Μέρκελ: Καλή συγκυρία για αλλαγές και λόγω Ελλάδας

Μέρκελ: Καλή συγκυρία για αλλαγές και λόγω Ελλάδας

Σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία για τη Μέρκελ λόγω της ενδοκυβερνητικής κρίσης με τους Χριστιανοκοινωνιστές, η σημερινή επίσκεψη του γάλλου προέδρου Μακρόν ήταν για την καγκελάριο κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενη

merkel
Πλήρη στήριξη στην καγκελάριο Μέρκελ στη διαμάχη της με τον υπουργό Εσωτερικών Ζέεχοφερ για το προσφυγικό παρείχε από το Βερολίνο ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος τάχθηκε επίσης υπέρ ευρωπαϊκών λύσεων και όχι μονομερών ενεργειών. Στο πλαίσιο της σημερινής τους συνάντησης στο Μέζεμπεργκ, την οποία ακολούθησε κοινό γαλλογερμανικό υπουργικό συμβούλιο, οι δυο ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της Frontex και την καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αλλά και στην άμεση επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο στην πρώτη χώρα υποδοχής, στη χώρα δηλαδή όπου έγινε για πρώτη φορά ταυτοποίηση και καταγραφή τους. Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών που πρόκειται να συναφθούν. Όπως διευκρίνισε ο Μακρόν, Γερμανία και Γαλλία συνεργάζονται στενά επ΄ αυτού με μια σειρά χωρών που εμπλέκονται, όπως την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία.

Δεδομένου ότι χθες Δευτέρα η καγκελάριος συζήτησε το θέμα ήδη με τον ιταλό πρωθυπουργό Κόντε, μπορεί να θεωρηθεί σχεδόν βέβαιο ότι τις επόμενες μέρες και πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 28/29 Ιουνίου η Άγκελα Μέρκελ θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον ισπανό πρωθυπουργό Σάντσεθ. «Στόχος μας παραμένει μια ευρωπαϊκή απάντηση στην πρόκληση», είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος.

Συμφωνία για κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης

Όσον αφορά τις προτάσεις Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης οι δυο ηγέτες συμφώνησαν στη δημιουργία ενός κοινού προϋπολογισμού των χωρών της ζώνης του κοινού νομίσματος, στο πλαίσιο ωστόσο των υπαρχουσών δομών προϋπολογισμού (η Γερμανία δεν θέλει νέες παράλληλες δομές), που θα μπορούσε να ενσωματωθεί στο σχέδιο προϋπολογισμού μετά το 2021. Το ταμείο αυτό θα έχει αμιγώς επενδυτικό προσανατολισμό προκειμένου να ενισχυθούν οι αδύναμες χώρες της περιφέρειας και να αντιμετωπιστούν οι ανισορροπίες στην Ευρώπη.

Συμφωνία υπάρχει και ως προς τη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. «Ξεκινά η δεύτερη φάση στη ζωή του κοινού μας νομίσματος», είπε χαρακτηριστικά ο Μακρόν ενώ η Μέρκελ παρέπεμψε στο επικείμενο Eurogroup της Πέμπτης και την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια για να υπογραμμίσει ότι είναι η κατάλληλη χρονική συγκυρία για αλλαγές.

«Τώρα, πιστεύω, έχουμε την κατάλληλη χρονική στιγμή. Την Πέμπτη ελπίζω να καταφέρουμε να κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα. Τότε όλες οι χώρες του ευρώ θα είναι εκτός προγραμμάτων και τότε θα είναι η σωστή στιγμή για να πούμε, τώρα πρέπει να καταστήσουμε την Ευρωζώνη ασφαλή έναντι κρίσεων. Και πιστεύω ότι με τις προτάσεις μας μπορούμε να κάνουμε ένα καλό βήμα προς τη Σύνοδο της Ευρωζώνης που θα ακολουθήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης εβδομάδας».

Κλείσιμο
Πηγή: Deutsche Welle
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης