Στο Λονδίνο ο Αλέξης Τσίπρας για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων

Στο Λονδίνο ο Αλέξης Τσίπρας για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων

Μακριά από τις διαμαρτυρίες των πολιτών στην Ελλάδα και τις αρνητικές δημοσκοπήσεις - Την Πέμπτη θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

tsipras-thessaloniki_main01
Δεν είναι και μικρό πράγμα κάπου να σου λένε ότι είσαι ψεύτης, να διαδηλώνουν κάθε φορά που βγαίνεις από το γραφείο σου και κάπου αλλού να σου χτυπούν την πλάτη λέγοντας «πας καλά». Τα τελευταία χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας ακούει περισσότερα καλά λόγια στο εξωτερικό, παρά στο εσωτερικό. Οπότε, είναι λογικό να αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για να βρίσκεται εκεί.

Ο πρωθυπουργός έφυγε χθες από τη Θεσσαλονίκη, στην οποία κάθε παρουσία του συνοδεύεται πλέον από αντιδράσεις, και ταξίδεψε στο Λονδίνο προκειμένου να δώσει το παρών στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει και συνάντηση με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα. Το ερώτημα είναι αν θα... δικαιωθεί ο Νίκος Κοτζιάς, που είχε πει ότι θα υπάρξει συμφωνία και με την Αλβανία, πριν φύγει διακοπές.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

13:00 Γεύμα εργασίας των ηγετών των χωρών που μετέχουν στη σύνοδο, όπου θα συμμετάσχουν επίσης οι επικεφαλής των European Investment Bank, European Bank for Reconstruction and Development, Regional Cooperation Council, Regional Youth Cooperation Office.
14:20 1η συνεδρίαση Ολομέλειας με θεματολογία Εξωτερικά ζητήματα και διμερείς σχέσεις.
16:20 2η συνεδρίαση Ολομέλειας, Σύνοδος Διαδικασίας Βερολίνου.
17:20 Διμερής συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Αλβανό Πρωθυπουργό, Έντι Ράμα.
18:00 Δεξίωση των ηγετών των χωρών που μετέχουν στη Σύνοδο με τη συμμετοχή του Πρίγκιπα της Ουαλίας, Καρόλου.

Από το Λονδίνο και τη Διαδικασία του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια, μια πρωτοβουλία της Άνγκελα Μάρκελ, ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το πρόγραμμα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας.

Όπως είναι αναμενόμενο η ελληνική αντιπροσωπεία θα αξιοποιήσει την ευκαιρία για να θέσει το θέμα της συνεχιζόμενης κράτησης στην Τουρκία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Το κύριο θέμα, όμως, θα είναι οι εξελίξεις σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων και την πρόσκληση της γειτονικής χώρας στη Συμμαχία.

Κλείσιμο
Για τον λόγο αυτό θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες και ο Ζόραν Ζάεφ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα έχει την ευκαιρία να φωτογραφηθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά την πρόσκληση θα την πάρει μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της Συνόδου Κορυφής θα είναι οι διμερείς επαφές, καθώς στην έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας έχει ανακοινωθεί πως θα βρίσκονται και οι Ντόναλντ Τραμπ και Ταγίπ Ερντογάν.

Χθες ο πρωθυπουργός ήταν στη Θεσσαλονίκη και μίλησε στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. «Υπερασπιστήκαμε στο ακέραιο τα εθνικά συμφέροντα βάζοντας τέλος στην παραχάραξη της ιστορίας» τονίσε για το Σκοπιανό, δείχνοντας προς την πλευρά της Τουρκίας αναφερόμενος στην κλίμακα των πραγματικών απειλών για τη χώρα μας.

«Χωρίς να παρεκκλίνουμε απ'την εθνική γραμμή, όπως αυτή διαμορφώθηκε εδώ και δυο δεκαετίες, αδράξαμε την ευκαιρία να επιλύσουμε ένα ζήτημα που δυσχέραινε τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών. Υπερασπιστήκαμε στο ακέραιο τα εθνικά συμφέροντα βάζοντας τέλος στην παραχάραξη της ιστορίας» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην Τουρκία: «Υπάρχουν δυνάμεις που αποτελούν πραγματική απειλή. Η Τουρκία που απομακρύνεται από την ΕΕ, με μία πολιτική που δεν σέβεται τους κανόνες καλής γειτονίας, αυξάνοντας τη σφαίρα επιρροής της. Η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, αλλά δεν θα δεχτούμε την παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

Και επιτέθηκε στη Ντόρα Μπακογιάννη: «Απαράδεκτο ηγετικά στελέχη της ΝΔ να είναι στην ορκομωσία του Ερντογάν, χωρίς συνενόηση με την κυβέρνηση, ενώ κρατούνται δύο Έλληνες στρατιωτικοί δίχως καμία αιτία, από τις τουρκικές αρχές. Η επίλυση των διαφορών μας με την Τουρκία δεν χρειάζεται κανέναν αυτόκλητο καλοθελητή, ούτε συμβάλλει σε τίποτα η παρουσία Ελλήνων πολιτικών σε φιέστες στην Άγκυρα».

Για την οικονομία ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως «μετά από 8 χρόνια, φαίνεται τελικά, ότι υπήρχε ένα σχέδιο και ένα σχέδιο που αποδίδει. Καταφέραμε από μία χώρα που ήταν παράδειγμα προς αποφυγή με ελλείμματα 15%, να πετύχουμε πλεονάσματα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά».

«Ανοίγει ο δρόμος προς τις αγορές. Ήδη οι πρώτες αντιδράσεις είναι εξαιρετικά θετικές. Είδαμε ότι έγιναν οι πρώτες αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκιους αξιολόγησης» προσέθεσε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι οι... διαρθωτικές αλλαγές θα συνεχιστούν: «Οι μεταρρυθμίσεις είναι σαν το ποδήλατο. Αν σταματήσεις να κάνεις πετάλι, πέφτεις».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης