Ζάεφ: Στο δημοψήφισμα πάνω από το 80%, θα ταχθεί υπέρ της συμφωνίας

Ζάεφ: Στο δημοψήφισμα πάνω από το 80%, θα ταχθεί υπέρ της συμφωνίας

Και στη Βουλή θα κυρωθεί ξανά με ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία είπε ο Ζάεφ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αυστριακό καγκελάριο και σημείωσε ότι τότε ο Ιβάνοφ θα είναι αναγκασμένος να επικυρώσει τη συμφωνία 

19707429
«Πάρα πολύ εγκάρδια» συγχαρητήρια σε Αθήνα και Σκόπια για την συμφωνία που επιτεύχθηκε, και με την οποία όπως τόνισε, ανοίγει σήμερα η απαραίτητη ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ, έδωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξής του με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, μετά από τις συνομιλίες που είχαν σήμερα στη Βιέννη.

Σύμφωνα με τον καγκελάριο, ο ίδιος αναμένει τώρα από τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να ανοίξει γρήγορα αυτή η ευρωπαϊκή προοπτική και να υπάρξει κοινή απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων - και αυτό είναι το μήνυμα που αξίζει να λάβει η ΠΓΔΜ, όπως επίσης και να στείλει η ΕΕ.

Όπως πρόσθεσε, φιλοευρωπαϊκή στάση σημαίνει πως πρέπει να δοθεί μία «πραγματική ευρωπαϊκή προοπτική» στις χώρες που ανήκουν στην Ευρώπη, τόσο γεωγραφικά όσο και από άποψη αξιών.

Ο ίδιος απευθύνει, όπως είπε, έκκληση προς τον πληθυσμό της ΠΓΔΜ, να υποστηρίξει στο δημοψήφισμα αυτή την συμφωνία με την Ελλάδα, γιατί μόνον έτσι μπορεί η χώρα τους να βαδίσει τον δρόμο προς την Ευρώπη που είναι καλός για την χώρα, για την περιοχή, αλλά και για όλη την Ευρώπη. Η Αυστρία, όπως είπε, θα χρησιμοποιήσει την Προεδρία της στην ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2018, για να υποστηρίξει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ΠΓΔΜ, στην πορεία της προς την Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, απευθύνοντας ευχαριστίες προς τον καγκελάριο και τον αυστριακό πληθυσμό, τόνισε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ακούγεται μία τέτοια υποστήριξη για την οποία διαβεβαίωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, μόλις δύο ημέρες πριν από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ..

Εξέφρασε ταυτόχρονα την πεποίθησή του, πως στη διάρκεια της αυστριακής Προεδρίας, οι χώρες-μέλη της ΕΕ θα υποστηρίξουν τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΠΓΔΜ, ώστε να μπορέσουν να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ενώ ευελπιστεί πως η χώρα του θα μπορέσει να γίνει το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ.

Κλείσιμο
Η ΠΓΔΜ, όπως σημείωσε, χρειάζεται το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για την σταθερότητά της και την σταθερότητα στην περιοχή, και η συμμετοχή στις ευρωατλαντικές δομές θα σημαίνει ένα τέλος για τις εσωτερικές και εξωτερικές αποσταθεροποιητικές επιρροές, οι οποίες σαφώς και υπάρχουν.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την μη επικύρωση της συμφωνίας από τον Πρόεδρο Ιβάνοφ, ο Ζόραν Ζάεφ επισήμανε πως ο νόμος θα κυρωθεί για μία ακόμη φορά από την Βουλή, και κατόπιν ο Πρόεδρος είναι αναγκασμένος να επικυρώσει την συμφωνία, ενώ ελπίζει πως στο δημοψήφισμα, η μεγάλη πλειοψηφία, πάνω 80%, θα ταχθεί υπέρ του ευρωπαϊκού μέλλοντος της χώρας και υπέρ της ένταξής της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Ανέφερε δε επίσης, πως κατά την ψηφοφορία στη Βουλή την συμφωνία υπερψήφισαν 69 από τους 120 βουλευτές και πιστεύει πως κατά την δεύτερη ψηφοφορία θα είναι περισσότεροι.

Τώρα θα πρέπει και η Ευρώπη να ανταποκριθεί, καθώς η χώρα του έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει και δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την Ευρώπη, αλλά θα συνεχίσει τον δρόμο της στην Ευρώπη, και σίγουρα αυτό δεν θα είναι εύκολο, όπως δεν θα είναι εύκολο και κατά το δημοψήφισμα, όπως και στη Βουλή δεν θα είναι εύκολο.

Όμως, όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να δώσουν την υποστήριξη τους στην ΠΓΔΜ, στην συμφωνία με την Ελλάδα - υποστήριξη στις μεταρρυθμίσεις και στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Σε σχέση με την επιφυλακτική στάση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε πως κατανοεί την συζήτηση στο εσωτερικό της Γαλλίας και την γενικότερη συζήτηση που υπάρχει στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι η ΠΓΔΜ υποστηρίζει τις εξελίξεις και τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη, αλλά η χώρα του δεν ζητάει την άμεση ένταξή της στην ΕΕ.

Η χώρα του χαίρεται να έχει την υποστήριξη της ΕΕ, την υποστήριξη στις μεταρρυθμίσεις, στην περαιτέρω εξέλιξη των διμερών σχέσεων, γιατί η ολοκλήρωσή της στην Ευρώπη είναι μία μεγάλη ώθηση για την πρόοδο και για την ανάπτυξη, όχι μόνον της ΠΓΔΜ αλλά όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, σημείωσε.

Ο ίδιος ελπίζει πως ο Εμανουέλ Μακρόν θα λάβει μία απόφαση, με την οποία θα ενισχύσει το κίνητρο των πολιτών της ΠΓΔΜ να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και να συνάπτουν καλές συμφωνίες για να επιλύουν διμερή ζητήματα, όπως το ζήτημα του ονόματος που ήταν ανοικτό επί 27 χρόνια, και πιστεύει ότι έπειτα από την επίλυση διμερών ζητημάτων και διμερών διαφορών, αξίζει στην χώρα του να δοθεί μία λύση, καθώς δεν υπάρχουν πλέον κάποια ανοικτά ζητήματα.

Την ελπίδα να υπάρξει φιλοευρωπαϊκή απόφαση από τον πρόεδρο Μακρόν, εξέφρασε και ο καγκελάριος Κουρτς, απευθύνοντας έκκληση προς την Γαλλία να υποστηρίξει την ΠΓΔΜ, επισημαίνοντας πως τελικά δεν πρόκειται τώρα για την ένταξη της χώρας, αλλά αποκλειστικά και μόνον για το άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Όποιος είναι υπέρ της Ευρώπης, πρέπει να είναι και πρόθυμος να δώσει μία ευκαιρία στις χώρες που γεωγραφικά ανήκουν στην Ευρώπη, σέβονται τις αξίες της και θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ, τόνισε ο καγκελάριος, εκφράζοντας την ελπίδα πως θα υπάρξει θετική απόφαση από την Γαλλία και να πως δεν θα μπλοκαριστεί η διαδικασία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ, που διαφορετικά θα προκαλούσε μία επικίνδυνη δυναμική για το δημοψήφισμα και οπισθοδρόμηση για την χώρα και όλη την περιοχή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης