Τσίπρας: Η λύση στο προσφυγικό να μην αντιμετωπιστεί αποσπασματικά

4491359

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν υπήρξε λύση σήμερα, καθώς η συζήτηση ήταν προπαρασκευαστική- Οι τέσσερις προτάσεις που διατύπωσε

Η κρίση δεν είναι συγκυριακή και πρόσκαιρη είπε ο πρωθυπουργός, κατά τις δηλώσεις του μετά το τέλος της άτυπης συνόδου για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες, δηλώνοντας ότι δεν υπήρξε λύση σήμερα, καθώς η συζήτηση ήταν προπαρασκευαστική.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι την μεταναστευτική κρίση θα την αντιμετωπίζει πολλά χρόνια η Ευρώπη, και αυτό που έχει σημασία, όπως είπε, είναι «το μεγάλο δίλημμα, αν θα την αντιμετωπίσουμε ψάχνοντας συλλογική λύση» ή αν θα την αντιμετωπίζει κάθε χώρα ξεχωριστά και θα αφορά αυτούς στους οποίους εμφανίζονται τα συμπτώματα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνάντησης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η προσφυγική κρίση δεν είναι παροδική και «το μεγάλο δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι αν την κρίση αυτή θα την αντιμετωπίσουμε ψάχνοντας ευρωπαϊκές συλλογικές λύσεις, αντιμετωπίζοντας τη, δηλαδή, ως ευρωπαϊκή συλλογική πρόκληση, ή θα την αντιμετωπίζουμε σαν μια κρίση που αφορά αυτούς στους οποίους τα συμπτώματα εμφανίζονται και άρα θα αναζητεί κάθε χώρα ξεχωριστά εθνικές λύσεις για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα».

Όχι σε μονομερείς ενέργειες

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η σημερινή συνάντηση ήταν προπαρασκευαστική, δεν υπήρξε κάποια απόφαση και η συζήτηση θα συνεχιστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 28 και 29 Ιουνίου.

Οι περισσότεροι από όσους συμμετείχαν στην άτυπη συνάντηση τάχθηκαν υπέρ της αναζήτησης ευρωπαϊκής λύσης και ο Έλληνας πρωθυπουργός παρατήρησε: «Εμείς, από την πλευρά μας, τονίσαμε την ανάγκη να μην προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού αποσπασματικά. Οι μονομερείς ενέργειες σε καμιά περίπτωση δεν λύνουν προβλήματα αλλά δημιουργούν ακόμα περισσότερα»

Αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου

Στην παρέμβαση του στην άτυπη συνάντηση ο κ.Τσίπρας ζήτησε:

-Να υπάρξει το συντομότερο δυνατό η αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου το οποίο έχει ξεπεραστεί από την ίδια τη ζωή.

-Να στηριχθούν οι χώρες πρώτης υποδοχής, προέλευσης και διέλευσης.

-Να συγκροτηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών προσφύγων.

-Να αναβαθμιστεί η Frontex σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή.

Πρωτοβουλίες πολυμερούς συνεργασίας

Ζήτησε να ξαναδεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σοβαρά τόσο την υπόθεση της προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων, όσο όμως και την εσωτερική και εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής κρίσης. «Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει η Ευρώπη να προσανατολιστεί σε μια πολιτική διαμοιρασμού της ευθύνης, αλληλεγγύης και αλληλοστήριξης και όχι σε μια πολιτική που θα ρίχνει τα βάρη μονάχα στις χώρες εκείνες που δέχονται τις μεταναστευτικές ροές», είπε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε πως είναι ανοιχτό το που θα καταλήξει αυτή τη συζήτηση στην Ε.Ε. με δεδομένο ότι υπάρχουν διαφωνίες και πρότεινε στις χώρες που συμφωνούν σε μια συλλογική και συντονισμένη αντιμετώπιση να προχωρήσουν από κοινού σε πρωτοβουλίες πολυμερούς συνεργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Για όσες χώρες δεν συμφωνούν με αυτή την αντιμετώπιση είπε ότι προφανώς και δεν μπορούν να καταναγκαστούν αλλά σημείωσε πως είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα βρουν μπροστά τους άλλου είδους προβλήματα και τότε ενδεχομένως και αυτές να έχουν μια αντίστοιχη αντιμετώπιση από όλες τις υπόλοιπες χώρες με αυτή που οι ίδιες δείχνουν σήμερα στο προσφυγικό πρόβλημα.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα θέλει να υπάρξει συντονισμένη μείωση και των δευτερογενών ροών, αλλά παρατήρησε πως τέτοιες δεν υφίστανται από τη χώρα μας διότι τα βόρεια σύνορα είναι κλειστά εδώ και αρκετό καιρό, κατόπιν μονομερών ενεργειών. Και να υπάρχουν κάποιες αυτές θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες, από παράνομους δρόμους.

Μείωση των πρωτογενών ροών

«Για την Ελλάδα αυτό που έχει πρωτίστως σημασία και αξία είναι να εκμηδενίσουμε, αν είναι δυνατό, τις πρωτογενείς ροές, σε ότι αφορά τη συμφωνία της Ε.Ε.- Τουρκίας, διότι αντιλαμβάνεστε ότι η μείωση αυτών των παράνομων πρωτογενών ροών μπορεί να δώσει τη δυνατότητα να λειτουργήσει εποικοδομητικά η συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Εξήγησε πως αυτό «δεν σημαίνει ότι κλείνουμε τις πόρτες και τα παράθυρα στη νόμιμη μετανάστευση, αντιθέτως σημαίνει ότι κλείνουμε την πόρτα στην παράνομη δραστηριότητα των διακινητών και δίνουμε τη δυνατότητα νόμιμων ροών μέσα από τη διαδικασία του ασύλου, που, βεβαίως, είναι μια διαδικασία που σέβεται τις διεθνείς συνθήκες και τη διεθνή νομοθεσία».

Επανενώσεις οικογενειών προσφύγων

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των επανενώσεων των οικογενειών προσφύγων.

«Η Ευρώπη δεν πρέπει να δείξει ένα πρόσωπο αποκρουστικό, σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές και τις αξίες της, ένα πρόσωπο που, δυστυχώς, δείχνουν άλλες χώρες ετούτη την εποχή, πράγμα το οποίο έχει σχολιαστεί στον διεθνή Τύπο, αλλά και αποτελεί και μια πληγή σε ότι αφορά στις πανανθρώπινες αξίες που πρέπει να διέπει τον πολιτισμό μας. Στην Ελλάδα έχουμε έναν μεγάλο αριθμό οικογενειών που χρήζουν επανένωσης και πρέπει να προβούμε άμεσα στις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου αυτό να επιτευχθεί», είπε ο κ.Τσίπρας.

ΣΧΟΛΙΑ (9)

Κατερίνα

Σε Άτυπη συνοδο ,δεν δεσμεύεται κανένας.Λέγεται και το κάτι παραπάνω.

Τσιμουδιά περί....Ελλάδας!

Ούτε κουβέντα μήπως θα μπορούσαμε να αδειάσουμε κάπως απο την υπερχείληση λαθροεποίκω..που'χουμε!!! Μόνο η..Frontex τον ενδιαφέρει τον διεθνιστή και ουχί Έλληνα πρωθυπουργό....Μόνο η Ιταλία τελικά δείχνει να ενδιαφέρεται για τον τόπο της.....

Θράσος

Ο άνθρωπος που προκάλεσε την αύξηση του μεταναστευτικού στην Ελλάδα και κατ' επέκταση στην Ευρώπη με την αλόγιστη και άφρονα πολιτική του, τολμά να έχει και άποψη! Σαν δε ντρέπεται!!!

komision

ΕΝΤΑΞΕΙ ΚΑΛΩΣ !! ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ ΑΛΛΕΣ 10.000 ΜΑΝΤΗΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΝΙΑΡΕΙΣ ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΜΚΟ ΚΑΙ ΦΑΤΕ ΟΣΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΒΥΘΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ! Ο ΕΡΤΟΓΑΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΗΓΕΤΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΑΦΓΑΝΩΝ !

ΓΙΩΡΓΗΣ

Kαμια Χωρα της Ευρωπης δεν απειλειται απο ισλαμοποιηση και να ξαναγινει τουρκικη επαρχια εξαιτιας της λαθρομεταναστευσης, οσο η Ελλαδα. Και θα επρεπε γι αυτο, να ειναι η πιο αυστηρη και αρνητικη Χωρα της ΕΕ για τη λαθρομεταναστευση,θα επρεπε ολα τα συνορα της να ηταν περικλειστα και οχι ''μπειτε σκυλοι αλεστε...''( ΜΚΟ, ξενοι κλπ αποβρασματα) Αλλωστε, τι επαθαν Χωρες, που χωρις να κινδυνευουν αμεσα ,εκλεισαν τα συνορα τους πχ Ουγγαρια και λοιπες!; Δυστυχως και εδω ο Τσιπρας προδιδει την Πατριδα, για να κρατηθει λιγο ακομη στην Εξουσια!

@ναί...αλλά...

Ναί αλλά και Αντιπολίτευση του Κούλη ....αποδείχτηκε τελικά ....άχρηστο κουτσάλογο..!

GEORGEGR

ΕΣΕΝΑ ΤΙ ΣΕ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΕΣΥ ΤΑ ΛΥΝΕΙΣ ΟΛΑ ΣΤΟ ΠΙ ΚΑΙ ΦΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΝΑ ΗΤΑΝ ΣΕ ΜΑΘΑΜΕ ΠΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΨΕΜΑ ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΕ ΕΜΑΘΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕΣ ΠΙΟΝΙ ΤΟΥΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΤΡΟΠΩΝΕΣ

X

Δεν τα λέτε όλα.Ο απατεώνας άχρηστος νταουλιέρης που ισλαμοποιεί την Ελλάδα τάχθηκε κατά της δημιουργίας κλειστών κέντρων κράτησης εκτός ΕΕ που ζήτησε η Ιταλία και ζήτησε οικονομική ενίσχυση.Δηλαδή με λίγα λόγια ζήτησε να τους δίνει επιδόματα και να τους κρατήσει στην Ελλάδα.Να τα γράφετε όλα.

@αφού δεν υπάρχει Αντιπολίτευσηηηηη!!!!!

Αφού δεν υπάρχει κάν Αντιπολίτευση που να ....διαφωνεί παρά στην ουσία συμφωνεί σε όλα...φυσικό είναι ο προδοταράς και πανάθλιος πρωθυπουργόςνα ζητάει ότι χειρότερο για τον...τόπο!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

airplane_venez

Σύμφωνα με πηγή από τη Βενεζουέλα, που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, ο δεύτερος υπουργός επέβαινε σε ένα από τα αεροσκάφη που έφθασαν στην Ελλάδα - Το ίδιο κανάλι κάνει λόγο και για επαφές της κυβέρνησης Τσίπρα με συνεργάτες του Γκουαϊδό

8
mloizou0

Μητσοτάκης για τις αποκαλύψεις του «Πρώτου ΘΕΜΑτος»: Το ερώτημα είναι αν ο κ. Τσίπρας το γνώριζε - Γεννηματά: Δεν γνώριζε ο Τσίπρας ποια έβαζε; - Αμηχανία σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου - Επικρίσεις εκ των έσω από τον γγ του υπουργείου Εσωτερικών: Αν το είχανε ψάξει καλύτερα, δεν θα γινόταν η πρόταση

97