Νίκος Ανδρουλάκης: Να τιμήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ανδρέα Παπανδρέου

asokds

«Με τον τρόπο αυτό θα τιμήσουμε τη μνήμη ενός από τους σημαντικότερους ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», ανέφερε 

Να ονομαστεί «Ανδρέας Παπανδρέου» χώρος ή αίθουσα εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίο προς τιμήν του επί τρεις φορές έλληνα πρωθυπουργού, ζητά με επιστολή του ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο ευρωβουλευτής, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου, που θα εορταστούν τον Φεβρουάριο του 2019, απευθύνεται στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, ζητώντας του να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

«Με τον τρόπο αυτό θα τιμήσουμε τη μνήμη ενός από τους σημαντικότερους ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος συνέβαλε στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και στο όραμα μίας ενωμένης, προοδευτικής Ευρώπης», τονίζει στην επιστολή του ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή προς τον κ. Ταγιάνι

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε

Τις προσεχείς ημέρες θα τιμήσουμε την επέτειο του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου, πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στη Χίο το 1919. Σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ολοκληρώνοντας τη διδακτορική του διατριβή, και είχε μία ιδιαίτερα επιτυχημένη ακαδημαϊκή καριέρα ως οικονομολόγος, διδάσκοντας στα πανεπιστήμια της Μινεσότα και του Μπέρκλεϊ, με αποκορύφωμα την εκλογή του ως Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών.

Στις εκλογές του 1964 εξελέγη για πρώτη φορά Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου και διορίστηκε Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και στη συνέχεια Αναπληρωτής Υπουργός Συντονισμού.

Μετά την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας το 1967, ο Ανδρέας Παπανδρέου συλλαμβάνεται και αργότερα του επετράπη να αναχωρήσει για τις ΗΠΑ μετά από τις διεθνείς πιέσεις, συμπεριλαμβανομένης και της αμερικανικής κυβέρνησης. Κατά την παραμονή του στην εξορία, ιδρύει το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα (ΠΑΚ), μία αντιδικτατορική αντιστασιακή ομάδα.

Το 1974, μετά την μεταπολίτευση και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ιδρύει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ) με στελέχη του ΠΑΚ και άλλων αντιδικτατορικών ομάδων. Παρέμεινε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μέχρι τον θάνατό του τον Ιούνιο του 1996.

Στις εκλογές του 1981 εκλέγεται για πρώτη φορά πρωθυπουργός της Ελλάδος με ποσοστό 48%. Επανεκλέχτηκε το 1985 και το 1993, μέχρι την παραίτησή του τον Ιανουάριο του 1996 για ιατρικούς λόγους, έχοντας διατελέσει πρωθυπουργός για πάνω από 10 χρόνια.

Ανάμεσα στα πιο σημαντικά του επιτεύγματα ως πρωθυπουργός περιλαμβάνονται οι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις με την ίδρυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους, η επούλωση των πληγών του ελληνικού εμφυλίου (1946-1949), ο εκσυγχρονισμός του οικογενειακού δικαίου, η ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών και η δημιουργία του Ανεξάρτητου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) για την πρόσληψη των δημοσίων υπαλλήλων.

Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του η Ελλάδα άσκησε την Προεδρία των τότε Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 3 φορές (1983, 1988, και 1994). Πέτυχε τη δημιουργία των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων (ΜΟΠ) προκειμένου να βοηθηθούν οι νότιες περιφέρειες της Κοινότητας (περιλάμβαναν την Ελλάδα, τμήματα της νότιας Γαλλίας και τη νότια Ιταλία), τα οποία στη συνέχεια εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Συνοχής.
Προήδρευσε επίσης στη Σύνοδο της Κέρκυρας, όπου ολοκληρώθηκε η διαδικασία ένταξης της Αυστρίας, Φιλανδίας και Σουηδίας με την υπογραφή των αντίστοιχων πράξεων προσχώρησης.
Δυστυχώς έχω παρατηρήσει ότι, παρά τις σημαντική συνεισφορά του Ανδρέα Παπανδρέου στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και στο όραμα μίας ενωμένης, προοδευτικής Ευρώπης, δεν υπάρχει κάποια αίθουσα ή άλλος χώρος στο Ευρωπαϊκό

ΣΧΟΛΙΑ (14)

Γιάννης

Να τιμήσει η Ευρώπη τον κύριο υπεύθυνο (φυσικό και ηθικό αυτουργό) για την χρεωκοπία της Ελλάδας;Κρίμα,γιατί υπολογίζαμε ότι κάποιοι νέοι διάδοχοι στο ΠΑΣΟΚ είχαν πάρει διαζύγιο από το διεφθαρμένο ΠΑΣΟΚ,το οποίο πέρα από τις κλοπές επωνύμων και μη στελεχών του, μοίρασε δανεικά με μοναδικό κριτήριο να αμείψει τα στελέχη του και να εξαγοράσει ψηφοφόρους.Δυστυχώς για το ΠΑΣΟΚ κάποιοι είμαστε παλιοί και θυμόμαστε καλά το παρακράτος των πρασινοφρουρών.

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΗΓΕΤΗ ΜΑΣ.ΑΠΟΛΥΗ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΟΤΑΤΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΛΕΓΜΕΝΗ ΗΓΕΣΙΑ.ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.Ο ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΣ.ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΠΑΡΕΛΚΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΚΟ ΣΤΟΧΟ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΒΑΣΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΣΧΙΣΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ Η ΒΑΣΗ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΤΕΣ .ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΠΝΟΗΣ.

ΙΑΣΩΝ

Ποιόν να τιμήσει η ΕΕ αυτόν που έλεγε" ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο" Τρώνε όλοι σανό πασόκια. Ισως και να τον τιμήσουν που ξέρεις... Εδώ λύσσαξαν να φέρνουν το κινάλ τρίτο κόμμα με Jefry inclousive.

Παναγιώτης

Ο καταστροφέας της Ελλάδας, ο εφευρέτης του λαϊκισμού, του αυριανισμού και του πρασινοφρουρισμού φαντάζει μεγάλος στο μυαλό του μικρού πασόκου. Η Έλληνες τον πλήρωσαν και τον πληρώνουν καθημερινά μέσω του υποκατάστατου του, μέσω δηλαδή του Τσίπρα που τον αντιγράφει ακόμη και στη φωνή. Μας άφησε πίσω κλέφτες, κολώσπιτα, υψηλό δημόσιο χρέος και το δημόσιο γεμάτο τεμπέληδες.

Χρόνης Τσιριγωτης

Όπως τον τιμήσατε εσείς Χρονά τώρα!!!!! Αλλάξατε το όνομα του κινήματος που ίδρυσε ο ηγέτης Αντρέας και το σύμβολο του ΠΑΣΟΚ. Και τώρα ζητάτε τι ακριβώς από όλο τον κόσμο που έμεινε πιστός μέχρι τέλους στον χαρισματικό αυτον ηγέτη;;;; Ντροπή και να μην μιλάτε για τον Σοσιαλιστή Ηγέτη με παγκόσμια ακτινοβολία. Αφήστε να μιλήσει ο κόσμος για τον ηγέτη του. Εσείς κοιτάτε μόνο για να κρατήθηκε στις καρέκλες σας

Kostas

Δε θυμάμαι να τα έγραφες αυτά όταν εχτιζες το αυθαίρετο σου ή όταν έπαιρνες την καλοπληρωμενη θέση στο δημόσιο.

Σιγά τον παρτάκια "ηγέτη" της καταστροφής μας!

Τα "γένεια" του προφανώς θέλει να ευλογήσει ο πασοκόπαις...Ανδρουλιδάκης και θέλει να αποδεχτούμε όλοι...τον καταστροφέα μας ως "μεγάλο" ηγέτη!!! Δεν σφάξανεεεε!!!!!!

Α-ΣΑΝΟΣ

Μεσα σε 7 περιπου χρονια και σε μια ταραγμενη περιοδο απο το Β'ΠΠ και μαλιστα στις ΗΠΑ το πολυ-πολυ που θα προλαβαινες να γινεις θα ηταν ενας πρακτορας και οχι ενας καθηγητης

Πάνος

Με αυτόν άρχισε η κατρακύλα της Ελλάδας, με το σωσία του, τον Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώθηκε ο κατήφορος και ο ξεπεσμός του ελληνικού κράτους. Μη μας τον θυμίζετε....

Τα λένε στα σοβαρά;

Μα αυτά για τον Αντρέα τα λένε στα σοβαρά ή απλώς φιλοδοξούν να γίνουν σεναριογράφοι σπαρταριστών κωμωδιών στο Χόλιγουντ; Ύμνους για τον Αντρέα που υπερχρέωσε τις μελλοντικές γενιές για χάρη της ψηφοθηρίας και που δημιούργησε μιμητές του στη δημαγωγία (Κώστας Καραμανλής, Τσίπρας); Μα είναι στα σοβαρά τους;

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΟΝΟΜΑΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΕΥΡ.ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΝΙΚΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΒΕΒΑΙΑ ΤΙ ΕΝΝΟΩ ΕΤΣΙ?ΑΥΤΑ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑΧΑΜΕ ΝΑ ΛΕΓΑΜΕ.ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟ ΤΙΜΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΡΟΠΟ .ΚΡΑΤΑΣ ΑΛΩΒΗΤΟ ΤΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΠΙΚΑΛΕΙΣΑΙ ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ?ΕΜΕΙΣ ΙΔΡΥΣΑΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΝΝΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΟΤΙ ΘΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ..

@ποιά εθνική κληρονομιά????

Σίγουρα την μόνη κληρονομιά που μας άφησε εκτός από το δυσβάσταχτο χρέος και την ισοπέδωση των πάντων με τον απυθμενο λαϊκισμό που διέδωσε...ήταν και οι εκατοντάδες χιλιάδες συντάξεις αντιστασιακών που μας κουβάλησε από το παραπέτασμα...πολλοί των οποίων ήταν "αντιστασιακοί" με τις πάνες ακόμα....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

w21-16284620998198

«Η φιλία και η καλή γειτονία έχουν μία βασική προϋπόθεση: τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού δικαίου στο σύνολό τους»  είπε από το Μεσολόγγι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

16