Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για τις πυρκαγιές με τη συμμετοχή του επικεφαλής της ΕΥΠ

Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για τις πυρκαγιές με τη συμμετοχή του επικεφαλής της ΕΥΠ

«Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, παραθέτοντας τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης για την καταγραφή των ζημιών και την αστυνόμευση των περιοχών που επλήγησαν

tzanakopoulos-diloseis
Τις βασικές γραμμές του κυβερνητικού πλάνου για την αντιμετώπιση της κρίσης, την αστυνόμευση των περιοχών που επλήγησαν και την καταγραφή των καταστροφών έδωσε στις δηλώσεις του στον Τύπο στις 11 το πρωί της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Όπως τόνισε στις δηλώσεις του, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι κρίσιμη. «Η αστραπιαία εξάπλωση της πυρκαγιάς που ξέσπασαν εχθές με 14 ταυτόχρονες εστίες στην ανατολική Αττική και η ταχύτητα του ανέμου κατέστησαν εξαιρετικά δύσκολες τις συνθήκες για την Πυροσβεστική» ανάφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παραπέμποντας στις δηλώσεις της εκπροσώπου της πυροσβεστικής, επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 10 πυρκαγιές σε εξέλιξη στην χώρα. «Πέραν όμως των επιχειρήσεων πυρόσβεσης, αυτή τη στιγμή είναι σε πλήρη εξέλιξη και ένα παράλληλο σχέδιο έκτακτης ανάγκης με κινητοποίηση του Υπουργείου Εσωτερικών και της Αστυνομίας, αλλά και των υπουργείων Υγείας, Μεταφορών, Άμυνας, Ναυτιλίας και περιβάλλοντος, καθώς και της περιφέρειας Αττικής.




Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μέχρι τώρα έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία της Αττικής 156 ενήλικες. Από αυτούς οι 11 είναι σοβαρά και βρίσκονται διασωληνομένοι, ενώ νοσηλεύονται 16 παιδιά, η ζωή των οποίων δεν διατρέχει κίνδυνο.

«Αυτή τη στιγμή δυστυχώς οι νεκροί ανέρχονται στα 50 άτομα. Η πυροσβεστική σε συνεργασία με την Αστυνομία συνεχίζουν το δύσκολο έργο της καταγραφής και η ενημέρωση θα είναι συνεχής», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ότι σκάφη του Λιμενικού χτενίζουν τις ακτές για την εύρεση τυχόν εγκλωβισμένων αλλά και ότι μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβιστεί 715 άτομα, κυρίως από το Μάτι.

Το Λιμενικό σε συνεργασία με την περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο Υποδομών μερίμνησαν για τη μεταφορά και διανυκτέρευση των πολιτών που απεγκλωβίστηκαν εχθές.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τζανακόπουλος και στη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στις επιχειρήσεις διάσωσης και κατάσβεσης. Ειδικότερα, όπως ανέφερε, το Πολεμικό Ναυτικό συνεισέφερε με μια φρεγάτα, δύο αρματαγωγά, τρία ελικόπτερα, και τρία σκάφη ανορθόδοξου πολέμου. Ειδικές δυνάμεις του στρατού ξηράς συνεισέφεραν στις επιχειρήσεις με 19 λέμβους, μπουλντόζες, πυροσβεστικά και υδροφόρες, ενώ και η Πολεμική Αεροπορία με πυροσβεστικά αεροσκάφη και άλλα εναέρια μέσα μεταφορά και διάσωσης.

Κλείσιμο
Όπως τόνισε, σε ετοιμότητα βρίσκονται τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής, αλλά υπάρχει και ετοιμότητα διάθεσης κλινών και προσωπικού σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

«Αυτή τη στιγμή εκκινεί μικτή επιχείρηση περιπολιών αστυνομίας, πυροσβεστικής και στρατού για την αστυνόμευση των πληγεισών περιοχών. Κλιμάκια της κυβέρνησης μεταβαίνουν αυτήν την ώρα στο πεδίο για να γίνει αυτοψία και εκτίμηση της κατάστασης» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ειδικότερα, ο Αναπληρωτής υπουργός Υγείας μεταβαίνει στον Ευαγγελισμό όπου έχουν μεταφερθεί οι περισσότεροι από τους τραυματίες. Ο υπουργός μεταφορών, κ. Χρήστος Σπίρτζης με τον κ. Τόσκα και τον αρχηγό της Πυροσβεστικής μεταβαίνουν στο Μάτι και τον Μαραθώνα, με κλιμάκιο 150 μηχανικών. Το κλιμάκιο θα εγκατασταθεί στο δημαρχείο της Ραφήνας για να εκκινήσει το έργο της καταγραφής των υλικών ζημιών.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος θα μεταβούν στην Κινέτα.

Μετά την αυτοψία στο πεδίο θα ακολουθήσει σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών και τον αρχηγό του πυροσβεστικού σώματος για την αξιολόγηση της κατάστασης και τη λήψη περαιτέρω πρωτοβουλιών.

Ολοκληρώνοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις συνομιλίες που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Μπορίσοβ, ενώ προανήγγειλε τηλεφωνική συνομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Εμμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η έκτακτη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου στις 14:00, και θα αφορά στην εξέλιξη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, την περίθαλψη των πληγέντων, τη λήψη αναγκαίων μέτρων, τη φύλαξη των σπιτιών στις πληγείσες περιοχές και την αποκατάσταση των ζημιών.

Στη σύσκεψη θα μετέχουν οι Πάνος Σκουρλέτης, Πάνος Καμμένος, Νίκος Τόσκας, Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Χρήστος Σπίρτζης, Ρένα Δούρου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης και ο επικεφαλής της ΕΥΠ, Γιάννης Ρουμπάτης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης