Σκοπιανό: Αντεπίθεση Γεννηματά στις Βρυξέλλες - Ευχές Παπανδρέου στον... Ζάεφ!

Σκοπιανό: Αντεπίθεση Γεννηματά στις Βρυξέλλες - Ευχές Παπανδρέου στον... Ζάεφ!

«Δεν δεχόμαστε υποδείξεις» ξεκαθάρισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής στον Στανίσεφ του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος - «Για μεγάλη ευκαιρία, που δεν θα πρέπει να πάει χαμένη» κάνει λόγο η Σοσιαλιστική Διεθνής

papandreou_fwfi_arthro_new2
Μέρες που είναι, ίσως είναι η καλύτερη ευκαιρία να περιγράψει κανείς τις πολιτικές εξελίξεις με ποδοσφαιρικούς όρους. Την ώρα που η Φώφη Γεννηματά βγαίνει στην επίθεση και υψώνει το ανάστημά της, προχωρώντας σε αυστηρές συστάσεις προς τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές για τη βιαστική στάση τους στο θέμα των Σκοπίων, στην άμυνα του Κινήματος Αλλαγής βάζουν την μπάλα μόνοι τους στα δίχτυα.

Το τελευταίο... αυτογκόλ έρχεται από τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος προεδρεύει της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Δευτέρας, η οργάνωση αποφάσισε να σχολιάσει τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας. Και όχι ένα αυτογκόλ, κανονική εξάρα ρίχνει στις εθνικές θέσεις η Σοσιαλιστική Διεθνής.

Έχουμε και λέμε:

1. «Η Σοσιαλιστική Διεθνής χαιρετίζει την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

2. «Καλωσορίζουμε την απόφαση Αθήνας και Σκοπίων σε ό,τι αφορά το εκκρεμές ζήτημα της συνταγματικής ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

3. «Ευχόμαστε στην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ την επιτυχή ολοκλήρωση κάθε απαραίτητου σταδίου που θα οδηγήσει στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας».

Κλείσιμο
4. «Ενθαρρύνουμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να σταθούν αλληλέγγυες σε αυτή την προσπάθεια για ανάπτυξη και σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων».

5. «Καλούμε τους προοδευτικούς πολίτες και των δύο χωρών, να εναντιωθούν ενεργά στο διχαστικό λόγο και την πόλωση».

6. «Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί μία μεγάλη ευκαιρία για ένα ασφαλές και ειρηνικό μέλλον για όλους. Μία ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη».

Ούτε μία κουβέντα υπέρ των επιφυλάξεων σύσσωμης της αντιπολίτευσης στην Αθήνα! Σκεφθείτε και να μην ήταν Έλληνας ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (σ.σ. Δεν περιγράφω άλλο, που θα έλεγε και ο Γιώργος Χελάκης).

Γεννηματά σε Στανίσεφ: Δεν δεχόμαστε υποδείξεις...

Λίγη ώρα νωρίτερα, η Φώφη Γεννηματά είχε ενημερώσει για τις απόψεις της σε σχέση με την συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ τον Σεργκέι Στανίσεφ, ζητώντας από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή, όταν εμπλέκονται στα εθνικά θέματα της Ελλάδας.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επισήμανε την υποστήριξή της στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής και ειδικότερα της ΠΓΔΜ, αλλά υπογράμμισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ακύρωση κάθε μορφής αλυτρωτισμού.

«Η ένστασή μας είναι ότι η συμφωνία αυτή που αναγνωρίζει μακεδονική εθνικότητα και γλώσσα και ξεκινά τις διαδικασίες ένταξης στο ΝΑΤΟ πριν την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η γειτονική χώρα, συντηρεί τα προβλήματα και δεν οδηγεί σε ολοκληρωμένη και βιώσιμη λύση» εξήγησε στον πρόεδρο του ΕΣΚ, σε συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

«Αντίθετα, οξύνει τους εθνικισμούς και στα δύο κράτη, υπονομεύοντας έτσι την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή» τόνισε η κυρία Γεννηματά και προσέθεσε: «Κατανοούμε μεν το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την επίτευξη συμφωνίας, δεν δεχόμαστε όμως υποδείξεις, ούτε βεβαίως συμμεριζόμαστε την εκτίμηση τους για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας».

«Βεβαίως» συμπλήρωσε, απευθυνόμενη στον κ. Στανίσεφ, «την αποκλειστική ευθύνη για τα σοβαρά ελλείμματα της συμφωνίας -παρά την ευνοϊκή συγκυρία- φέρει η κυβέρνηση και προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός».

Η κυρία Γεννηματά συζήτησε επίσης ζητήματα που συνδέονται με τις επικείμενες ευρωεκλογές και την ανάγκη διαμόρφωσης ενός προοδευτικού ριζοσπαστικού προγράμματος για την Ευρώπη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης