Μητσοτάκης κατά Τσίπρα: Έγκλημα στις τράπεζες - Οι φορολογούμενοι έβαλαν 40 δισ. και έχει μείνει 1,7 δισ!

mitsotakis_arthro

Προανήγγειλε έρευνα για τα χαμένα δισ. των ανακεφαλαιοποιήσεων - Η άνοδος των λαϊκιστών στην εξουσία επέφερε μία νέα ανακεφαλαιοποίηση, παντελώς αχρείαστη - Τον Δεκέμβριο του 2015 οι φορολογούμενοι στήριξαν ξανά με 5,4 δισ τις τράπεζες και σήμερα η συμμετοχή του Δημοσίου έχει εξαϋλωθεί - «Το έγκλημα δεν έχει παραγραφεί και οι ευθύνες θα αναζητηθούν. Δεν είναι θέμα ρεβανσισμού, είναι θέμα Δημοκρατίας» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ

Τις προτεραιότητές του για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ
Κυριάκος Μητσοτάκης
μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευσή της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών που φέτος συμπληρώνει 90 χρόνια λειτουργίας.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στην καταστροφή των αξιών στο τραπεζικό σύστημα, τόνισε ότι οι Έλληνες συμμετείχαν στις τράπεζες με 30 δισ. Ευρώ, ποσό που σήμερα έχει εξαϋλωθεί στο 1,7 δισ. Αν συνυπολογιστούν και οι ζημίες των μικρομετόχων κόστισε στους Έλληνες φορολογούμενος 40 δισ ευρώ.

«Τέτοια καταστροφή δεν έχει ξαναγίνει, πρόκειται για έγκλημα που δεν έχει παραγραφεί και φυσικά, θα αναζητηθούν οι ευθύνες στο ακέραιο» είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης σε μία πολύ θετική οικονομική συγκυρία για την ΕΕ, η χώρα βρίσκεται σε δυσμενή θέση παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια και οι τιμές της ενέργειας βοήθησαν και ο τουρισμός αυξήθηκε, όπως και το ΑΕΠ.

Για να γίνει κατανοητή η μεγάλη ευκαιρία που χάθηκε μεταξύ 2015-2017, είπε ο κ. Μητσοτάκης, η Κύπρος σωρευτικά γνώρισε αύξηση του ΑΕΠ 9,3%, η Ελλάδα στο ίδιο διάστημα κατά 0,9%.

Στο τέλος του 2014 είπε, στην Πορτογαλία το ΑΕΠ ήταν 193 δισ και στην Ελλάδα 179 δισ. Στο τέλος του 2017 στην Πορτογαλία είχε φθάσει 193 δισ. και στην Ελλάδα τα 177,7 δισ.

«Η καταστροφή του συσσωρευμένου πλούτου που έγινε στην Ελλάδα είναι πρωτοφανής κατά τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και υπολογίζεται από 86 δισ. κατά την ΤτΕ ώς και 200 δισ κατά τον πρώην επικεφαλής του Euroworking Group» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

«H καταστροφή του πλούτου είναι πρωτοφανής και θα σταθώ ιδιαιτέρα στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης. Οι τράπεζες στηρίχθηκαν με 25 δισ κατά την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση μέχρι τα τέλη του 2013 και η αξία των μετοχών που παρακράτησε για λογαριασμό των Ελλήνων φορολογούμενων το ΤΧΣ ανήλθε στα 23 δισ ευρώ. Η άνοδος όμως των λαϊκιστών στην εξουσία έφερε δραματικές καταστάσεις που κορυφώθηκαν με την επιβολή των capital controls».

Η νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με 5,4 δισ. μέσω του ΤΧΣ ήταν, είπε ο κ. Μητσοτάκης, παντελώς αχρείαστη και σήμερα η συμμετοχή του ΤΧΣ έχει εξαϋλωθεί στο 1,7 δισ. Δηλαδή έβαλαν 30 δισ. οι Έλληνες και έμεινε 1,7 δισ. ενώ με τις ζημίες και των υπόλοιπων μετόχων κόστισε περίπου 40 δισ.

Αντίστοιχα ο κ. Μητσοτάκης έδωσε την εικόνα του τι συνέβη το ίδιο διάστημα στο εξωτερικό. Οι ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008 διέθεσαν 431 δισ δολάρια τα οποία πήραν πίσω με κέρδος 15,3 δισ. Η Ιρλανδία για την κρίση του 2009 ίδρυσε την ΝΑΜΑ (bad bank) η οποία δαπάνησε 32 δισ. και ήδη φέρνουν στους Ιρλανδούς φορολογούμενους 2 δισ.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στην Αγγλία με την RBS. «Mόνο στην περίπτωση του ΤΧΣ είχαμε τέτοιου μεγέθους καταστροφή. Ευθύνη μίας ανεύθυνης και ανίκανης κυβέρνησης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις προτεραιότητές του για το τραπεζικό σύστημα. Το πρώτο, είπε, είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μία μεγάλη πολιτική αλλαγή. Χρειάζεται νέο μείγμα φορολογικής πολιτικής και ένα φορολογικό σύστημα σταθερό για 5 χρόνια τουλάχιστον. Σε βάθος διετίας, συνέχισε, θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% για να αποκατασταθούν οι αξίες των ακινήτων ενώ σταδιακά θα μειώσουμε και το φόρο των επιχειρήσεων με στόχο να φτάσει το 24%.

Θα εισάγουμε νέα φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα με αρχικό συντελεστή 9% ενώ θα καταργήσουμε σταδιακά την Εισφορά Αλλελεγγύης και το Τέλος Επιτηδεύματος. Ο ΦΠΑ στον Τουρισμό θα επανέλθει στο 11% εν΄'ω το όριο υπαγωγής στον ΦΠΑ θα αυξηθεί στις 25.000 ευρώ. Θα εισάγουμε επενδυτικά κίνητρα για τόνωση της επιχειρηματικότητας και νέο ασφαλιστικό, που θα βασίζεται σε 3 πυλώνες και θα διασφαλίζει κοινωνική συνοχή.

Ως μία κρίσιμη προτεραιότητα ανέδειξε την επιστροφή των καταθέσεων όπου τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μία γενικευμένη καθαρή λύση, η οποία να επιδοτεί την επιστροφή είτε από το εξωτερικό είτε από τα στρώματα ενώ τόνισε ότι το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι επιχειρήσεις που κρατούν περι τα 12 δισ καταθέσεων στο εξωτερικό.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να εκμεταλλευθεί τα 24,7 δισ. Που έχουν περισσέψει από το 3ο πρόγραμμα για να ενισχύσει τη ρευστότητα στην οικονομία. Η αντιμετώπιση των NPL την χαρακτήρισε αργή και οπισθοβαρή. Υποσχέθηκε ότι θα διασφαλίσει νομική προστασία στα τραπεζικά στελέχη για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εκαθθάρισης των κόκκινων δανείων, γιατί οι τρεις ρυθμίσεις που έφερε αυτή η κυβέρνηση δεν έκαναν τίποτα. Χαρακτήρισε τους πλειστηριασμούς, έσχατη λύση, που πρέπει να γίνονται με πρόνοια για τους πιο αδύνατους.

Πρέπει να ξεκαθαρισθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πόσες από αυτές είναι οριστικά ανείσπρακτες και όσες κριθούν εισπράξιμες να μπουν σε 120 δόσεις. Οι τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια να αναδιαρθρώσουν τα κόκκινα δάνεια και τόνισε ότι ειδικά οι αναδιαρθρώσεις ορισμένων μεγάλων ομίλων καθυστερούν . Τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία ανοχή σε μετόχους που έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, τα κόκκινα δάνεια τους στην Ελλαδα και αρμενίζουν τα κότερα τους στο Αιγαίο. Το όφελος σε αυτές τις επιχειρήσεις είπε πρέπει να το καρπωθούν οι νέοι μέτοχοι.

ΣΧΟΛΙΑ (105)

...

Ο Κυριάκος μόλις παραδέχτηκε ότι από το 2015 μέχρι το 2017 υπήρξε αύξηση του ΑΕΠ. Μπράβο.

Φυσική συνέπεια

Αυτά συμβαίνουν όταν διαλέγεις υπουργούς οικονομικών ανάμεσα από ναρκισιστές και λαϊκιστές τηλεαστέρες πρωινάδικων.

Αυτά είναι σκάνδαλα!

Κυριάκο αυτά είναι σκάνδαλα και όχι τα... φτιαχτά σαν της NOVARTIS! Μην τους αφήσεις σε χλωρό κλαρί όταν με το καλό γίνεις πρωθυπουργός.

Τα ξεχάσατε τόσο γρήγορα??

Τελικά ο Έλληνας έχει πολύ μικρή μνήμη.... Κύριοι, δεν μας έβαλε ο Τσίπρας σε καθεστώς μνημονίων. Δεν κυβερνούσε ο Τσίπρας τόσα χρόνια. ΠΑΣΟΚ+ΝΔ κυβερνούσαν τη χώρα. 1) Περίπτωση Αγροτικής Τράπεζας. Πόσα δις χρεώθηκε ο ελληνικός λαός? 2) Δάνεια των δύο μεγάλων κομμάτων. Αλήθεια πότε θα αποπληρωθούν? Η μήπως πάνε για κούρεμα? 3) SIEMENS (χωρίς σχόλια) 4) Λίστα Λαγκαρντ (επίσης χωρίς σχόλια) 5) Βατοπέδι? 6) Εξοπλιστικά? 6) Φούσκα χρηματιστηρίου? 7) και πολλά πολλά άλλα (π.χ. εμβόλια Αβραμόπουλου?) 8) Ολυμπιακοί αγώνες? Περιπτωσάρα και αυτή. Τα ξεχάσατε όλα αυτά???? Όλα αυτά και πολλά άλλα είναι όσα μας οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση. Η αλήθεια αυτή είναι, είτε σας αρέσει είτε όχι. Περιμένετε λοιπόν τη ΝΔ να μας σώσει.

να τα γραφεις ολα

αυξηση συνταξεων, αυξηση μισθων δημοσιου, ενα καρο επιδοματα και επιδοτησαρες δηλωνοντας στρεμματα οσο η εκταση του φεγγαριου....ΤΟΤΕ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΣΕ ΕΒΛΕΠΑ ΝΑ ΕΣΚΟΥΖΕΣ...ΕΤΣΙ ΠΡΩΗΝ ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΠΑΣΟΚΕ ΝΥΝ ΣΥΡΙΖΟΦΡΟΥΡΕ ? το κοστος των συνταξεων ΠΡΟ χρεωκοπιας ηταν κοντα στα 35-40 δις το χρονο....υπολογισε το κοστος των μισθων του δημοσιου ποσο βγαινει το χρονο...και κατσε σκεψου μετα πως δημιουργηθηκε το χρεος των 400 και βαλε δις...με τα εμβολια νομιζεις και τους ολυμπιακους δημιουργηθηκε ??? συντελεσαν και αυτα αλλα ηταν πταισματα μπροστα στα αλλα....

ακουστε ρε

μπουφοι..Λοιπον για να το παιξει αυτο το μεγαλωμενο στα πλουτη μαμοθρεφτο επαναστατης αριστερος και κατοπιν αντιμνημονιακος με τα αποτελεσματα που ειδατε ΔΗΛΑΔΗ να υπογραψει ενα ακομα μνημονιο και να γονατισει τον ελληνικο λαο ..αυτο λοιπον το κ@λοπαιδο που δεν χρειαστηκε να δουλεψει ουτε μια μερα στην ζωη του και το μονο που λαχταρουσε ηταν να γινει πρωθυπουργος ε αυτον λοιπον τον πλερωσατε περιπου 10 χιλιαρικα..Επαναλαμβανω για να κανει ο αλεξακης τον αριστερο στο πανεπιστημιο να μην δουλεψει στην ζωη του και να κανει το ονειρο του πραγματικοτητα η καθε ελληνικη οικογενεια πλερωσε 10 χιλιαρικα και βαλε.Να εχετε ενα καλο βραδυ.

Σωστός στη σκέψη

αλλά ο λογαριασμός είναι πολύ μεγαλύτερος αγαπητέ. Επί 10 και βάλε...

Και μετά απορούν γιατί φύγαμε από την ΝΔ και πήγαμε στην Χ.Α.

Τα ίδια λέγαvε οι ΝΔουλοι για το έγκλημα του χρηματιστηρίου 1999-2000 αλλά κανένας δεν πήγε φυλακή.

Ααααα

Δεν σου έκατσε άλλη μια ανακεφαλαιοποίηση και έχει σαλέψει το βατραχοματο σου.

dimitri

Ωχχχχχ μας έπρηξες ΔΥ των 0.62,3 ευρώ.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΙΑΡΧΗΣ ΠΑΣΟΚ

Μιλάει κι ο Κούλης για οικονομικά εγκλήματα με τα δομημένα ομόλογα, τα Βατοπέδια, τη Siemens και ένα σωρό άλλα σκάνδαλα! Τώρα νοιάστηκε το λαό!

Τρεισήμισι χρόνια τι έκανες;;;;

Στον εισαγγελέα!!! Και γρήγορα, γιατί θα σας κλείσει μεσα ο Κουλης..... ΟΛΟΥΣ!!!!

Φιλήμων

Από όσα μπορεί να προσάψει κανείς στους εμετικούς τσίπρηδες, αυτό το θέμα της εξαΰλωσης των δισεκατομμυρίων των ανακεφαλαιοποιήσεων, σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα θα οδηγούσε κάποιους στη φυλακή. Πιθανολογώ ότι η αστική ευγένεια των "μενουμευρωπαίων", κακώς λέω εγώ, μάλλον δεν θα οδηγήσει στο σκαμνί το αγόρι με τον έρπη στο χείλος και την παρέα του.

ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

ΑΣ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ Η ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΕΚΛΟΓΕΣ .ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΛΗΤΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ .ΟΣΟ ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΛΛΟ ΤΟΣΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΕΙ ΚΙ ΑΥΤΗ .

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

yriakos

Στην κυβέρνηση είναι ικανοποιημένοι και από τις αναφορές στο κείμενο των συμπερασμάτων για τις κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία για την εισβολή στη Συρία και τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

4808905

Η Δανία  και η Ολλανδία να έχουν πιο ενεργό ρόλο στις διαβουλεύσεις για τα Δυτικά Βαλκάνια, από την Ελλάδα αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αποφεύγει την παραμικρή αναφορά στο Γαλλικό βέτο

8
4924208

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι πιστεύει στην ανάγκη να ακουστεί η φωνή των αποδήμων και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση – Επιστολή τεσσάρων σημείων του Θεοδωρικάκου προς τα κόμματα ενόψει της συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής τη Δευτέρα

56
eu-summit-table-arthro

Ξεκάθαρο όχι των Ευρωπαίων ηγετών στο αίτημα για ένταξη Σκοπίων και Αλβανίας στην ΕΕ - Το ζήτημα της διεύρυνσης απλώς θα συζητηθεί, κάποια στιγμή, μέχρι τον Μάιο του 2020 χωρίς την παραμικρή δέσμευση ότι μελλοντικά μπορεί να αποφασιστεί η είσοδος των δύο χωρών στην ΕΕ

13
socialismos

Στόχος της κίνησης αυτής, που παρουσιάζεται ανήμερα της επετείου της μεγάλης εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ, στις 18 Οκτώβρη του 1981, είναι να αγωνιστεί «για μια νέα πολιτική και ιδεολογική νίκη της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ»

1