Πάιατ: Ηγετικός ο περιφερειακός ρόλος της Ελλάδας

4471778

«Η ΔΕΘ στην οποία οι ΗΠΑ είναι τιμώμενη χώρα θα αναδείξει τον στρατηγικό ρόλο της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας στη δημιουργία των διασυνδέσεων με τα βαλκανικά κράτη» είπε ο Αμερικανός πρέσβης μιλώντας στο Φόρουμ Συνεργασίας Βαλκανίων και Εύξεινου Πόντου

Τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στην περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων και τον κρίσιμο ρόλο της για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία της περιοχής, προέταξε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ μιλώντας στο Φόρουμ Συνεργασίας Βαλκανίων και Εύξεινου Πόντου.

Επίσης, εξέφρασε τη μακρόχρονη στρατηγική υποστήριξη των ΗΠΑ για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και σημείωσε: «Όλες οι πρωτοβουλίες των ΗΠΑ βασίζονται στην επιστροφή της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ελλάδα, στην επέκταση των περιφερειακών της διασυνδέσεων, είτε μέσω της βελτίωσης του οδικού δικτύου της και της ανάπτυξης της παραγωγικής δυναμικότητας στα ελληνικά λιμάνια, είτε φέρνοντας επιχειρηματίες σε επαφή με στόχο την αξιοποίηση των ευκαιριών για ανάπτυξη, ευημερία όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή».

Εστιάζοντας στη γεωπολιτική θέση της χώρας μας, ο κ. Πάιατ ανέφερε πως η Ελλάδα παραμένει από την αρχαιότητα έως σήμερα εμπορικό και πολιτισμικό σταυροδρόμι και οι ισχυρές τριμερείς συμμαχίες που έχουν διαμορφωθεί μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου ή Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ υπάρχουν εδώ και χιλιετίες. Η Ελλάδα είναι τόσο ένα ιστορικό κέντρο εμπορικής δραστηριότητας όσο και ένας σύγχρονος πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή αυτή, επισήμανε ο κ. Πάιατ και συμπλήρωσε πως αυτό το έχουν αναγνωρίσει οι ΗΠΑ εδώ και καιρό. Διαμήνυσε μάλιστα πως η δέσμευσή τους να οικοδομήσουν μια εταιρική σχέση με την Ελλάδα παραμένει αμετάβλητη. Αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Μάικ Πομπέο και Νίκου Κοτζιά, στις ΗΠΑ, είπε πως συμφώνησαν να καθιερώσουν στρατηγικό διάλογο υψηλού επιπέδου που θα ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία μας σε ένα πλήρες φάσμα διμερών θεμάτων.

Στην κατεύθυνση αυτή, διατύπωσε τη σθεναρή στήριξη της χώρας του στη σύσφιξη των δεσμών της Ελλάδας με τις χώρες της Μεσογείου και συμπλήρωσε ότι οι δύο χώρες ασπάζονται το όραμα της βαθύτερης ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων σε ευρωπαϊκά και ευρωατλαντικά θεσμικά όργανα. Σε αυτό το πρίσμα, είπε ότι οι ΗΠΑ και χαιρετίζουν και υποστηρίζουν «την πρόσφατη πρόοδο που σημειώθηκε στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, που είναι το κλειδί για το ξεκλείδωμα βαθύτερων οικονομικών και παγκόσμιων δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και των Δυτικών Βαλκανίων».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Πάιατ στον τομέα της ασφάλειας, λέγοντας πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενισχύουν και να εμβαθύνουν τους δεσμούς με την Ελλάδα, με έμφαση στη σύσφιξη των αμυντικών σχέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Πάιατ επισήμανε ότι ο ρόλος της Ελλάδας ως περιφερειακός ηγέτης είναι ένας από τους λόγους που αφιερώνει τόσο πολύ χρόνο και ενέργεια για την προώθηση της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στην οποία οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα.

Εκτίμησε μάλιστα, ότι η ΔΕΘ θα αναδείξει κατηγορηματικά τον στρατηγικό ρόλο της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας στη δημιουργία των διασυνδέσεων με τα βαλκανικά κράτη και στην κατεύθυνση αυτή ανέφερε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με την Ελλάδα για να φέρουν τους ηγέτες των περιφερειακών χωρών στη Θεσσαλονίκη για τη συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος και άλλα μέλη της αμερικανικής αντιπροσωπείας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά θέματα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα είπε ότι το «κοινό μας συμφέρον για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης είναι ο λόγος για τον οποίο αντιτιθέμεθα στην ανάπτυξη του Nordstream II ή μιας δεύτερης γραμμής του τουρκικού αγωγού. Ο Nord Stream II θα μπορούσε να συγκεντρώσει τα δύο τρίτα των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ μέσω μιας ενιαίας διαδρομής, δημιουργώντας ένα σημείο στραγγαλισμού που θα αυξήσει σημαντικά την ευπάθεια της Ευρώπης σε διακοπή του εφοδιασμού».

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Γανυμήδης

Πήγαινε στην χώρα σου να κάνεις πολιτική! Αφήστε τον ελληνικό λαό και τους βαλκάνιους να τα βρούν μόνοι τους, όπου βρίσκεσθε φωτιές ανάβετε

Ελλάς

Φοβού τούς Δαναούς και δώρα φέροντες... Όταν αμερικανό εβραίοι ,γερμανό άγγλοι μιλούν με τέτοια λόγια θέλουν να μάς πάρουν και τά Σωβρακα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

papandreou_fwfi_arthro_new2

«Δεν δεχόμαστε υποδείξεις» ξεκαθάρισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής στον Στανίσεφ του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος - «Για μεγάλη ευκαιρία, που δεν θα πρέπει να πάει χαμένη» κάνει λόγο η Σοσιαλιστική Διεθνής

7
kammenosmesa

Μόνη πράξη τήρησης της αξιοπρέπειας μας είναι η υποβολή των παραιτήσεων μας αναφέρουν 12 στελέχη από τη Δυτική Μακεδονία - Στη Ροδόπη παραιτήθηκε η  Συντονιστική Επιτροπή του κόμματος: Η συμφωνία αντίκειται στην ιδρυτική μας διακήρυξη αναφέρουν - Παραιτήθηκε και ο πολιτευτής Μανώλης Αλιφιεράκης 

35
fwfi_papandreou_arthro2

Νέο μεγάλο πρόβλημα για την Φώφη και το Κίνημα Αλλαγής - Η Σοσιαλιστική Διεθνής χαιρετίζει τη συμφωνία Τσίπρα με Ζάεφ και «ενθαρρύνει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να σταθούν αλληλέγγυες σε αυτή την προσπάθεια για ανάπτυξη και σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων»

18
main_vouli_tsipras_mitsotakis

Διαψεύδει η ΝΔ δημοσίευμα της FAZ που μιλά για δέσμευση Μητσοτάκη να μην ακυρώσει τη συμφωνία για το ονοματολογικό - Επιμένει ο Γερμανός δημοσιογράφος - Πατριδοκάπηλος και τσάμπα μάγκας, λέει το Μαξίμου για τον Κυριάκο - ΝΔ: Ο Τσίπρας χαμογελούσε, όταν ο Ζάεφ μιλούσε για «Μακεδόνες»

109
dimotiko-simvoulio-thessalonikis

Διεκόπη προσωρινά η συνεδρίαση - «Είναι θετική η συμφωνία, η κυβέρνηση προχώρησε με τόλμη» είπε ο Μπουτάρης - «Η συμφωνία απελευθερώνει τον αλυτρωτισμό των γειτόνων μας» υποστήριξε ο Καλαφάτης

5