Γιοχάνες Χαν: «Λυπάμαι που παρεξηγήθηκαν τα λεγόμενά μου»

Γιοχάνες Χαν: «Λυπάμαι που παρεξηγήθηκαν τα λεγόμενά μου»

«Η επίλυση διμερών διαφορών με γειτονικές χώρες είναι προϋπόθεση, για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας», ξεκαθάρισε ο  Επίτροπος Διεύρυνσης  Γιοχάνες Χαν

xasns
«Λυπάμαι που παρεξηγήθηκαν τα λεγόμενά μου», δήλωσε ο Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, σχετικά με την αμφίσημη δήλωσή του για τα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, σήμερα στις Βρυξέλλες.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να ξεκινήσει το προπαρασκευαστικό έργο προς την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αλβανία, ως τον Ιούνιο του 2019, μετά τη σχετική απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου.

Ο Γ. Χαν επανέλαβε ότι η επίλυση διμερών διαφορών με γειτονικές χώρες είναι προϋπόθεση, για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, λέγοντας ότι «η ΕΕ δεν θα δεχτεί κανένα νέο κράτος-μέλος που έχει εκκρεμείς διαμάχες με γειτονικές χώρες». Ο Γ. Χαν ανέφερε ως παράδειγμα την πΓΔΜ που έλυσε διμερείς διαφορές με την Βουλγαρία και με την Ελλάδα. «Στο ίδιο πνεύμα, η Αλβανία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και αυτό είναι κάτι που γίνεται σε διμερές επίπεδο και στο οποίο η Επιτροπή δεν έχει ρόλο διαμεσολαβητή», πρόσθεσε ο Επίτροπος Διεύρυνσης.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωσή του για σύνορα Αλβανίας-Ελλάδας, ο Γ. Χαν απάντησε: «Λυπάμαι που τα λόγια μου παρεξηγήθηκαν, γιατί είχε απλώς να κάνει με αποσαφήνιση της συνοριογραμμής και τίποτα παραπάνω. Δεν πιστεύω ότι είναι τόσο σημαντικό αυτό και είμαι σίγουρος ότι σε μερικές εβδομάδες όλα αυτά θα έχουν διευθετηθεί».

Από την πλευρά του ο Έντι Ράμα, αναφερόμενος στις συνομιλίες με την Ελλάδα είπε ότι έχει γίνει «καλή πρόοδος» σε όλα τα ζητήματα, τα οποία αφορούν ιστορία 70 ετών.Όπως είπε πρόκειται για «δύσκολα ζητήματα», από τον νόμο περί εμπολέμου ως την οριοθετηση της ΑΟΖ - ζητήματα που και οι δύο πλευρές τα αντιμετωπίζουν με ανοιχτό πνεύμα και με βούληση να τα επιλύσουν. «Είμαι βέβαιος 100%, ότι όταν επιλυθούν αυτά τα θέματα, όποιος σήμερα μας κατηγορεί για προδοσία θα ντροπιαστεί από την κοινή γνώμη», ανέφερε ο Έντι Ράμα. Σημείωσε, τέλος, πως όταν και στην Αλβανία και στην Ελλάδα κάποιοι κάνουν λόγο για «προδότες», σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές εργάζονται για να βρουν λύσεις προς το καλύτερο συμφέρον των χωρών τους και των λαών τους.

Ο Γ. Χαν ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στα Τίρανα σε λίγες ημέρες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης