Κομισιόν: Η Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή που στρέφεται κατά κράτους-μέλους της ΕΕ

federicas

Η Κομισιόν «θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση εκ του σύνεγγυς» επισημαίνει η Φεντερίκα Μογκερίνι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη για την τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο

Απάντηση μέσω της αρμόδιας Επιτρόπου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκας Μογκερίνι, έδωσε η Κομισιόν σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο.

Στην ερώτησή του ο κ. Παπαδημούλης είχε αναφερθεί στην ανανέωση της παράτυπης NAVTEX από πλευράς της Τουρκίας για πραγματοποίηση ναυτικών στρατιωτικών ασκήσεων στα χωρικά ύδατα της κυπριακής ΑΟΖ και στο περιστατικό του διεμβολισμού σκάφους του ελληνικού λιμενικού από τουρκική ακταιωρό ανοιχτά των Ιμίων, στις 12 Φεβρουαρίου.


Η Κομισιόν στην απάντησή της, επαναλαμβάνει τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως διατυπώθηκε στη σύνοδο της 22ας Μαρτίου 2018, σύμφωνα με την οποία «καταδικάζονται απερίφραστα οι συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζεται η αμέριστη αλληλεγγύη προς την Κύπρο».


Η θέση αυτή επαναλαμβάνεται και στην ετήσια έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία, στις 17 Απριλίου του 2018, όπου τονίζεται επίσης πως «η Τουρκία οφείλει να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους-μέλους ή αιτία προστριβών ή ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών».


Η Επίτροπος Μογκερίνι σημειώνει, τέλος, ότι «οι εντάσεις στο Αιγαίο Πέλαγος και στην ανατολική Μεσόγειο υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής» και ότι η Κομισιόν «θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση εκ του σύνεγγυς».

Ακολουθούν η ερώτηση και η απάντηση:

Τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε, την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018, στην ανανέωση της παράτυπης NAVTEX για πραγματοποίηση ναυτικών στρατιωτικών ασκήσεων στα χωρικά ύδατα της κυπριακής ΑΟΖ έως τις 10 Μαρτίου, δεσμεύοντας τη θαλάσσια περιοχή που καλύπτει το τεμάχιο «3» και το πλωτό γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρίας ENI.

Με αυτό τον τρόπο η τουρκική κυβέρνηση «μπλοκάρει» τη συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος και των διερευνητικών γεωτρήσεων που πραγματοποιούνται στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και καταπατώντας το διεθνές δίκαιο. Η συγκεκριμένη πολιτική της Άγκυρας εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των επιθετικών δηλώσεων και ενεργειών ενάντια και στην Ελλάδα, με αποκορύφωμα τον διεμβολισμό σκάφους του ελληνικού λιμενικού από τουρκική ακταιωρό ανοιχτά των Ιμίων στο Αιγαίο, στις 12 Φεβρουαρίου.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας:

- Με ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύει να καταστήσει σαφές στην τουρκική κυβέρνηση ότι με τις ενέργειές της δεν συμβάλλει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στο Αιγαίο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο;

- Με ποιον τρόπο σκοπεύει να προστατέψει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατία, κράτους μέλους της ΕΕ, και να διασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχιση των διερευνητικών γεωτρήσεων στα χωρικά ύδατα της χώρας;

Απάντηση Επιτρόπου Μογκερίνι

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου 2018[1], καταδίκασε απερίφραστα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισε την αμέριστη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο. Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα του Οκτωβρίου του 2014 και τη Δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθύμισε την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο, να τηρεί σχέσεις καλής γειτονίας, και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Επιτροπή, στην ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία, η οποία εκδόθηκε στις 17 Απριλίου 2018, υπενθύμισε την προαναφερθείσα θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και παρότρυνε την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους μέλους ή αιτία προστριβών ή ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Η Επιτροπή τόνισε, επίσης, ότι οι εντάσεις στο Αιγαίο Πέλαγος και στην ανατολική Μεσόγειο υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να ασχολείται με αυτά τα θέματα και η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση εκ του σύνεγγυς.

ΣΧΟΛΙΑ (17)

Χωρίς την ΠΤΩΧΕΥΣΗ η Ελλάς θα ήταν μεγάλη. Και Ευρωπαϊκή !!

Η σύνδεση είναι προφανής, αυτονόητη και επιβεβλημένη: χωρίς ΛΑΜΟΓΙΑ η Ελλάς είναι, τίμια, ωραία και ΜΕΓΑΛΗ !!! Παλιολαμόγια, κλέφτες ... καλύτερα με ψεύτες !!!

Το θεμα με τα F35

"Τωρα που βραζει το σιδερο κολλαει". Να ξεκουμπιστει ο Καμμενοςνα παει να βρει τους Αμερικανους και να επιμεινει οτι η παραδωση των F35 στην Τουρκια αποτελει δεδομενης της επιθετικοτητας και του αναθεωριτισμου των Μογγολων "μη φιλικη πραξη" κατα της Ελλαδας (Διπλωματικος ορος που σημαινει 'ολιγον τι εχθρικη). Γιαυτο να εγγυηθουν οι ΗΠΑ, εαν τελικα παραδοθουν, να μην τα χρησιμοποιει η Τουρκια περαν του επιτρεπτου γεωγραφικου μηκους στο Αιγαιο και αυτο να μπει σαν ορος σε συμφωνο. Εξ ιδιας πειρας σας λεω, ο Αμερικανικος λαος δεν εχει ιδεα τι γινεται μεταξυ Ελλαδας και Τουρκιας. Ας ξεκινησει μια διαφωτιστικη καμπανια απο μερους μας. Δεν φτανει καθε τοσο και λιγακι ο Παυλοπουλος να ζαλιζει τον κοσμο με τα "αδιαπραγματευτα" και την ανυπαρξια γκριζων ζωνων.

Πιο απλη λυση απ' αυτη δεν γινεται:

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ: «Εάν ένα κράτος-μέλος είναι θύμα ένοπλης επίθεσης στο έδαφός του, τα άλλα κράτη-μέλη έχουν απέναντί του υποχρέωση βοήθειας και συνδρομής με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αρκει η Ελλαδα να επιμεινει σ' αυτο το αρθρο που ισχυει εναντι ΟΛΩΝ (Erga omnes που ειναι και της μοδας τωρα). Το πληρες αγγλικο κειμενο: Article 5: The Parties agree that an armed attack against one or more of them in Europe or North America shall be considered an attack against them all and consequently they agree that, if such an armed attack occurs, each of them, in exercise of the right of individual or collective selfdefence recognised by Article 51 of the Charter of the United Nations, will assist the Party or Parties so attacked by taking forthwith, individually and in concert with the other Parties, such action as it deems necessary, including the use of armed force, to restore and maintain the security of the North Atlantic area. Any such armed attack and all measures taken as a result thereof shall immediately be reportedto the Security Council. Such measures shall be terminated when the Security Council has taken the measures necessary to restore and maintain international peace and security . Εγω με το φτωχο μου μυαλο δεν διαβαζω πουθενα οτι εξαιρειται επιθεση απο κρατος μελος σε κρατος μελος.

@ Πιο απλη λυση απ' αυτη δεν γινεται:

Προφανως μιλαμε για το ΝΑΤΟ. Η ιδεα δεν ειναι καθολου ασχημη: τα προβληματα με Τουρκια, Αλβανια, Σκοπια κλπ. θα χασουν δια μιας την σημασια τους και φυσικα θα του κανει καλο του Νατο. Και το οικονομικο αποτελεσμα θα ειναι τεραστιο.

Georgios Magnisalis

Το κείμενο που αναφέρεις είναι το Άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσινγκτον (Ιδρυτική Συνθήκη του ΝΑΤΟ). Αυτό που δεν αναφέρεις (ενδεχομένως δεν το γνωρίζεις) είναι ότι η εφαρμογή του Άρθρου 5 δεν γίνεται αυτόματα, αλλά προϋποθέτει σχετική απόφαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (North Atlantic Council - NAC), η οποία, όπως κάθε άλλη απόφαση του ΝΑΤΟ, λαμβάνεται δια ομοφωνίας από όλα τα κράτη-μέλη του. Συνεπώς, σε περίπτωση επίθεσης της Τουρκίας στη χώρα μας, προκειμένου να επέμβει το ΝΑΤΟ, θα πρέπει και τα 29 κράτη-μέλη του να συναινέσουν σε αυτό, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας. Διαδικασία παράκαμψης του δικαιώματος veto ενός μέλους δεν υφίσταται.

;;;;;;

Είδατε δηλωση;;δε δώσαμε το Σκοπιανό τζάμπα, δε δίνουμε αοζ στην Αλβανία τζαμπα( και έμμεσα στην Τουρκία), δε δημιουργούμε έριδες με τη Ρωσία τζαμπα...τώρα ησυχασαμε... ξέρουμε και τι θα πουν αν έρθει η στιγμή..βρείτε τα μόνοι σας..τι κρίμα που τότε δε θα μπορούν να παίρνουν ως συνήθως τηλέφωνα τον Πούτιν να μυξοκλαινε....

κα

Όπως και στην καθημερινή ζωή, έτσι και στην διεθνή σκηνή τα πάντα είναι δούναι λαβείν. Εφόσον η Ελλάδα πράττει το ορθό για την ίδια και την ΕΕ βοηθώντας ενεργά στην ενσωμάτωση της Β. Μακεδονίας και της Αλβανίας στον Δυτικό κόσμο (όπου έχει ορθά επιλέξει να ανήκει και η ίδια η ορθόδοξη Ελλάδα σε τελική ανάλυση, μακριά από την επιρροή της ανελεύθερης και οπισθοσδρομικής ορθόδοξης Ρωσίας), έρχεται και η ανταμοιβή από τους συμμάχους μας που δεν ακολουθούν πλέον πολιτική ίσων αποστάσεων στα Ελληνοτουρκικά αλλά στηρίζουν την Ελλάδα στην διαμάχη της με την Τουρκία. Μια ακόμη τεράστια επιτυχία της κυβέρνησης Τσίπρα και του Κοτζιά προσωπικά. Ποτέ η Ελλάδα δεν ήταν τόσο ισχυρή στην διεθνή σκηνή!

ΧαχΧχαχαχαχαχα

0,05 για σένα επειδή φαίνεσαι από χιλιομετρα

Και

Απο την ωρα που εγινε η ανακοινωση ο Ερντο τα εχει τσουτσουρομαδησει απο το πολυ ξυσιμο!!!!!

And

Πολύ κοντά στα του Ερντο βρίσκεσαι. Σου ξύνει και το κεφάλι σου και βγάζεις τετοιες μ@λ@κίες;

Τσου

Μωρη τσιπριτσα!!!!

Ε εντάξει,

αν παρακολουθεί η Κομισιόν εκ του σύνεγγυς το ζήτημα (όπως και όλα τα άλλα που μας αφορούν), εξασφαλισθήκαμε! Χώρια που κατατρόμαξαν οι Τούρκοι!

Αγύριγο κεφάλι

Άλλη μία ΕΠΙΤΥΧΙΑ της Εξωτερικής Πολιτικής της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.____Να βάζει ΕΠΙΣΗΜΑ ολόκληρη την Ευρώπη να "καθαρίζει" γιά πάρτη της Ελλάδος απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας._______Είμαι πολύ ικανοποιημένος γιά μία ακόμη φορά και δικαιωμένος που έχω επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ γιά να τον ψηφίσω ΚΑΙ στις επόμενες εκλογές!

EIRE

ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΛΕΣ. ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ. ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ.

Αααααμαν! Τώρα η Τουρκία χέστηκε !!!

Τωωωωωωωωωωρα!! Μην τα συζητάς !! Οι Τούρκοι κατατρόμαξαν από τη Σαγκουίνι !! Όχι, τόσο ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, ρε παιδιά!! Θα σπάσετε τη χολή του ΤΑΓΙΠ!! Ασχοληθείτε με τους «ΦΟΡΟΥΣ» που επιβάλλατε στους τίμιους Έλληνες για να αποπληρωθούν τα δικά σας ΛΑΜΟΓΙΑ, οι Χριστοφοράκοι !!!

Άδειο κεφάλι!

Πόσο συριζαίος είσαι ρε 0,60-ξευτήλα! Αιγαίο, Κύπρος απειλές τουρκίας συνδυάζονται στο σάπιο μυαλό με λαμόγια !!!Πές στον λαθροπρωθυπουργό σου να καλέσει τον Ταγίπ και να τον βάλει στην θέση του (στον γνωστό καναπέ)!

Και συ,

πόσο μα πόσο ανόητος!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης