Παιχνίδι Μαξίμου με Σκοπιανό: Ελπίζει σε ΚΙΝΑΛ, αδιαφορεί για Καμμένο, προσδοκά πρόβλημα σε ΝΔ

Παιχνίδι Μαξίμου με Σκοπιανό: Ελπίζει σε ΚΙΝΑΛ, αδιαφορεί για Καμμένο, προσδοκά πρόβλημα σε ΝΔ

Στα πολιτικά «ανταλλάγματα» που προσβλέπει από τους Ευρωπαίους, το «μυστικό» της κυβερνητικής παράδοσης του ονόματος Μακεδονία - Να κερδίσει χρόνο έως τον Οκτώβριο θέλει η κυβέρνηση

tsipras-kamenos
Αγριεύει το πολιτικό παιχνίδι με επίκεντρο τις ραγδαίες εξελίξεις στο Σκοπιανό
, καθώς ο συμβιβασμός για την παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας στους γείτονες, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, ταρακουνά την κυβερνητική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ανακατεύει σχεδόν όλη την αντιπολίτευση και διαμορφώνει νέα δεδομένα στο σκηνικό.

Το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει απολύτως αποφασισμένο να ολοκληρώσει την κατ’ αρχήν συμφωνία με την σκοπιανή πλευρά, εντάσσοντας τη διευθέτηση του ονοματολογικού σε ένα στρατηγικό πολιτικό σχεδιασμό και εκτιμώντας ότι τελικά θα βρει στην κεντροαριστερά τους «πρόθυμους» στυλοβάτες, που θα αναπληρώσουν τη διαφοροποίηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ προσδοκά και στην πρόκληση εσωτερικών προβλημάτων στη ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός
Κλείσιμο
Αλέξης Τσίπρας παραμένει προσηλωμένος στο δρόμο που επέλεξε για μία συμφωνία, με πλήθος παραχωρήσεων στους Σκοπιανούς, θεωρώντας ότι αφενός στο εσωτερικό θα ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ μεσομακροπρόθεσμα και παρά το πολιτικό κόστος από το σοκ της εκχώρησης του ονόματος Μακεδονία και αφετέρου στο εξωτερικό θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση με τους ευρωπαίους, αναμένοντας κάποια «δώρα», ιδίως από την Μέρκελ, όπως η αναβολή της μείωσης των συντάξεων ή μία καλή ρύθμιση για το ελληνικό χρέος! Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα και με περίπου δεδομένη την επίτευξη της συμφωνίας με τους σκοπιανούς έχει ενταθεί η δημόσια ρητορική, αλλά και η υπόγεια διαρροή περί αποφυγής τελικά της μείωσης των συντάξεων.

Σε κάθε περίπτωση, το Μέγαρο Μαξίμου πιστεύει ότι η υλοποίηση της συμφωνίας μέσα στο χρόνο, του δίνει μια ελευθερία κινήσεων και ένα σημαντικό πολιτικό περιθώριο για ελιγμούς. Κι αυτό γιατί δεν πρόκειται να έλθει η συμφωνία στην ελληνική Βουλή πριν τον Οκτώβριο, όπως εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες. Ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης λέει ότι η κατ’ αρχήν διεθνής συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί ολοκληρωμένα και τελεσίδικα πρώτα από την σκοπιανή πλευρά (Βουλή, δημοψήφισμα κλπ), και μετά να πάρει την έγκριση του ελληνικού κοινοβουλίου, κάτι που θεωρείται ότι θα γίνει σε τουλάχιστον σε τέσσερις, πέντε ή και περισσότερους μήνες.

Υπό αυτή την έννοια, στο Μαξίμου δεν ανησυχούν από τις αντιδράσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αφού στο μεταξύ η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος και τη λεγόμενη έξοδο από τα μνημόνια, στον Αύγουστο, χωρίς εσωτερικά τραντάγματα.


Μάλιστα κυβερνητικοί παράγοντες αντιμετώπιζαν με εξαιρετική ψυχραιμία την είδηση ότι ο Πάνος Καμμένος
 θα δώσει σήμερα συνέντευξη τύπου και δεν έδειχναν την παραμικρή αγωνία για τα όσα θα πει ο υπουργός Άμυνας. Διαβεβαίωναν δε ότι ο κ. Καμμένος είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα και πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις εξελίξεις. Πιθανόν μάλιστα να μην είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επισκέφθηκε τον υπουργό Οικονομία Ευκλείδη Τσακαλώτο χθες το μεσημέρι, μία κίνηση που ερμηνεύεται ως προσπάθεια του κ. Καμμένου να αναδείξει την επιτυχή πορεία της προσπάθειας εξόδου από τα μνημόνια, η οποία άλλωστε είναι και η βασική συγκλητική ουσία στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα.

Στο Μαξίμου άλλωστε βασίζουν πάντα την έγκριση μίας συμφωνίας με τα Σκόπια – εφόσον οι ΑΝΕΛ παραμείνουν στη θέση ότι δεν θα ψηφίσουν την παραχώρηση του ονόματος Μακεδονία – σε δυνάμεις και βουλευτές της κεντροαριστεράς. Όχι μόνο στον Σταύρο Θεοδωράκη και κάποιους βουλευτές του Ποταμιού, αλλά και σε κάποιους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ή ακόμα και σε ολόκληρο το σχήμα – ουσιαστικά δηλαδή αναμένουν να συρθεί όλο το Κίνημα Αλλαγής πίσω από το συμβιβασμό που θα φέρουν στη Βουλή!

Παράλληλα, επιμένουν στην επιδίωξη πρόκλησης εσωτερικών προβλημάτων στη ΝΔ, προειδοποιώντας ότι θα δημοσιοποιήσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όλα τα έγγραφα που μπορεί να στοιχειοθετούν την άποψή τους περί υποχωρήσεων γαλάζιων κυβερνήσεων στο Σκοπιανό κατά το παρελθόν – υποχωρήσεων, που ήταν χειρότερες από την τωρινή συμφωνία!

Όπως και να έχει η κυβέρνηση θα ισχυριστεί στην παρούσα φάση ότι δεν «σαλαμοποίησε» την λύση και ότι δεν πρόκειται να κάνει το συμβιβασμό, αν δεν γίνουν όλα τα αναγκαία βήματα από την άλλη πλευρά. Και ότι η συμφωνία θα εγκριθεί από την Ελλάδα και θα ισχύσει εφόσον εφαρμοστεί πρώτα ολόκληρη από τους Σκοπιανούς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης