Ηράκλειο: Σαφή χρονοδιαγράμματα για τον ΒΟΑΚ ζητά από τον Σπίρτζη ο περιφερειάρχης Κρήτης

arnaoutakis

Ο Σταύρος Αρναουτάκης είπε ότι δεν υποδεικνύει τον τρόπο που θα επιλέξει το υπουργείο Υποδομών για να υλοποιήσει το έργο του ΒΟΑΚ, αλλά ενδιαφέρεται να γίνει ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης

Να υπάρξουν σαφή χρονοδιαγράμματα για τα έργα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) που μπαίνουν στη διαγωνιστική διαδικασία από τα Χανιά μέχρι τον Άγιο Νικόλαο, αλλά και για τη μελέτη του στρατηγικού σχεδιασμού που αφορά τα τμήματα Καστέλι Κισσάμου - Χανιά και Αγ. Νικόλαος-Σητεία, ζήτησε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης από τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπιρτζη και τον γενικό γραμματέα Γιώργο Δέδε, στην παρέμβασή του κατά τη σημερινή ενημερωτική συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών στο Ηράκλειο με περιφερειάρχη, αντιπεριφερειαρχες, δημάρχους, τον ΟΑΚ και αυτοδιοικητικούς φορείς.

«Είναι ενταγμένη η μελέτη στο ΕΣΠΑ, έχει χρηματοδότηση και πρέπει να προχωρήσει μέχρι το φθινόπωρο. Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε μέχρι να υλοποιηθούν όλα τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα στο νησί», τόνισε ο κ. Αρναουτάκης, σημειώνοντας πως θα πρέπει «μόλις δημοπρατηθούν τα έργα που ανακοινώθηκαν, να προχωρήσουν οι μελέτες για τα τμήματα Χανιά - Κίσσαμος και Άγιος Νικόλαος –Σητεία».

Επίσης, ως θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο κ. Αρναουτάκης τη διαβεβαίωση του υπουργού ότι δεν θα υπάρξουν διόδια για τους Κρητικούς που ήταν αίτημα και της Περιφέρειας Κρήτης, όπως επίσης θετική έκρινε και τις εξαγγελίες που έκανε ο υπουργός Υποδομών για τις προκηρύξεις τριών τμημάτων από τα Χανιά στον Άγιο Νικόλαο. «Είναι μια θετική εξέλιξη το γεγονός πως επιτέλους ξεκινά μια διαγωνιστική διαδικασία», αναφερόμενος στους διαγωνισμούς που θα γίνουν για τα τμήματα Χανιά - Χερσόνησος, Χερσόνησος - Νεάπολη και Νεάπολη - Άγιος Νικόλαος.

«Η Περιφέρεια Κρήτης δεν υποδεικνύει τον τρόπο που θα επιλέξει το υπουργείο Υποδομών για να υλοποιήσει το έργο του ΒΟΑΚ, αλλά ενδιαφέρεται να γίνει ο Βόρειος Οδικός άξονας από τη Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία», τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως για το λόγο αυτό ζητά να δημοπρατηθεί η μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού, «να ολοκληρωθούν όλες οι μελέτες που υπάρχουν μέχρι σήμερα και να διατυπωθούν οι προτάσεις για τον τρόπο που θα γίνουν τα έργα από τα Χανιά μέχρι την Κίσσαμο κι από τον Άγιο Νικόλαο μέχρι τη Σητεία, ενώ πρέπει να δούμε και τους κάθετους άξονες, πέρα από τα έργα που προκηρύσσονται τώρα και αποτελούν πολύ θετική εξέλιξη».

Παράλληλα ο κ. Αρναουτάκης ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να υπάρξει νέα χάραξη σε ποσοστό μεγαλύτερο από εκείνο που έχουν ζητήσει από κοινού η Περιφέρεια Κρήτης και ο ΟΑΚ, με δεδομένο το χωροταξικό σχεδιασμό του νησιού και τον κίνδυνο να υπάρξει ένα τεράστιο κόστος που θα είναι απαγορευτικό. «Δεν επιθυμούμε δηλαδή μια νέα χάραξη που θα κάνει το έργο να κοστίζει, για παράδειγμα, 5 δισ. ευρώ και να είναι μη υλοποιήσιμο».

Ο περιφερειάρχης ζήτησε επίσης από τον υπουργό να προχωρήσει το σημαντικό έργο της οδικής ασφάλειας του ΒΟΑΚ, ύψους 25 εκατ. ευρώ που θα βελτιώσει το δρόμο μέχρι την εξέλιξη των νέων εργολαβιών, υπενθυμίζοντας πως τα χρήματα είναι διαθέσιμα στο ΕΣΠΑ. «Να μην υπάρξει καθυστέρηση και να δημοπρατηθούν τα έργα μέχρι τέλος του έτους, έτσι ώστε από τυχόν εκπτώσεις να γίνουν κι άλλα τμήματα του ΒΟΑΚ που θα αναβαθμίσουν τον υπάρχοντα δρόμο μέχρι να υλοποιηθεί ο ΒΟΑΚ όπως προγραμματίζεται», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Eχει πολύ πλάκα που βλαχοδήμαρχοι

και βλαχοπεριφεριάρχες δεν μπορουν να ολοκληρώσουν μισό έργο και προβάλουν και απαιτήσεις για τα έργα άλλων

Εεεεεεεεηηηηηηη

σύντεκνοι, πόσο πάει τση Κρήτη μιά μπάλα σανός μωρέ ? Πρώτα θα γίνει το Πάτρα - Πύργος τσε μετά ο βοακ. Καληνύχτα τσε όνειρα γλυκά.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

theodorikakos_main

Για όσους πολίτες έσπευσαν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους πριν από την ψήφιση της ρύθμισης, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ και αναμένει την εισήγησή της για το θέμα