«Αυτοδιοικητικό μέτωπο» για την ανατροπή της συμφωνίας των Πρεσπών

«Αυτοδιοικητικό μέτωπο» για την ανατροπή της συμφωνίας των Πρεσπών

Ευρεία συνεδρίαση περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων όλης της Βόρειας Ελλάδας, με πρωτοβουλία Τζιτζικώστα, την Τετάρτη - Ζητούν δημοψήφισμα  - «Τα ψέματα τελείωσαν. Η βουβή και κρυφή διπλωματία τελείωσε. Η ώρα της ευθύνης για όλους και για τον καθένα ξεχωριστά ξεκίνησε»είπε ο Περιφερειάρχης 

4489154
Αυτοδιοικητικό μέτωπο κατά της συμφωνίας των Πρεσπών για το σκοπιανό διαμορφώνεται στη Βόρεια Ελλάδα, με προέκταση σε όλη τη χώρα, όπως προέκυψε από τη σημερινή συνέντευξη Tύπου του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη και του προέδρου της ΠΕΔΚΜ, Λάζαρου Κυρίζογλου, για το σκοπιανό.

Η πρώτη δράση που αναλαμβάνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η κοινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, με τα δημοτικά συμβούλια και των 38 δήμων της περιφέρειας, αλλά και παρουσία των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων της Δυτικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, όπως και των φορέων της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η συνεδρίαση θα γίνει την Τετάρτη 27 Ιουνίου, στις 6 το απόγευμα στο ξενοδοχείο Grand Hotel, στη δυτική Θεσσαλονίκη.


Ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε ότι «η Αυτοδιοίκηση βγαίνει μπροστά», ώστε να μην επικυρωθεί η «κατάπτυστη», όπως τη χαρακτήρισε, «συμφωνία των Πρεσπών» με τα Σκόπια «και το κείμενο αυτό να μείνει στην ιστορία ως ένα κείμενο που απλά υπέγραψαν ένας κύριος Κοτζιάς με έναν κύριο Ντιμιτρόφ».

«Ένας και μόνο είναι ο στόχος μας, να μην επικυρωθεί η 'συμφωνία των Πρεσπών'», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είπε ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ενωμένη στο συγκεκριμένο ζήτημα και θα προσπαθήσει να αποτρέψει την υπογραφή της συμφωνίας, μη αποδεχόμενη τετελεσμένα.

Κλείσιμο
«Τα ψέματα τελείωσαν. Η βουβή και κρυφή διπλωματία τελείωσε. Η ώρα της ευθύνης για όλους και για τον καθένα ξεχωριστά ξεκίνησε», είπε ο κ. Τζιτζικώστας και συμπλήρωσε: «Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια δεν αποτελεί λύση, αλλά εθνική ήττα. Ουσιαστικά, η ελληνική κυβέρνηση αναγνώρισε και επίσημα τις αλυτρωτικές διαθέσεις των Σκοπίων σε βάρος της Ελλάδας.

Αποδείχθηκαν, εκτός από εμμονικοί, και μοιραίοι για τη χώρα και τα εθνικά μας συμφέροντα, υπογράφοντας μια 'συμφωνία' που ανοίγει νέες πληγές υποθηκεύοντας το μέλλον του τόπου μας. Και μάλιστα αρνούνται και στερούν από τον ελληνικό λαό το δικαίωμά του να εκφραστεί δημοκρατικά για αυτή τη 'συμφωνία', είτε με δημοψήφισμα, είτε με εκλογές. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, κουνάνε και το δάχτυλο στην ελληνική κοινωνία, λοιδορώντας και καθυβρίζοντας τους πολίτες.

Ακόμα όμως και η προπαγάνδα έχει όρια. Δεν υπάρχει κανένα σκοτεινό, υπόγειο και οργανωμένο σχέδιο. Οι αντιδράσεις της κοινωνίας είναι απόρροια αποκλειστικά και μόνο των λαθών της κυβέρνησης και της κατάπτυστης συμφωνίας που υπέγραψε, αγνοώντας την ισχυρή πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

«Καλά θα κάνει, έστω και τώρα, έστω και αργά η Κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα πολιτικά κόμματα, και κάθε Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου ξεχωριστά, να ακούσουν την Αυτοδιοίκηση και τον ελληνικό λαό. Όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά έχει πλέον την εθνική και ιστορική ευθύνη για το παρόν και το μέλλον της χώρας», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο κ. Πατούλης είπε ότι η Αυτοδιοίκηση όλης της χώρας είναι ενωμένη στο ζήτημα των Σκοπίων, με στόχο να ενώσει κι όχι να διχάσει τους Έλληνες. «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι εξοργισμένοι διότι κάποιοι βάφτισαν ρεαλισμό την υποχωρητικότητα».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ χαρακτήρισε απαράδεκτη για πολιτικό άνδρα την «ειρωνεία Κοτζιά» απέναντι σε όσους διαφώνησαν με τη στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα και έκανε λόγο για πρωτοφανή αγριότητα της Αστυνομίας απέναντι στους διαδηλωτές του Πισοδερίου, «βία για την οποία κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν».

«Διαφωνούμε απόλυτα με τη συμφωνία. Η απόφαση αυτή δεν μπορεί να έχει ισχύ αν δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής και του ελληνικού λαού. Την τελική απόφαση δεν πρέπει να την πάρει η Βουλή, αλλά ο ελληνικός λαός, με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Είναι μονόδρομος και η μόνη δημοκρατική διέξοδος. Εμείς δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε την κυβέρνηση σε δημοψήφισμα, αλλά μπορούμε να κινητοποιήσουμε τις τοπικές κοινωνίες σε όλη τη χώρα για να απαιτήσουν το δημοψήφισμα, αλλά και να ζητήσουμε από τα πολιτικά κόμματα να μην επικυρώσουν τη συγκεκριμένη συμφωνία. Στόχος μας ξεκάθαρα είναι η ανατροπή της συμφωνίας. Ο αγώνας τώρα ξεκινάει», δήλωσε ο κ. Πατούλης.

Ο κ. Κυρίζογλου τόνισε: «Μετά μια εξάμηνη διαπραγμάτευση, χωρίς να αποφανθεί η Βουλή επί του θέματος, χωρίς δημοψήφισμα χωρίς εκλογές, χωρίς τη δημοκρατική νομιμοποίηση, υπογράφηκε μια συμφωνία, την οποία δεν αποδεχόμαστε. Εμείς θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε στο πλαίσιο του νόμου και του Συντάγματος. Θέλω να καταγγείλω την ακραία στάση της αστυνομίας , αλλά και την αλαζονεία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά για τους πολίτες που διαδήλωναν ειρηνικά ανήμερα της συμφωνίας στις Πρέσπες. Δεν μπορεί να επιδεικνύεται τέτοια αγριότητα σε πολίτες που διαδηλώνουν ειρηνικά.

Αυτό δείχνει μια καθεστωτική και αντιδημοκρατική νοοτροπία. Δεν μπορεί σε κάποιους να συμπεριφέρεσαι με αυτόν τον τρόπο και σε άλλους να δείχνεις ανοχή. Έχουμε δυστυχώς μια καθεστωτική λειτουργία, σύμφωνα με την οποία, όποιος διαφωνεί με την κυβέρνηση είναι ακραίος ή φασίστας. Σεβόμαστε τις διαφορετικές απόψεις. Αν τολμήσουν να μας συκοφαντήσουν και να παραχαράξουν τα όσα λέμε, τους απαντάμε: Δεν σας φοβόμαστε. Πρόκειται για ένα θέμα που υπερβαίνει τα κόμματα και τις συμφωνίες. Η συμφωνία που υπογράφηκε είναι απαράδεκτη και η συνείδηση του ελληνικού λαού δεν πρόκειται να τη δεχτεί. Το πατριωτικό αυτό ζήτημα υπερβαίνει κόμματα και ιδεολογίες».

Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Χρήστος Μέτιος, δήλωσε επίσης την αντίθεσή του στη «συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ». Όπως είπε, «η συμφωνία δεν είναι αποδεκτή επειδή εκτός των άλλων δεν αντιμετωπίζει το βασικό πρόβλημα του ζητήματος των Σκοπίων, τον αλυτρωτισμό. Πιστεύουμε σε ένα κοινό μέλλον ειρήνης, ασφάλειας και φιλίας και στη μετατροπή της Βόρειας Ελλάδας σε πεδίο διασυνοριακής συνεργασίας και ανάπτυξης, αλλά με όρους αποδεκτούς».

Ανάλογη θέση πήραν και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Ευάγγελος Λαμπάκης, και η αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, Παρασκευή Βρυσίδου.

Σε ερώτηση για τη διαφορετική στάση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ο κ. Κυρίζογλου είπε ότι «ο κ. Μπουτάρης δεν είναι μέλος της ΠΕΔΚΜ. Διαφωνώ με τη στάση και τις θέσεις του στο θέμα, διότι ως ΠΕΔΚΜ έχουμε λάβει συγκεκριμένη απόφαση, στην οποία δεν συντάσσεται».

«Όλοι κρινόμαστε από αυτά που λέμε και δεν λέμε, από αυτά που κάνουμε και δεν κάνουμε, από τις απουσίες μας και τις παρουσίες μας στις κρίσιμες ιστορικές στιγμές. Την ερχόμενη Τετάρτη θα είναι όλοι οι δήμαρχοι προσκεκλημένοι», απάντησε ο κ. Τζιτζικώστας.

Πάντως όλοι οι αυτοδιοικητικοί δήλωσαν πως είναι υπέρ του δημοψηφίσματος.

Πηγή: .voria.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης