Με τη στήριξη του ΟΗΕ η νέα προσπάθεια για το Κυπριακό

Με τη στήριξη του ΟΗΕ η νέα προσπάθεια για το Κυπριακό

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού έστειλε μήνυμα σε όλα τα μέλη του «να εμπλακούν ουσιαστικά στις διαβουλεύσεις»

un
Μήνυμα προς όλα τα μέρη στο Κυπριακό έστειλε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καλώντας τα «να εμπλακούν ουσιαστικά στις διαβουλεύσεις των Ηνωμένων Εθνών και να αδράξουν την ευκαιρία που αυτές αντιπροσωπεύουν για να οικοδομήσουν επειγόντως πάνω στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην κατεύθυνση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδιακής λύσης στο κυπριακό ζήτημα, σε συμφωνία με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Σύμφωνα με ανταπόκριση του ΚΥΠΕ από τη Νέα Υόρκη, σε δήλωσή του προς τον Τύπο εκ μέρους όλων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης του σώματος από την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ο Σουηδός πρόεδρός του Όλαφ Σκουγκ εξέφρασε την ισχυρή υποστήριξη του Συμβουλίου στις προσπάθειες της κ. Σπέχαρ και της UNFICYP (Ειρημευτική Δύναμη ΟΗΕ), ενώ καλωσόρισε το διορισμό της Τζέιν Χολ Λουτ ως «συμβούλου (consultant) του ΓΓ του ΟΗΕ για τη διευθέτηση του Κυπριακού».

Παράλληλα, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάλεσαν όλα τα μέρη «να επιδείξουν πραγματική πολιτική βούληση και υπευθυνότητα και να προβούν στους αναγκαίους συμβιβασμούς για να φτάσουν σε διευθέτηση η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κυπρίους και την ευρύτερη περιοχή».

Τέλος, σε σχέση με την UNFICYP, ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλέιας. καλωσόρισε τις προσπάθειες της Δύναμης για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως αυτό αναφέρεται στην έκθεση του ΓΓ για την UNFICYP, συμπεριλαμβανομένων και μέτρων για την ενίσχυση της συμμετοχής της Κοινωνίας των Πολιτών, των γυναικών και της νεολαίας σε μια μελλοντική διαδικασία για τη διευθέτηση.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, χαρακτήρισε «καλή την ανταλλαγή» με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Κύπρο και το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών.

Η κ. Σπέχαρ είπε ακόμη πως τα μέλη καλωσόρισαν θερμά την Τζέιν Χολ Λουτ – η οποία παρευρέθηκε στις διαβουλεύσεις – και η οποία θα διεξάγει σύντομα τις διαβουλεύσεις με τα μέρη της Διάσκεψης για την Κύπρο.

Κλείσιμο
Απαντώντας σε ερώτηση αν αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις προσπάθειες χωρών όπως οι ΗΠΑ να προωθήσουν άλλες πολιτικές στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, η κ. Σπέχαρ είπε πως θα αναμένει τις επόμενες μέρες από το Συμβούλιο Ασφαλείας να ολοκληρώσει το ψήφισμα για την UNFICYP.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης