Politico: Στο «μάτι» του FBI ο Φρουζής για το σκάνδαλο της Novartis

4384234

Το Politico εκτιμά ότι  οι επόμενες εκλογές στην Ελλάδα ενδέχεται να περιστραφούν γύρω από τις καταθέσεις τριών μαρτύρων που κατηγορούν σημαντικούς πολιτικούς για μίζες από τη φαρμακευτική

Στο στόχαστρο ερευνών από το FBI αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία ερευνών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μπαίνει ο Κωνσταντίνος Φρουζής, σχετικά με το αν η Novartis παραβίασε τις αμερικανικές πρακτικές σχετικά με τη διαφθορά, αναφέρει η ιστοσελίδα Politico σε μακροσκελέστατο ρεπορτάζ της για το υπό διερεύνηση ομώνυμο σκάνδαλο.

Οι επόμενες εκλογές στην Ελλάδα ενδέχεται να περιστραφούν γύρω από τις καταθέσεις τριών μαρτύρων που κατηγορούν σημαντικούς πολιτικούς της χώρας ότι χρηματίζονταν από την ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Novartis, εκτιμά σε άρθρο του ο ιστότοπος Politico.

Οι τρεις καταγγελίες προστατευόμενων μαρτύρων αποτελούν μέρος της δικαστικής έρευνας που διεξάγεται στην Ελλάδα για το αν η Novartis δωροδοκούσε ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης να ξοδεύουν κρατικά χρήματα για να αγοράζουν τα προϊόντα της εταιρείας. Η δικαστική έρευνα αφορά δέκα πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργοί. Σχεδόν όλοι όσοι ερευνώνται είναι μέλη της Νέας Δημοκρατίας.

«Αν οι εισαγγελείς καταφέρουν να ασκήσουν διώξεις εναντίον ενός πρώην πρωθυπουργού ή άλλων ανώτερων αξιωματούχων, αυτό θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην αντιπολίτευση», σχολίασε η Μαρία Γαβουνέλη επίκουρη καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών μιλώντας στο Politico. «Όμως αν δεν ασκηθούν διώξεις η νυν κυβέρνηση θα χάσει μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας της», πρόσθεσε.

«Δεν μπορώ να μιλήσω εξ ονόματος των κατηγορούμενων, όμως σίγουρα υπάρχει πολιτική ατζέντα στα όσα αναφέρονται ότι περιέχονται σε αυτές τις μαρτυρίες», δήλωσε από την πλευρά του ο Στέφανος Κομνηνός ο οποίος ήταν γενικός γραμματέας Εμπορίου από το 2009 ως το 2014. Ο Κομνηνός δεν είναι μεταξύ των κυβερνητικών αξιωματούχων που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο, όμως το όνομά του εμφανίζεται σε μία από τις ανώνυμες καταθέσεις, που περιήλθε στην κατοχή του Politico. Σε αυτή κατηγορείται ότι δέχθηκε χρήματα από τη Novartis, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Οι καταθέσεις, που έγιναν ενόρκως, περιέχουν και άλλες παρόμοιες καταγγελίες για κυβερνητικούς αξιωματούχους που δέχθηκαν χρήματα. Προς το παρόν δεν έχουν ασκηθεί διώξεις στην υπόθεση Novartis, όμως δύο αξιωματούχοι από το γραφείο της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη δήλωσαν στο Politico ότι αναμένονται τους επόμενους μήνες.

Εκπρόσωπος της Τουλουπάκη εξήγησε στο Politico ότι το γραφείο της διεξάγει ακόμη τις προκαταρκτικές έρευνες για τις καταγγελίες, ενώ συνεργάζεται με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες για να συγκεντρώσει στοιχεία για τυχόν χρήματα που εστάλησαν στο εξωτερικό για ξέπλυμα.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis στην Ελλάδα Κωνσταντίνος Φρουζής ερευνάται επίσης και από το FBI, το οποίο παρέδωσε στοιχεία στις ελληνικές αρχές.

Σύμφωνα με έκθεση της ομοσπονδιακής αστυνομίας των ΗΠΑ, η οποία περιήλθε στην κατοχή του Politico και για την οποία ενημερώθηκε το ελληνικό Κοινοβούλιο, το FBI έχει εντοπίσει στοιχεία ότι η Novartis δωροδοκούσε γιατρούς οι οποίοι συνταγογραφούσαν τα φάρμακα της εταιρείας και κατέστρεφαν τα στοιχεία για να καλύψουν τις δραστηριότητές τους από την ελληνική ρυθμιστική αρχή.

Η έκθεση του FBI αναφέρει επίσης ότι ο Φρουζής χρησιμοποίησε μια σειρά από ελληνικές εταιρείες δημοσίων σχέσεων για να ξεπλύνει χρήματα και να δωροδοκήσει γιατρούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους με αντάλλαγμα να του προσφέρουν πρόσβαση στα υπουργεία Οικονομίας, Άμυνας, Παιδείας, Υγείας και Ανάπτυξης.

Η Novartis αρνήθηκε να σχολιάσει τις καταγγελίες των τριών ανώνυμων μαρτύρων, αλλά και την έκθεση του FBI. Ο Πολ Μπάρετ, επικεφαλής επικοινωνιών της εταιρείας, δήλωσε: «Καθώς οι έρευνες συνεχίζονται δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τις καταγγελίες», ενώ πρόσθεσε ότι η Novartis συνεργάζεται με τις τοπικές και τις ξένες αρχές.

«Παράλληλα διεξάγουμε τη δική μας ευρεία εσωτερική έρευνα», τόνισε. «Αν εντοπίσουμε οποιαδήποτε παρατυπία, θα λάβουμε άμεση και αποφασιστική δράση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Το FBI καλύπτει το σκάνδαλο;

Στη δικογραφία που στάλθηκε στη Βουλή γράφεται ότι η Novartis διέθεσε ένα εκατομμύριο ευρώ για το Harvard Project. Δηλαδή το Πανεπιστήμιο πληρώθηκε και συνέταξε ένα σχέδιο για να επηρεαστεί-εξαγοραστεί η Ελληνική κυβέρνηση. Γράφεται σαφώς στο κατηγορητήριο εναντίον Σαμαρά -Γεωργιάδη. Γιατί λοιπόν το FBI δεν πιάνει τους ενόχους στο Harvard, όπως έχει εκ του νόμου υποχρέωση; Τους καλύπτει αυτούς σύντροφοι ή ξέρει ότι και αυτό είναι ένα παραμύθι και δεν ασχολείται;

Platonas

Το fbi δεν λαμβάνει υπόψιν καταγγελίες του τύπου άκουσα υποθέτω κτλ επίσης δεν υπάρχουν αναφορές ονομάτων πολιτικών οπότε δεν έχεις πάρει τη νέα γραμμή του κόμματος που είπε στη Βουλή "εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην Ελλάδα αλλά δεν αναφέρομαι σε πολιτικούς"

Νάνος

"...Ελένης Τουλουπάκη δήλωσαν στο Politico ότι αναμένονται τους επόμενους μήνες. ". Να τα πάρει έτοιμα από το FBI, αν εδώ δεν μπορούν να κάνουν ανάκριση τις προκοπής- θα είναι και ποιο αξιόπιστα τα δεδομένα. Κοίτα... μήνες... . Αν βέβαια, οι "υπεύθυνοι" μέχρι τους "επόμενους μήνες" δεν θα έχουν εξαφανιστεί στο εξωτερικό. Όπως παραδοσιακά γίνεται εδώ με την ελληνική "δικαιοσύνη" σε αυτές τις περιπτώσεις. Τι έγινε βρε παλικάρια; για το FBI, υπάρχουν "προστατευόμενους μάρτυρες", ενώ εδώ- δεν υπάρχουν; Δεν υπάρχει σκάνδαλο "Novartis"; το FBI λέει ψέματα;

Bad man

Η Ελβετία δέν δίνει στοιχεία γιά μη Αμερικανούς πολίτες γιά τό πρό τής 31.12.2016 χρονικό διάστημα. Επομένως μη περιμένετε κάτι το ιδιαίτερο. Μεγάλη φασαρία για νά γράφουν οι δημοσιογράφοι , δήθεν, κάτι σημαντικό. Όπως λένε και οι πρόγονοι μας ** Ωδινεν όρος και ετεκεν μυν...**

Μανωλης

Politico.... αλλη μια μουφα των Ιουδαιων για να επηρεάζουν τα πραγματα...Οι Ροτσιλντ υποστηρίζουν το αξιο τέκνο τους Αλεξη που ειναι και ομοαιμος τους...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ciss

«Το τεράστιο ζήτημα είναι ότι και ο κ. Κυμπουρόπουλος με τον τρόπο με τον οποίο εκφράστηκε απαξίωνε την κοινωνική πολιτική που γίνεται από τη δική μας κυβέρνηση», ανέφερε μιλώντας στον «Θέμα 104,6»

tsakalotos_ar

Ο ένας μετά τον άλλον οι σύντροφοι του αναπληρωτή υπουργού Υγείας τον «αδειάζουν» παρά τη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα –«Πυρά» από τον  Ευκλείδη Τσακαλώτο -Να αλλάξει την ατζέντα προσπαθεί με παροχές ο πρωθυπουργός

19
tsipras_ar

Από τη «στροφή των 360 μοιρών»,  τον διαχωρισμό ανάμεσα στα... νησιά Λέσβο και Μυτιλήνη, έως την «τυμβοθηρία» και την προεδρική «κατολίσθηση», τα πιο λαμπερά από τα γλωσσικά μαργαριτάρια του πρωθυπουργού παρουσιάζονται όλα μαζί συγκεντρωμένα για πρώτη φορά σαν συλλογή best of με τη μορφή μιας κατά φαντασίαν συνέντευξης

23