Ο Κοτζιάς άφησε το ΝΑΤΟ και ντύθηκε... Ίνκας στη Βολιβία

Ο Κοτζιάς άφησε το ΝΑΤΟ και ντύθηκε... Ίνκας στη Βολιβία

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που ανήρτησε το Υπουργείο Εξωτερικών στον λογαριασμό του στο twitter o Νίκος Κοτζιάς περιστοιχισμένος από ομολόγους του φωτογραφίζεται φορώντας ένδυμα που πιθανότατα έλκει την προέλευσή του από τον σπουδαίο πολιτισμό των Ίνκας

Κοτζιας
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς μετά την παρουσία του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αναχώρησε για τη... Λα Παζ της Βολιβίας, στο πλαίσιο της δεύτερης υπουργικής Διάσκεψης του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που ανήρτησε το Υπουργείο Εξωτερικών στον λογαριασμό του στο twitter o Νίκος Κοτζιάς περιστοιχισμένος από ομολόγους του φωτογραφίζεται φορώντας ένδυμα που πιθανότατα έλκει την προέλευσή του από τον σπουδαίο πολιτισμό των Ίνκας που άκμασε στην περιοχή της σημερινής Βολιβίας.



Το Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών αποτελεί μία από τις πρωτοβουλίες του Νίκου Κοτζιά και της ενεργητικής ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που προωθεί και στοχεύουν σε μορφοποιημένες διεθνείς και περιφερειακές θεσμικές συναντήσεις, που θα διευρύνουν την συνεργασία πέραν των αμιγώς πολιτικών, οικονομικών και αμυντικών θεμάτων και σε άλλους ζωτικής σημασίας τομείς όπως, στην προκειμένη περίπτωση, ο πολιτισμός.

Οι συζητήσεις θα εστιαστούν στην λήψη μέτρων για την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των μελών του ACForum, με έμφαση, μεταξύ άλλων, στην προστασία της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς, την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους, την προώθηση της παγκόσμιας κατανόησης των αρχαίων πολιτισμών και της σημασίας τους στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων.

Κλείσιμο
Στο περιθώριο του Φόρουμ, ο Υπουργός Εξωτερικών, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βολιβίας, E. Morales, και τον Υπουργό Εξωτερικών, F. Huanacuni.

Οι συμμετέχουσες χώρες ήταν η Αίγυπτος, η Βολιβία, η Ελλάδα, το Ιράκ, το Ιράν, η Ιταλία, η Κίνα και το Περού.


Στο πλαίσιο του Φόρουμ, ο κ. Κοτζιάς απάντησε σε ερωτήσεις Βολιβιανού δημοσιογράφου σχετικά με το ίδιο το Φόρουμ, την οικονομία της Βολιβίας αλλά και τον πολιτισμό της.

Αναλυτικά η συνέντευξή του κ. Κοτζιά:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Ποιά είναι η εντύπωσή σας από το Φόρουμ αυτό, από τη συνάντηση αυτή, και ποιά είναι η συμβολή της Ελλάδας;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Έχουμε την ευτυχία να έχουμε ξεκινήσει αυτό το Φόρουμ μαζί με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Τώρα το Φόρουμ κάνει μία βόλτα στον κόσμο και έχει έρθει εδώ στα ψηλά της Βολιβίας. Είναι μία χώρα που έχει αυθεντικό πολιτισμό, ο οποίος είναι ζωντανός. Δεν έχει κανείς παρά να δει τις ομορφιές σε αυτό το δωμάτιο, για να καταλάβει την ομορφιά και τη ζωντάνια αυτού του πολιτισμού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είναι η δεύτερη συνάντηση του Φόρουμ που γίνεται εδώ στην Βολιβία. Έγινε λόγος για τη συνεργασία μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν εδώ, έγινε λόγος από τον Υπουργό Εξωτερικών της Βολιβίας για τη «Μητέρα Γη». Τί αναμένετε εσείς;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Νομίζω ότι αυτό που φέρνει η Βολιβία στον παγκόσμιο πολιτισμό είναι η σημασία του πνεύματος. Σε μία εποχή διαφθοράς, στην οποία δεν υπάρχουν αρκετές αξίες και αρχές, νομίζω ότι η βολιβιανή παράδοση φέρνει καινούριες σκέψεις σε όλους μας. Αποτελεί έμπνευση. Σήμερα ήρθαμε εδώ για να εντατικοποιήσουμε τη δουλειά που κάνουμε. Όπως γνωρίζετε, όλες οι χώρες συναντιόμαστε στην UNESCO και η βολιβιανή προεδρία θα ετοιμάσει άμεσα δύο συναντήσεις, μία για τα ακαδημαϊκά θέματα και μία, όπως πάντα, τον Σεπτέμβριο, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι Υπουργοί. Θέλουμε να αναδείξουμε τη μεγάλη σημασία που έχουν οι πολιτισμοί μας στον σημερινό κόσμο, ότι είναι ζωντανοί, να υπερασπιστούμε την κληρονομιά μας και να ξαναφέρουμε πίσω και πολιτισμικά αγαθά. Ο πολιτισμός είναι μία ήπια ισχύς, φιλειρηνική. Πρέπει να υποστηρίξουμε την παρουσία του παντού. Για εμένα προσωπικά δεν υπάρχει εξωτερική πολιτική χωρίς την πολιτιστική διπλωματία. Νομίζω ότι και για όλους τους παρόντες ισχύει το ίδιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πώς βλέπετε την οικονομία της Βολιβίας σε διεθνές επίπεδο;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Γνωρίζουμε ότι η Βολιβία είχε στο παρελθόν πολύ μεγάλες δυσκολίες, γνωρίζουμε τις επιπτώσεις της αποικιοκρατίας σε όλη την ήπειρο, και γι’ αυτό είμαστε πάρα πολύ ευτυχείς που παρακολουθούμε μία Βολιβία που μεγαλώνει, ενισχύεται και βρίσκεται στο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης. Μου αρέσει πάρα πολύ που η Βολιβία έχει μπει στο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης χωρίς να χάνει την αυθεντικότητά της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τί σας έκανε πιο πολύ εντύπωση στην Βολιβία, με δεδομένο ότι διαθέτει έναν πολύ πλούσιο πολιτισμό;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ήρθα στις 4 το πρωί. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι η ζωντάνια του πολιτισμού της Βολιβίας, η ευγένεια και το χαμόγελο των ανθρώπων. Δεν συνάντησα άνθρωπο που να μην ήταν ευγενής. Ζήτω η Βολιβία!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης