Θεοχαρόπουλος: Σε θετική κατεύθυνση η συμφωνία - «Όχι» σε ψήφο εμπιστοσύνης

Θεοχαρόπουλος: Σε θετική κατεύθυνση η συμφωνία - «Όχι» σε ψήφο εμπιστοσύνης

Σημαντικά στοιχεία που ανταποκρίνονται στο πλαίσιο που έχει θέσει το Κίνημα Αλλαγής, ώστε να επιλυθεί το Σκοπιανό διαπιστώνει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ

theoxaropoulos
Η συμφωνία μεταξύ της χώρας μας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας κινείται σε θετική κατεύθυνση καθώς έχει σημαντικά σημεία που ανταποκρίνονται στο πλαίσιο που έχει θέσει το Κίνημα Αλλαγής, ώστε να επιλυθεί το Μακεδονικό ζήτημα, δήλωσε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από το βήμα της Βουλής.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, δήλωσε ότι είναι επίσης σαφές ότι «δεν πρόκειται να δώσουμε καμία ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτή την αδιέξοδη κυβέρνηση, που συσσωρεύει αντικοινωνικές πολιτικές με την πρόσφατη ψήφιση και του πολυνομοσχεδίου με τα πρόσθετα βάρη στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα». “Ο τόπος χρειάζεται μια ενωμένη Κεντροαριστερά, μία ισχυρή προοδευτική παράταξη. Το εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής με τη συγκρότηση ενός νέου φορέα από κόμματα και κινήσεις θα προχωρήσει με ενωτική διάθεση, πλουραλισμό και εξωστρεφή δράση στην κοινωνία”, ανέφερε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Είπε, ότι ο χώρος μας, τo Κίνημα Αλλαγής οφείλει να μείνει αταλάντευτο προσηλωμένο στην επιλογή για πολιτική αυτονομία την οποία και πρέπει να αποδεικνύει καθημερινά όχι μόνο απέναντι στις αδιέξοδες κυβερνητικές πολιτικές αλλά απέναντι και στον απαράδεκτο τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση η ΝΔ.


Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η πρόταση προβλέπει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, με διεθνή συμφωνία και αναθεώρηση του Συντάγματος με δεσμευτικές εγγυήσεις, για να αποτραπούν τα ζητήματα αλυτρωτισμού. Πρόκειται για την εθνική γραμμή και ακολουθήθηκε από το 1995 και έπειτα.


Δήλωσε, επίσης, υπάρχουν βέβαια και ορισμένα προβληματικά σημεία στη συμφωνία όπως το ζήτημα της ιθαγένειας και της γλώσσας αλλά και άλλα θέματα όπως τα εμπορικά σήματα που παραπέμπονται σε διαδικασίες που είναι αμφίβολο αν θα οδηγήσουν σε διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων.

“Είναι βέβαια δεδομένο ότι η συμφωνία για το Μακεδονικό αποτελεί ένα συμβιβασμό και ως τέτοιος δεν μπορεί να ικανοποιεί απόλυτα καμία πλευρά. Συνεπώς οι πανηγυρισμοί από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίνονται στην ανάγκη μιας υπεύθυνης στάσης”, είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Διαχρονικά εξάλλου, είπε, ο πολιτικός μας χώρος επιχείρησε την επίλυση του προβλήματος, πρόβλημα που συντήρησε και επέτεινε η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να επιδεικνύει επικίνδυνη προχειρότητα με τη διγλωσσία στο εσωτερικό της και τις ακραίες και αντιφατικές δηλώσεις των ΑΝΕΛ. Οι πανηγυρισμοί του κ. Τσίπρα μετά το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης δεν βοηθούν, καθώς απαιτείται να παρουσιασθεί η αλήθεια προς τον ελληνικό λαό και όχι μία επικοινωνιακή προπαγάνδα για εξυπηρέτηση μικροκομματικών στόχων.

Από την άλλη η ΝΔ, επεσήμανε ο κ. Θεοχαρόπουλος, που φέρει διαχρονικά την κύρια ευθύνη για τη δημιουργία αυτού του ζητήματος με τις συνεχείς υπαναχωρήσεις και μεταμορφώσεις της, δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής. Η θέση του κ. Μητσοτάκη για μη λύση στο θέμα δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Είναι απαράδεκτο η ΝΔ να κρατά σήμερα αυτή τη στάση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης