Αναστασιάδης: Δεν πρόκειται να δεχθώ λύση του Κυπριακού που δεν θα είναι βιώσιμη και λειτουργική

Αναστασιάδης: Δεν πρόκειται να δεχθώ λύση του Κυπριακού που δεν θα είναι βιώσιμη και λειτουργική

Είπε πως στόχος, είναι «να πετύχουμε μια λύση που θα δικαιώνει τις προσδοκίες του Ελληνισμού, που θα επανενώνει την πατρίδα μας, που θα δημιουργεί τις συνθήκες, μέσα από την ειρήνη, να συν-δημιουργήσουμε με το σύνοικο στοιχείο, τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους»

anastasiadis
Ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ, δήλωσε πως είναι αποφασισμένος να εμπλακεί σε διάλογο για λύση του Κυπριακού, αλλά δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύση που δεν θα είναι βιώσιμη και λειτουργική, σημειώνοντας πως, όσοι επιλεκτικά διαστρεβλώνουν τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, αποδυναμώνουν τη διαπραγματευτική της θέση.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως στόχος, είναι «να πετύχουμε μια λύση που θα δικαιώνει τις προσδοκίες του Ελληνισμού, που θα επανενώνει την πατρίδα μας, που θα δημιουργεί τις συνθήκες, μέσα από την ειρήνη, να συν-δημιουργήσουμε με το σύνοικο στοιχείο, τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους».

Υπέδειξε πως, ο απλός λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, δεν έχουν τι να διαχωρίσουν, «αλλά τι και πάνω σε ποια βάση θα κτίσουν, έτσι ώστε να μπορέσουν, μακράν της αδικίας, να δημιουργήσουν ένα καθεστώς βιώσιμο, λειτουργικό, που δεν θα διακυβεύει τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων, αλλά θα δημιουργεί τις προοπτικές σε ένα ευρωπαϊκό κράτος, έτσι ώστε ειρηνικά να συμβιώσουμε και να δημιουργήσουμε».

Αυτό που αποτελεί πρόβλημα, τόνισε, «δεν είναι οι αγνοί Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες», είναι η στρατηγική της Άγκυρας να ελέγξει ολόκληρο το κυπριακό οικοδόμημα και αυτό ήταν και η αιτία, όπως είπε, του αδιεξόδου τον περασμένο Ιούλιο.

Συμπλήρωσε πως «βασικές προϋποθέσεις για να υπάρξει προοπτική και μέλλον είναι, πέραν και πάνω από όλα, να υπάρξει αλληλοσεβασμός, να αναγνωρίζει η καθεμιά των κοινοτήτων, από την ώρα που έχουμε δεχθεί την πολιτική ισότητα, ότι δεν μπορεί να διεκδικεί να κυβερνήσει την άλλη».

Ιδιαίτερα, συνέχισε, δεν μπορεί η μειοψηφούσα κοινότητα να θέλει να επιβληθεί στην πλειοψηφούσα μέσα από αξιώσεις, όπως είναι η θετική ψήφος των Τουρκοκυπρίων και επεσήμανε πως «αν ήταν ανεξάρτητοι και μακράν κάθε επιρροής ή εξάρτησης οι Τουρκοκύπριοι, ενδεχόμενα θα υπήρχε η προοπτική και της λύσης και της ανοχής κάποιων ανεπιθύμητων συμβιβασμών».

Κλείσιμο


Το χείριστο, κατά τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι πως οι Τουρκοκύπριοι, «φαίνεται, δυστυχώς, να εξαρτώνται απόλυτα από την Άγκυρα, είτε λόγω της παρουσίας κατοχικού στρατού, είτε λόγω της παρουσίας των παρανόμως εμφυτευθέντων εποίκων, είτε λόγω της οικονομικής εξάρτησης».

Την ίδια ώρα, συμπλήρωσε, η Τουρκία θέλει να συνεχίσουν αναχρονιστικές εγγυήσεις, αλλά και μονομερή δικαιώματα επέμβασης, αλλά και ύπαρξη στρατιωτικής βάσης και μόνιμη παρουσία τουρκικού στρατού, ενώ διερωτήθηκε εάν η οποιαδήποτε ευρωπαϊκή ή άλλη χώρα, έχει ανάλογες αναχρονιστικές εγγυήσεις, με δικαιώματα επέμβασης της οποιασδήποτε τρίτης χώρας.

«Διερωτώμαι αν η Λιθουανία, η Εσθονία, οι Βαλτικές χώρες ή οποιαδήποτε άλλη χώρα του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπως αποκαλούνται, θα δεχόταν ποτέ μια γείτονα χώρα, όπως είναι η Ρωσία, να ήταν εγγυήτρια των βαλτικών χωρών ή οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα να χρειάζεται ξένες εγγυήσεις», ανέφερε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης