Απελάσεις Ρώσων διπλωματών: Τα αντίποινα της Μόσχας αναμένει η Αθήνα

Απελάσεις Ρώσων διπλωματών: Τα αντίποινα της Μόσχας αναμένει η Αθήνα

Μέχρι στιγμής η Ρωσία έχει περιοριστεί στο να χρεώνει την απόφαση στη Δύση και να κατηγορεί την Ελλάδα πως πήρε την απόφαση χωρίς στοιχεία

ypex3
Το πιθανότερο σενάριο θέλει τους Ρώσους να απαντούν στις απελάσεις των διπλωματών τους με αντίστοιχη απομάκρυνση στελεχών της πρεσβείας μας από το έδαφός τους. Το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα θα ήταν ή έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι βρίσκονται στη χώρα μας ή προγραματίζουν να την επισκεφθούν.

Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι επιπτώσεις στις τοποθετήσεις της Ρωσίας επί των ανοιχτών ελληνοτουρκικών θεμάτων, ειδικά από τη στιγμή που Μόσχα και Άγκυρα δείχνουν να έχουν έρθει κοντά. Την ώρα που η Αθήνα δείχνει πράγματι να έχει μεταβληθεί σε έναν πρόθυμο εταίρο της Δύσης σε όλες τις εκφάνσεις και με την ευρεία έννοια (ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΔΝΤ).

«Η Ελλάδα κινείται όπως και πολλές χώρες της Δύσης, δηλαδή σχεδιάζοντας την πολιτική της απέναντι στη Ρωσία στη βάση του πιθανού, χωρίς όμως να έχει στοιχεία» δήλωσε χαρακτηριστικά στο RT America ο Σεργκέι Λαβρόφ.

«Όπως είδαμε και στις σχέσεις μας με το Ηνωμένο Βασίλειο, που πριν δέκα χρόνια μας κατηγόρησε για τη δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα Λιτβινένκο, σε μια δίκη που ήταν μυστική και κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Ρωσία ήταν υπεύθυνη γι' αυτό» προσέθεσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Το Σάββατο οι Financial Times δημοσίευσαν ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο η Αλεξανδρούπολη ήταν η πόλη, στην οποία εκτυλίχθηκε η παρέμβαση των Ρώσων διπλωματών που απελάθηκαν από την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι δύο διπλωμάτες ήταν γνωστοί στην πόλη στην οποία διαμένει μια μικρή κοινότητα Ρώσων με ελληνικές διασυνδέσεις.

Στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν εμπόδια στη συμφωνία με τα Σκόπια. «Οι Ρώσοι ήθελαν να διαλύσουν τις διαπραγματεύσεις και γι' αυτό αναβάθμισαν τη συνηθισμένη ανάμειξή τους στη Μακεδονία και τη Θράκη» φέρεται να δηλώνει ανώτερος Έλληνας διπλωμάτης στους FT.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης