού λαού, την τραγωδία αυτή που πλήττει όλη την Ελλάδα».
Και την συμμεριζόμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και εγώ προσωπικά και στην ίδια μου την οικογένεια. Είδα πόση συγκίνηση έχει προκαλέσει αυτό το μακάβριο γεγονός. Το μήνυμα του προέδρου Γιούνκερ και όλης της Επιτροπής και το δικό μου προσωπικό μήνυμα είναι ότι είμαστε πολύ συγκινημένοι, συμμετέχουμε σ’ αυτό το πένθος σας, το μοιραζόμαστε, είμαστε δίπλα σας όπως πάντα. Πρέπει να μάθουμε σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Και θα θυμηθώ την πρώτη μου επίσκεψη τον Σεπτέμβρη του 1999, ως Επίτροπος υπεύθυνος για την Περιφερειακή Πολιτική, όταν πήγαμε στο βόρειο τμήμα των Αθηνών και είδαμε ποιες προσπάθειες έπρεπε να καταβάλλουμε για να μπορέσουμε στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας και στο πλαίσιο των κοινοτικών ταμείων χορήγησης αρωγής να φανούμε αλληλέγγυοι. Πρέπει να ξέρετε ότι είμαστε πάντα αλληλέγγυοι, είμαστε πάντα δίπλα στον ελληνικό λαό και συμμεριζόμαστε το πένθος της Ελλάδος αυτές τις μέρες», σημείωσε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι σε αυτή την τραγωδία, η οποία πραγματικά έχει συγκινήσει όλο τον κόσμο, βλέπουμε ποιες είναι οι πραγματικές αξίες στις οποίες βασίζονται όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως είπε «η αλληλεγγύη μεταξύ άλλων είναι το γεγονός ότι συμμεριζόμαστε τις πολιτικές αλλά και τα συναισθήματα που προκαλούνται από τέτοιου είδους καταστάσεις. Είμαστε 28 κράτη, τα οποία κάνουμε μία πολιτική, όχι μόνο κοινωνική και οικονομική αλλά και ανθρωπιστική. Και γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα αλλά υπάρχει και η αλληλεγγύη πάντα μεταξύ μας».

Αναφορικά με το Brexit υπενθύμισε ότι η Ελλάδα πάντα ήταν μία φίλη χώρα και ξέρουμε ότι έχει την ίδια άποψη με εμάς, εφόσον επέλεξε η Μεγάλη Βρετανία να φύγει. «Θα συμφωνήσουμε αλλά θέλουμε να φύγει κυρίως με συντεταγμένο τρόπο όπως λέγεται και όχι άτακτα. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε ως αποχώρηση. Αυτό είναι κάτι το οποίο κάνουμε εμείς στις Βρυξέλλες. Εγώ είμαι επικεφαλής των διαπραγματεύσεων εκ μέρους και της Ελλάδας βεβαίως -εφόσον είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης- και συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Ελπίζουμε και πρέπει έως τον Οκτώβριο να έχουμε καταλήξει στην επίλυση όλων των προβλημάτων για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι σημαντικό να υπάρχει μία σωστή οργάνωση πάνω από όλα της αποχώρησης αυτής, των σχέσεων που φιλοδοξούμε να έχουμε στη συνέχεια με την Μεγάλη Βρετανία, όχι μόνο στον εμπορικό τομέα, στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας ή της ναυσιπλοΐας, αλλά κυρίως σε θέματα πάρα πολύ σημαντικά -στρατηγικής σημασίας-, όπως είναι η άμυνα και η ασφάλεια. Ξέρουμε ότι η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να κάνει όλες αυτές τις διαπραγματεύσεις προσβλέποντας σε σταθερότητα στην Ευρώπη. Και αυτό είναι κάτι το οποίο το συζητήσαμε και αυτή την εβδομάδα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλες -κι εγώ θα συνεχίσω τις διαπραγματεύσεις έχοντας αυτή τη φιλοδοξία και το στόχο κατά νου: σταθερότητα στην Ευρώπη», τόνισε ο κ. Μπαρνιέ.

Παράλληλα, σημείωσε, ότι στο πλαίσιο αυτών των δύσκολων διαπραγματεύσεων «δεν ασχολούμαστε μόνον με τη συνθήκη, με το δίκαιο. Μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών γίνονται συζητήσεις που αφορούν και τους ανθρώπους, τα άτομα, τους 4,5 εκατομμύρια ξένους που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ των οποίων και πάνω από 10.000 Έλληνες, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, για το Ηνωμένο Βασίλειο ή για επιχειρήσεις. Και βεβαίως έχετε και εσείς Βρετανούς που εργάζονται στην Ελλάδα».

«Μία λοιπόν από τις προτεραιότητές μας είναι να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα όλων αυτών των ανθρώπων. Με νομική ασφάλεια διότι η συμφωνία πρέπει να επιτρέπει την πλήρη άσκηση όλων των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων που εργάζονται και στο Ηνωμένο Βασίλειο και εδώ» κατέληξε.«Ευρωπαϊκό το πένθος για την τραγωδία στην Αττική»

«Νωρίτερα, μιλώντας σε κοινή συνεδρίαση επιτροπών της Βουλής, ο Μισέλ Μπαρνιέ είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: Βρίσκομαι στην Ελλάδα τη στιγμή του εθνικού πένθους που είναι και ευρωπαϊκό πένθος».

«Υποδέχεστε κάποιον που είναι οικογενειάρχης και, όπως όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, συγκλονίστηκα από τις σκηνές στην Αττική, ιδιαίτερα στο Μάτι, και θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήρια και του προέδρου Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και όλης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να εκφράσω την αλληλεγγύη της» είπε ο κ. Μπαρνιέ και προσέθεσε: «Δεν ξεχνάω και τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Ελλάδα το 1999 με τον μεγάλο σεισμό, τις πυρκαγιές που έπληξαν την Πελοπόννησο το 2007. Αυτές οι καταστροφές που πλήττουν και ολοένα και πιο σοβαρά και άλλες χώρες της ΕΕ δεν είναι όλες φυσικές καταστροφές. Πέραν όμως της αλληλεγγύης υπάρχουν και τα μαθήματα που πρέπει να μάθουμε για να μην επαναληφθούν αυτές οι τραγωδίες, υπάρχουν διδάγματα που πρέπει να πάρουμε και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο κ. Μπαρνιέ αποκάλυψε ότι μετά τους σεισμούς της Αθήνας το 1999 είναι εκείνος που πρότεινε να δημιουργηθεί ευρωπαϊκό ταμείο αλληλεγγύης για να βοηθηθούν οι επανορθώσεις. Λαμβάνοντας δε υπόψη το μέγεθος της τραγωδίας και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τόνισε ότι υπάρχουν συνθήκες που δεν μπορεί μια χώρα να αντιμετωπίσει και γι΄αυτό πρέπει όλες οι χώρες να μπορούν να χρησιμοποιήσουν πόρους για την αγορά μέσων όπως για παράδειγμα σκαφών καναντέρ που θα είναι από κοινού η χρήση τους σε περίπτωση ανάγκης.


ΣΧΟΛΙΑ (2)

Μη συγκινηστε τόσο !!

Πατήσατε πάνω στη χώρα μας, Ευρωπαίοι και ξευτιλησατε ένα ολόκληρο λαό , που στο κάτω κάτω , δεν ήταν όλος κλέφτης και διεφθαρμένος ! Μια χαρά ξέρατε τους κλέφτες κι αντί να τιμωρήσετε αυτούς , κοψατε πληρωμένες συντάξεις σε γεροντάκια ! Κάνατε ντίλ και παραδώσατε την Ελλάδα σε καθυστερημένους κουμουνιστές και της επιφυλάξατε την πορεία των μπανανιών της Λατινικής Αμερικής !

Τα πλεονάσματα και οι νοματέοι

Πάνε καλά οι εισπράξεις των φόρων.Έχει πλεόνασμα ο προυπολογισμός. Καήκανε ζωντανοί καμμιά κατοσταριά νοματέοι. Αλλοι τόσοι και περισσότεροι νοματέοι αγνοούνται ή και εξαυλώθηκαν Ο προυπολογισμός έβγαλε πλεόνασμα.Και τα επόμενα χρόνια πλεονάσματα μεθοδεύσατε να έχει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tsipras_fofi

Το όλον ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στο σπίτι του Αντώνη Λιβάνη στην Κηφισιά με αφορμή την ονομαστική γιορτή του ηλικίας 93 ετών ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ - Μαζί και το μισό υπουργικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ με προφανή στόχο να... οικειοποιηθούν την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου - Τι είπαν Φλαμπουράρης-Γεννηματά

katsiki-ne1

Ανακοίνωσε ότι ο Καμμένος θα πάει στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία το μεσημέρι της Κυριακής στο Σύνταγμα και ότι «εάν κρίνουμε ότι κάτι ωφελεί το δημόσιο συμφέρον θα το στηρίζουμε»