Μητσοτάκης για τις πολλαπλές κάλπες: «Μην έχετε αυταπάτες, θα χάσετε παντού»

Μητσοτάκης για τις πολλαπλές κάλπες: «Μην έχετε αυταπάτες, θα χάσετε παντού»

Επίθεση στην κυβέρνηση που παρά το γαλάζιο «ναι» στην κατάτμηση της Β΄Αθηνών και του υπολοίπου Αττικής, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αρνήθηκαν την τροπολογία για να ψηφίζουν οι Απόδημοι Έλληνες από τους τόπους διαμονής τους

4505884
Να μην καλλιεργεί νέες αυταπάτες ότι μπορεί να διασωθεί μέσα από εκλογικές μεθοδεύσεις, όπως το στήσιμο τετραπλής κάλπης τον Μάιο του 2019, κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για το σχέδιο «Κλεισθένης» που επιφέρει αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε μια ομιλία υψηλών τόνων ο πρόεδρος τη Νέας Δημοκρατίας στηλίτευσε τον τρόπο με τον νομοθετεί η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: «Υπονομεύετε την Αυτοδιοίκηση, κανιβαλίζετε τους θεσμούς, επιχειρείτε πρωτοφανείς εκλογικές μεθοδεύσεις», τόνισε.

«Είναι όμως μάταιο», συμπλήρωσε. «Ο λογαριασμός θα έρθει σε όλες τις κάλπες, όποτε κι αν αυτές στηθούν: Εθνικές εκλογές, ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές. Θέλετε να τις κάνετε όλες μαζί; Δοκιμάστε το. Θα καταλάβετε ότι η κοινωνία έχει ήδη αποφασίσει να σας τιμωρήσει με την ψήφο της και η λαϊκή δυσαρέσκεια ούτε θα μπερδευτεί, ούτε θα μοιραστεί, αν στήσετε περισσότερες κάλπες. Θα μεταβληθεί σε μια μετωπική απόρριψη της κυβέρνησης. Μην έχετε λοιπόν και σε αυτό αυταπάτες. Αν το επιχειρήσετε θα χάσετε παντού και θα τα χάσετε όλα μονομιάς» τόνισε.

Δικαιολογώντας τον έντονο τρόπο αντίδρασης του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, ωστόσο, άναψε το πράσινο φως για να ισχύσει από τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές η κατάτμηση της Β΄ Αθηνών και του Υπολοίπου Αττικής, γαλάζιοι αξιωματούχοι επεσήμαιναν ότι και οι δύο βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου -δηλαδή η απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση και η αλλαγή στον χρόνο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών- δείχνουν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να μετατρέψει τις εκλογές δημάρχων και περιφερειαρχών σε εργαλείο μικροπολιτικής ευτέλειας.

«Φοβούνται τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό»

H Νέα Δημοκρατία, κλιμακώνοντας την πίεση προς την κυβέρνηση, κατέθεσε για τρίτη φορά από το 2016, ως τροπολογία στο νομοσχέδιο του «Κλεισθένη», την πρότασή της για την καθιέρωση των απαραίτητων διαδικασιών που θα δώσουν τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο της κατοικίας τους στις βουλευτικές εκλογές.

Η τροπολογία προβλέπει ότι οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορούν να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές, στις πρεσβείες και τα προξενεία της Ελλάδας. Είναι, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη της ΝΔ, μια πρόταση που απορρέει εκ του Συντάγματος και μπορούσε να εφαρμοστεί άμεσα, από τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Κλείσιμο
Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση περιφρόνησε μια στοιχειώδη δημοκρατική και εθνική υποχρέωσή της, επισημαίνουν. Αρνήθηκε να υιοθετήσει την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, παρόλο που ανάλογες ρυθμίσεις ισχύουν σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο, ενώ εφαρμόζονται ακόμη και από τη γειτονική Τουρκία. «Έδειξε άλλη μια φορά ότι φοβάται τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και ιδίως τα νέα παιδιά που έφυγαν στη διάρκεια της κρίσης», υποστηρίζουν και προσθέτουν: «Αγνόησε ακόμη και το γεγονός ότι η στείρα άρνησή της πλήττει κυρίως τους οικονομικά αδύναμους, εκείνους που δεν έχουν τη δυνατότητα να έρχονται στην Ελλάδα την ημέρα των εκλογών».

Από την Πειραιώς αναφέρουν ότι «η ΝΔ θέλει τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό συμμέτοχους στην κριτική των λαθών και αρωγούς στην υπέρβασή τους. Αλλά τους θέλει και συνεργάτες στην οικοδόμηση μιας χώρας σύγχρονης, υπερήφανης και ισχυρής. Δημιουργικής και αισιόδοξης. Και την συμμετοχή τους στις εκλογές την αντιλαμβάνεται κυρίως ως βήμα σύνδεσης ή και συμμετοχής τους στην επόμενη ημέρα της Ελλάδας».

Επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι υπεξέφυγε με τη δημιουργία Επιτροπής ένα θέμα που είναι ώριμο, σημείωσαν ότι η ΝΔ ψήφισε το άρθρο με το οποίο γίνεται η κατάτμηση στη Β’ Αθηνών και στην Περιφέρεια Αττικής, γιατί υπερασπίζεται την ποιότητα της Δημοκρατίας, τη διαφάνεια και την αξιοπιστία στην πολιτική. Και το έκανε επειδή ο κ. Μητσοτάκης έχει εδώ και πολλά χρόνια διατυπώσει τη θέση υπέρ της κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

«Η ΝΔ ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη έδωσε το πράσινο φως για να σπάσουν από τις επόμενες κιόλας εκλογές οι δύο μεγάλες Περιφέρειες», σημειώνουν γαλάζιοι αξιωματούχοι. Και καταλήγουν: «Ο κ. Τσίπρας δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κατορθώσει να υπεκφεύγει για καιρό».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης