Χριστοδουλάκης: Ηλικιακά νέοι, όπως ο κ. Τσίπρας, εφαρμόζουν παλαιοκομματικές πρακτικές

Χριστοδουλάκης: Ηλικιακά νέοι, όπως ο κ. Τσίπρας, εφαρμόζουν παλαιοκομματικές πρακτικές

«Το νέο στην πολιτική είναι θέμα νοοτροπίας» επισημαίνει σε συνέντευξή του στο protothema.gr ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, συνδέοντας τις παθογένειες του πελατειακού κράτους με την έξοδο των νέων από τη χώρα μας στα χρόνια της κρίσης

xristodoulakis
«Με την εντολή που θα μας δώσει ο ελληνικός λαός θα επιδιώξουμε το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης» ξεκαθαρίζει για τους μετεκλογικούς σχεδιασμούς του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς ο Μανώλης Χριστοδουλάκης. Σε ότι αφορά στο ερώτημα αν μπορεί να γίνει η νέα Κεντροαριστερά χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ η απάντηση του γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής είναι χαρακτηριστική: «Να το πάμε λίγο ανάποδα. Δεν μπορεί να γίνει η Νέα Κεντροαριστερά με τον ΣΥΡΙΖΑ». «Τι σχέση μπορεί να έχει η σοσιαλδημοκρατία με αυτούς που στο όνομα της καρέκλας το μόνο που κάνουν είναι να κόβουν μισθούς και συντάξεις, να αυξάνουν φόρους και εισφορές, να διαλύουν το κοινωνικό κράτος;» είναι το ερώτημα που θέτει.

1. Η εκλογή σας αποτέλεσε έκπληξη. Είναι η ανανέωση η απάντηση στην κρίση νομιμοποίησης που αντιμετωπίζουν τα κόμματα;

Η ανανέωση είναι μία από τις απαντήσεις. Η πολιτική ανανέωση όμως. Το «νέο» στην πολιτική δεν είναι θέμα ηλικιακό, είναι θέμα νοοτροπίας και ακριβώς αυτό είναι το ζητούμενο για εμάς. Το πως θα μπορέσουμε να εκφράσουμε μία νέα νοοτροπία στην πολιτική, με σύγχρονο λόγο, φρέσκες ιδέες, να ξεφύγουμε από τις θεωρίες και να μιλήσουμε για την ουσία. Έχουμε δει ηλικιακά νέους, όπως ο κ. Τσίπρας, να εφαρμόζουν τις πιο παλαιοκομματικές πρακτικές. Το Κίνημα Αλλαγής αποδεικνύει ότι την πολιτική ανανέωση την κάνει πράξη. Εντάσσουμε στον αγώνα μας ανθρώπους από τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, από τη βάση της κοινωνίας, καταρτισμένους και ικανούς, ακόμα και άτομα που δεν είχαν μέχρι πρότινος εμπλακεί σε κομματικούς σχηματισμούς. Ως οι μόνοι που έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας, θέλουμε να εγκαινιάσουμε μία νέα αρχή και μία νέα σχέση ανάμεσα στους πολίτες και την πολιτική. Μία σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης. Και σε αυτή, οι νέοι θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή.

2. Πείτε μου μία προσωπική σας άποψη, που θα θέλατε να γίνει και θέση του Κινήματος Αλλαγής;

Η αποτελεσματική διασύνδεση των ελληνικών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με την αγορά εργασίας. Χωρίς ιδεοληψίες, αφενός με την ουσιαστική θεσμοθέτηση της πρακτικής άσκησης, και αφετέρου, με την οργάνωση και αξιοποίηση των γραφείων διασύνδεσης των Ιδρυμάτων, ακριβώς όπως συμβαίνει στο εξωτερικό, με προεργασία για τις ανάγκες της αγοράς εργασίας από πλευράς Πανεπιστημίου και άνοιγμα έτοιμων ευκαιριών στους απόφοιτους ώστε να ενταχθούν άμεσα στο χώρο της εργασίας. Παράλληλα, με τη θεσμοθετημένη πρακτική άσκηση ενταγμένη στα προγράμματα σπουδών, ο απόφοιτος θα είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στις πραγματικές συνθήκες εργασίας, κάνοντας ευκολότερη την ενασχόληση του με το αντικείμενο των σπουδών του και όχι απλώς με αυτό που θα του προσφέρει ευκολότερη αποκατάσταση. Έτσι θα μπορέσουμε να αυξήσουμε την απορροφητικότητα του επιστημονικού μας δυναμικού στον ελληνικό χώρο εργασίας και να περιορίσουμε τη φυγή των νέων στο εξωτερικό.

3. Συμφωνείτε με όσους λένε ότι η γενιά του Πολυτεχνείου «έφαγε» τα λεφτά των επόμενων γενεών και υποθήκευσε το μέλλον της χώρας;

Κλείσιμο
Η καθολική επίρριψη ευθυνών σε «γενιές» θεωρώ ότι είναι λάθος και υπηρετεί λογικές μηδενισμού και λαϊκίστικου λόγου. Η περίοδος της Μεταπολίτευσης έχει για την Ελλάδα θετικό πρόσημο. Με τη θεμελίωση της ουσιαστικής δημοκρατίας σε συνέχεια μίας περιόδου έντονης αστάθειας αλλά και εσωτερικού διχασμού, τις ευκαιρίες που δόθηκαν στη μεσαία τάξη, την προστασία των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων με τις ουσιαστικές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις τη δεκαετία του ΄80, αλλά και το πέρασμα από την Ελλάδα των Βαλκανίων στην Ελλάδα της Ευρώπης. Το ότι σε αυτή την περίοδο έγιναν και λάθη είναι δεδομένο. Και το σημαντικότερο είναι η δημοσιονομική χαλάρωση τα τελευταία χρόνια πριν ξεσπάσει η κρίση, με την εκτόξευση του ελλείματος στο 15.5% του ΑΕΠ το 2009, αλλά και η μη έγκαιρη ολοκλήρωση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, όπως για παράδειγμα αυτή του ασφαλιστικού. Το βάρος αυτών έπεσε στις νεότερες γενιές. Το ζητούμενο όμως σήμερα δεν είναι η διαγενεακή σύγκρουση που ικανοποιεί απλώς συναισθηματικές προσεγγίσεις. Είναι πως θα διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος για να φτιάξουμε ξανά μία Ελλάδα οικονομικά αυτοδύναμη και εθνικά ισχυρή. Να βγούμε από την κρίση όχι για να γυρίσουμε εκεί που είμασταν πριν από αυτή, αλλά για να προχωρήσουμε μπροστά σε στέρεες βάσεις.

4. Θα συμφωνούσατε με την ιδέα να εφαρμοστούν ενιαίοι κανόνες εργασίας, ασφάλισης και φορολόγησης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες; Να σταματήσουν επιτέλους οι εξαιρέσεις και τα ειδικά καθεστώτα. Να ενωθεί η κοινωνία...

Η κρίση έχει επιβαρύνει όλα τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, είτε αυτές απασχολούνται στον ιδιωτικό, είτε στο δημόσιο τομέα. Πράγματι ωστόσο, ο ιδιωτικός τομέας υφίσταται μία δυσανάλογη πίεση, κυρίως λόγω και της ιδεοληπτικής προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Αυτό αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστημονικούς κλάδους των μηχανικών, των δικηγόρων, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους υπαλλήλους που απασχολούνται στις επιχειρήσεις αυτές και κατηγορίες παραγωγικών χώρων εργασίας που σήμερα κυριολεκτικά πνίγονται από το τεράστιο βάρος των φόρων και των εισφορών. Το ζητούμενο δεν είναι ενιαίοι κανόνες εργασίας, ασφάλισης και φορολόγησης, αφού σε μία ευρεία γκάμα διαφορετικών επαγγελμάτων και εργασιακών συνθηκών, προφανώς και απαιτούνται ειδικές διατάξεις εξειδίκευσης και διαφοροποίησης, ακόμα και προστασίας οι οποίες δεν επιτυγχάνεται από το «αόρατο χέρι της αγοράς». Το ζητούμενο είναι πως θα αντιμετωπιστούν ουσιαστικά τα προβλήματα του ιδιωτικού τομέα και του ελεύθερου επαγγέλματος, όχι με όρους ρεβανσιστικούς απέναντι στο δημόσιο ή με τη λογική της ισοπέδωσης όλων για να ικανοποιηθούν απλώς τα κατώτερα αισθήματα μας, αλλά με πρακτικά μέσα που θα δίνουν κίνητρα στην επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική πρωτοβουλία, δεν θα δαιμονοποιούν το κέρδος, αλλά θα διασφαλίζουν τη δίκαιη αναδιανομή του, και θα αντιλαμβάνονται ότι η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας περνάει μέσα από τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

5. Οι μισοί Έλληνες χρωστούν στις τράπεζες και τις εφορίες. Έχετε κάτι να πείτε σε αυτούς τους ανθρώπους; Ή απλά έπαιξαν και έχασαν..

Η λογική «έπαιξες και έχασες» δεν μας καλύπτει. Ακριβώς γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτών δεν πρόκειται για «τζογαδόρους» που κυνηγούν το εύκολο χρήμα. Πρόκειται για ανθρώπους που η χρονική συγκυρία της κρίσης τους βρήκε με εκκρεμότητες και ανοίγματα που λόγω αυτής δεν κατάφεραν τελικά να εξυπηρετήσουν και να αποσβέσουν. Είμαστε με τη «δεύτερη ευκαιρία». Το ζητούμενο όμως είναι αυτή να γίνεται σε στέρεες βάσεις και όχι σε μία ανεδαφική πολιτική στείρας παροχολογίας. Ό,τι ημίμετρα και αν εφαρμοστούν, αν στη χώρα δεν αποκατασταθεί σταθερή αναπτυξιακή τροχιά, με νέες θέσεις εργασίας, τόνωση της ιδιωτικής οικονομίας και παραγωγή πλούτου από τη βάση της κοινωνίας, δεν θα έχουν κανέναν αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα. Η στήριξη των ανθρώπων αυτών με πολιτικές ρυθμίσεων είναι για εμάς στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας – όπως άλλωστε έχουμε αποδείξει και νομοθετικά με χαρακτηριστικό παράδειγμα την προστασία της πρώτης κατοικίας μικρών και μεσαίων δανειοληπτών – στοχεύοντας και στην αποκατάσταση του ρόλου του τραπεζικού συστήματος για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Πάντα όμως συνοδευόμενη από ένα αναπτυξιακό μοντέλο που θα δίνει στις ρυθμίσεις αυτές προοπτική και όχι απλά να αναδεικνύει νέες σχέσεις επιδοματικής εξάρτησης.

xristodoulakis2


6. Χιλιάδες νέοι έχουν φύγει στο εξωτερικό. Τι θα κάνετε για να μην παραμείνει η χώρα νεοκροταφείο ονείρων (σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ) και να μη γίνει η Ελλάδα χώρα γερόντων; Γιατί και όσοι μένουν εδώ δύσκολα κάνουν οικογένεια...

Αυτή τη στιγμή υπάρχει στο εξωτερικό ένα τεράστιο εθνικό κεφάλαιο, πνευματικό και επιστημονικό. Είναι όλα αυτά τα νέα παιδιά που ζουν σήμερα εκεί, όχι από επιλογή, αλλά από ανάγκη. Εκτός από το προφανές που είναι η δημιουργία μίας ανταγωνιστικής εθνικής οικονομίας, με ανθρώπινους όρους και οικονομικές απολαβές που θα δίνει προοπτική στους νέους σήμερα να μπορέσουν να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους από την οικογένεια τους, να κάνουν τα δικά τους βήματα στη ζωή και αντίστοιχα να συνεισφέρουν με τη σειρά τους στην εθνική προσπάθεια, υπάρχει και ένα μείζον θέμα νοοτροπίας. Να αποδείξουμε σε αυτά τα παιδιά στην πράξη ότι η αριστεία δεν είναι «ρετσινιά», ότι οι κόποι τους ανταμείβονται στην Ελλάδα, ότι η καινοτομία επιβραβεύεται και ότι οι άξιοι δεν είναι απλώς καλοδεχούμενοι, αλλά αναγκαίοι για την επόμενη μέρα της χώρας. Και αυτό ακριβώς γιατί οι ιδεοληπτικές και πελατειακές λογικές, προώθησης κομματικών «επίλεκτων», φυσικά και στέλνουν το μήνυμα ότι στην Ελλάδα δεν ανταμείβεται η προσπάθεια, αλλά το μέσο. Αυτό πρέπει να τελειώσει χθες.

7. Που τοποθετείτε το Κίνημα Αλλαγής στην πολιτική κλίμακα Αριστεράς - Δεξιάς;

Το Κίνημα Αλλαγής είναι ένα κόμμα προοδευτικό, δημοκρατικό, με σαφές κοινωνικό πρόσημο και ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Εκφράζει ιδεολογικά το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, της ανανεωτικής αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας. Τις παραγωγικές δυνάμεις και τους μη προνομιούχους. Το Κίνημα Αλλαγής εκφράζει την κεντροαριστερά, αλλά προσωπικά, προτιμώ τον ιδεολογικό προσδιορισμό και το πολιτικό στίγμα αντί για την οριζόντια κλίμακα, γιατί δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα έχει κάνει την έννοια της αριστεράς να χάνει το νόημα της και αυτό είναι κάτι που δεν θα τους το χαρίσουμε. Ο συντηρητικός χώρος και η δεξιά είναι ο ιδεολογικός μας αντίπαλος, αλλά αυτό αφορά τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και όχι απλά τον αυτοπροσδιορισμό. Για αυτό ακριβώς εκεί κατατάσσεται και ο ΣΥΡΙΖΑ.

8. Μπορεί να γίνει η νέα Κεντροαριστερά χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ;

Να το πάμε λίγο ανάποδα. Δεν μπορεί να γίνει η Νέα Κεντροαριστερά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτον γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκφράζει τίποτα το «νέο», και επισημαίνω ξανά ότι αυτό είναι θέμα πολιτικό και όχι ηλικιακό ή επικοινωνιακό, με τις πλέον παλαιοκομματικές λογικές και αντιλήψεις που εκπροσωπεί. Και δεύτερον δεν έχει καμία σχέση με τον πολιτικό μας χώρο. Γιατί τι σχέση μπορεί να έχει η σοσιαλδημοκρατία με αυτούς που στο όνομα της καρέκλας το μόνο που κάνουν είναι να κόβουν μισθούς και συντάξεις, να αυξάνουν φόρους και εισφορές, να διαλύουν το κοινωνικό κράτος; Τι σχέση έχει ο δημοκρατικός χώρος με αυτούς που, κάθε μέρα που περνάει, υπονομεύουν όλο και περισσότερο τους θεσμούς, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, τη διάκριση των εξουσιών; Τι σχέση έχουν οι προοδευτικοί πολίτες με αυτούς που πάνε χέρι-χέρι με τους ακροδεξιούς, ομοφοβικούς, ρατσιστές των ΑΝΕΛ και του Καμμένου. Και τι σχέση έχει η ιστορία της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, της αλλαγής, της ουσιαστικής δημοκρατίας, των κοινωνικών αγώνων, του πατριωτισμού και της ευθύνης, με αυτούς που το 11’ και το 12’ στήνανε πλατείες παρέα με τη Χρυσή Αυγή, με αυτούς που νομιμοποίησαν τη βία ως μέσω αντίδρασης στο όνομα της «αγανάκτησης», με αυτούς που υποσχέθηκαν ελπίδα και χρέωσαν τη χώρα 200 δις για να «επιμορφωθούν» οι σημερινοί κυβερνώντες, με αυτούς που είπαν τα πιο χυδαία ψέματα στον ελληνικό λαό μόνο και μόνο για να καταλάβουν και να γαντζωθούν στην εξουσία. Και κυρίως, με αυτούς που παρέχουν μέχρι και σήμερα πολιτική κάλυψη στην κυβέρνηση Καραμανλή που παρέλαβε την Ελλάδα των μεγάλων έργων υποδομών και των Ολυμπιακών Αγώνων και παρέδωσε έλλειμμα 15% και δημόσιο χρέος 180% του ΑΕΠ και σήμερα είναι συνειδητά στο απυρόβλητο.

9. Αν δεν προκύψει αυτοδυναμία από τις εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ αρνηθεί να συμμετάσχει στη διακυβέρνηση τι θα κάνετε; Θα συνεργαστείτε με τη ΝΔ ή θα οδηγήσετε τη χώρα σε εκλογές;

Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Θα καταθέσουμε στον ελληνικό λαό ένα πλήρες σχέδιο για την έξοδο από την κρίση, και με βάση αυτό θα ζητήσουμε καθοριστικό ρόλο για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου την επόμενη ημέρα. Με την εντολή που θα μας δώσει ο ελληνικός λαός – γιατί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης δεν παίρνει μόνο το πρώτο κόμμα – και με βάση ακριβώς την προγραμματική μας πρόταση και όχι αριθμητικούς υπολογισμούς, θα επιδιώξουμε το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης. Ακριβώς γιατί θεωρούμε ότι πρέπει και η ΝΔ που δημιούργησε το αντιμνημονιακό παραμύθι με τα Ζάππεια, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ που έστηνε πλατείες παρέα με τη Χρυσή Αυγή, να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το ότι η χώρα, 8 χρόνια μετά, είναι ακόμα στην κρίση και χωρίς άμεση προοπτική οριστικής εξόδου. Δεν θα επιστρέψουμε σε κανέναν να κάτσει απέξω και να «πετροβολάει» επενδύοντας ξανά στη διάλυση της κοινωνικής συνοχής.

10. Ημέρα εξελίξεων σήμερα για το Σκοπιανό. Στο Κίνημα Αλλαγής είδαμε διαφορετικές απόψεις...

Για να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά. Καταρχάς αναγνωρίζουμε απόλυτα ότι η συγκεκριμένη συγκυρία είναι σαφώς ευνοϊκή για την εξεύρεση λύσης όσον αφορά το Σκοπιανό. Και αυτό γιατί απέναντι μας έχουμε μια μετριοπαθή κυβέρνηση του Ζάεβ, η οποία αντιλαμβάνεται απόλυτα την ανάγκη για την ευρωπαΐκή προοπτική των Σκοπίων και την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με την ακροδεξιά και εθνικιστική κυβέρνηση Γκρούεφσκι, η οποία δεν άφηνε κανένα περιθώριο συνεννόησης και διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών. Όμως αντίστοιχα, σεβόμαστε απόλυτα το ότι η χώρα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μία διαδικασία διαπραγμάτευσης και γι’ αυτό, από τη δική μας πλευρά, δεν θα παίξουμε το επικοινωνιακό παιχνίδι του καλού και του κακού πατριώτη που παίζει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από την ουσία του ζητήματος. Αν τελικά έρθει συγκεκριμένη πρόταση στη Βουλή, θα τοποθετηθούμε με βάση τη θέση που έχει ήδη η διατυπώσει το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής. Εστιάζουμε σε δύο σημεία. Πρώτον στην εξάλειψη όλων των αλυτρωτικών στοιχείων των Σκοπίων σε βάρος της χώρας μας, είτε αυτό αφορά σε αλλαγές στο Σύνταγμα τους οι οποίες είναι αναγκαίες, είτε σε οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, όπως για παράδειγμα τα σχολικά βιβλία, που μπορεί να παραχαράσσει την ιστορία της πατρίδας μας. Και δεύτερον, θέλουμε μία ενιαία ονομασία για όλες τις χρήσεις, δηλαδή erga omnes. Θα πρέπει να κάνουμε σαφές ότι σε καμία περίπτωση και λόγω της ιδιαίτερης πίεσης που υπάρχει αυτή τη στιγμή από την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ να κλείσει άρον άρον το θέμα, δεν θα δεχτούμε την «οποιαδήποτε» λύση, ή σαλαμοποίηση αυτής, η οποία θα θίγει τα πατριωτικά αισθήματα των Ελλήνων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης