Τσίπρας: Η λύση στο προσφυγικό να μην αντιμετωπιστεί αποσπασματικά

Τσίπρας: Η λύση στο προσφυγικό να μην αντιμετωπιστεί αποσπασματικά

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν υπήρξε λύση σήμερα, καθώς η συζήτηση ήταν προπαρασκευαστική- Οι τέσσερις προτάσεις που διατύπωσε

4491359
Η κρίση δεν είναι συγκυριακή και πρόσκαιρη είπε ο πρωθυπουργός, κατά τις δηλώσεις του μετά το τέλος της άτυπης συνόδου για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες, δηλώνοντας ότι δεν υπήρξε λύση σήμερα, καθώς η συζήτηση ήταν προπαρασκευαστική.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι την μεταναστευτική κρίση θα την αντιμετωπίζει πολλά χρόνια η Ευρώπη, και αυτό που έχει σημασία, όπως είπε, είναι «το μεγάλο δίλημμα, αν θα την αντιμετωπίσουμε ψάχνοντας συλλογική λύση» ή αν θα την αντιμετωπίζει κάθε χώρα ξεχωριστά και θα αφορά αυτούς στους οποίους εμφανίζονται τα συμπτώματα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνάντησης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η προσφυγική κρίση δεν είναι παροδική και «το μεγάλο δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι αν την κρίση αυτή θα την αντιμετωπίσουμε ψάχνοντας ευρωπαϊκές συλλογικές λύσεις, αντιμετωπίζοντας τη, δηλαδή, ως ευρωπαϊκή συλλογική πρόκληση, ή θα την αντιμετωπίζουμε σαν μια κρίση που αφορά αυτούς στους οποίους τα συμπτώματα εμφανίζονται και άρα θα αναζητεί κάθε χώρα ξεχωριστά εθνικές λύσεις για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα».

Όχι σε μονομερείς ενέργειες

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η σημερινή συνάντηση ήταν προπαρασκευαστική, δεν υπήρξε κάποια απόφαση και η συζήτηση θα συνεχιστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 28 και 29 Ιουνίου.

Οι περισσότεροι από όσους συμμετείχαν στην άτυπη συνάντηση τάχθηκαν υπέρ της αναζήτησης ευρωπαϊκής λύσης και ο Έλληνας πρωθυπουργός παρατήρησε: «Εμείς, από την πλευρά μας, τονίσαμε την ανάγκη να μην προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού αποσπασματικά. Οι μονομερείς ενέργειες σε καμιά περίπτωση δεν λύνουν προβλήματα αλλά δημιουργούν ακόμα περισσότερα»

Κλείσιμο
Αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου

Στην παρέμβαση του στην άτυπη συνάντηση ο κ.Τσίπρας ζήτησε:

-Να υπάρξει το συντομότερο δυνατό η αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου το οποίο έχει ξεπεραστεί από την ίδια τη ζωή.

-Να στηριχθούν οι χώρες πρώτης υποδοχής, προέλευσης και διέλευσης.

-Να συγκροτηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών προσφύγων.

-Να αναβαθμιστεί η Frontex σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή.

Πρωτοβουλίες πολυμερούς συνεργασίας

Ζήτησε να ξαναδεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σοβαρά τόσο την υπόθεση της προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων, όσο όμως και την εσωτερική και εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής κρίσης. «Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει η Ευρώπη να προσανατολιστεί σε μια πολιτική διαμοιρασμού της ευθύνης, αλληλεγγύης και αλληλοστήριξης και όχι σε μια πολιτική που θα ρίχνει τα βάρη μονάχα στις χώρες εκείνες που δέχονται τις μεταναστευτικές ροές», είπε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε πως είναι ανοιχτό το που θα καταλήξει αυτή τη συζήτηση στην Ε.Ε. με δεδομένο ότι υπάρχουν διαφωνίες και πρότεινε στις χώρες που συμφωνούν σε μια συλλογική και συντονισμένη αντιμετώπιση να προχωρήσουν από κοινού σε πρωτοβουλίες πολυμερούς συνεργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Για όσες χώρες δεν συμφωνούν με αυτή την αντιμετώπιση είπε ότι προφανώς και δεν μπορούν να καταναγκαστούν αλλά σημείωσε πως είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα βρουν μπροστά τους άλλου είδους προβλήματα και τότε ενδεχομένως και αυτές να έχουν μια αντίστοιχη αντιμετώπιση από όλες τις υπόλοιπες χώρες με αυτή που οι ίδιες δείχνουν σήμερα στο προσφυγικό πρόβλημα.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα θέλει να υπάρξει συντονισμένη μείωση και των δευτερογενών ροών, αλλά παρατήρησε πως τέτοιες δεν υφίστανται από τη χώρα μας διότι τα βόρεια σύνορα είναι κλειστά εδώ και αρκετό καιρό, κατόπιν μονομερών ενεργειών. Και να υπάρχουν κάποιες αυτές θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες, από παράνομους δρόμους.

Μείωση των πρωτογενών ροών

«Για την Ελλάδα αυτό που έχει πρωτίστως σημασία και αξία είναι να εκμηδενίσουμε, αν είναι δυνατό, τις πρωτογενείς ροές, σε ότι αφορά τη συμφωνία της Ε.Ε.- Τουρκίας, διότι αντιλαμβάνεστε ότι η μείωση αυτών των παράνομων πρωτογενών ροών μπορεί να δώσει τη δυνατότητα να λειτουργήσει εποικοδομητικά η συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Εξήγησε πως αυτό «δεν σημαίνει ότι κλείνουμε τις πόρτες και τα παράθυρα στη νόμιμη μετανάστευση, αντιθέτως σημαίνει ότι κλείνουμε την πόρτα στην παράνομη δραστηριότητα των διακινητών και δίνουμε τη δυνατότητα νόμιμων ροών μέσα από τη διαδικασία του ασύλου, που, βεβαίως, είναι μια διαδικασία που σέβεται τις διεθνείς συνθήκες και τη διεθνή νομοθεσία».

Επανενώσεις οικογενειών προσφύγων

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των επανενώσεων των οικογενειών προσφύγων.

«Η Ευρώπη δεν πρέπει να δείξει ένα πρόσωπο αποκρουστικό, σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές και τις αξίες της, ένα πρόσωπο που, δυστυχώς, δείχνουν άλλες χώρες ετούτη την εποχή, πράγμα το οποίο έχει σχολιαστεί στον διεθνή Τύπο, αλλά και αποτελεί και μια πληγή σε ότι αφορά στις πανανθρώπινες αξίες που πρέπει να διέπει τον πολιτισμό μας. Στην Ελλάδα έχουμε έναν μεγάλο αριθμό οικογενειών που χρήζουν επανένωσης και πρέπει να προβούμε άμεσα στις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου αυτό να επιτευχθεί», είπε ο κ.Τσίπρας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης