Κατρούγκαλος για Σκοπιανό: Σημαντική διπλωματική επιτυχία - Άδωνις: «Μαύρη μέρα» για την Ελλάδα

Κατρούγκαλος για Σκοπιανό: Σημαντική διπλωματική επιτυχία - Άδωνις: «Μαύρη μέρα» για την Ελλάδα

Αντιπαράθεση στο δελτίο του ΑΝΤ1

kentriki_katrougalos-adonis_main01
«Για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ δεν αρκεί μόνο η πρόσκληση, αλλά η κύρωση της συμφωνίας» δήλωσε απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Αντίθετα, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, που ήταν συνομιλητής του στο ίδιο πάνελ, υποστήριξε πως, αν γίνει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αυτό δεν μπορεί να αναιρεθεί εκ των υστέρων.

Ο κ Κατρούγκαλος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η συμφωνία με τα Σκόπια είναι μια σημαντική διπλωματική επιτυχία, γιατί «και οι δύο χώρες έχουν κερδίσει διπλωματικά αυτό που επιδίωκαν». Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση «έβαλε τον πήχη ψηλά και τα κατάφερε», διότι για πρώτη φορά έγινε δεκτό από τα Σκόπια να κάνουν συνταγματική αναθεώρηση και να αλλάξουν το όνομά τους. Δεν είναι εύκολο σε μια χώρα να επιβάλεις να αλλάξει το όνομα της, είπε.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αμφισβήτησε ότι αυτό συνέβη για πρώτη φορά, λέγοντας ότι και ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1995 με την ενδιάμεση συμφωνία  είχε επιβάλει στους Σκοπιανούς να αλλάξουν όνομα και σύμβολα.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε επίσης ότι δεν είναι εύκολο σε έναν λαό που ζει μάλιστα και σε ένα οργανωμένο κράτος να του απαγορεύσεις να αυτοπροσδιορίζεται όπως θέλει, διευκρινίζοντας ότι, βάσει της συμφωνίας, η ιθαγένειά τους θα είναι πλέον βορειομακεδονική και όχι σκέτα μακεδονική, όπως την εμφανίζουν μέχρι τώρα.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ μίλησε «για ψεύδη της κυβέρνησης και του Κατρούγκαλου», αλλά  και για «μαύρη μέρα για την Ελλάδα», με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να του δίνει... ειρωνικά συγχαρητήρια, «γιατί έσυρε στις δικές του ακραίες θέσεις μια ολόκληρη παράταξη», αλλά  και «συλλυπητήρια στον κ Μητσοτάκη, που έκανε τις θέσεις του κ. Γεωργιάδη, θέσεις της ΝΔ».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης