Πλακιωτάκης (ΝΔ): Διπλωματικό ολίσθημα Κουρουμπλή με τη Frontex

Πλακιωτάκης (ΝΔ): Διπλωματικό ολίσθημα Κουρουμπλή με τη Frontex

Ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, εξέφρασε, μεταξύ άλλων, την έντονη ανησυχία του για τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίζεται τα θέματα του μεταναστευτικού και της συνεργασίας με τη FRONTEX 

plak_009
Την έντονη ανησυχία του για τον τρόπο που χειρίζεται η σημερινή κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί της τα θέματα του μεταναστευτικού προβλήματος, της συνεργασίας με τη FRONTEX και της εξασφάλισης της μεγαλύτερης δυνατής υποστήριξης και βοήθειας από τα άλλα κράτη- μέλη εκφράζει ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λασιθίου κ. Γιάννης Πλακιωτάκης. Η αφορμή δόθηκε από την ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής την 29η-05-2018 με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Frontex, Fabrice Leggeri.

«Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η συγκεκριμένη συνάντηση του κ. Κουρουμπλή δεν ήταν προγραμματισμένη και έγινε στο πλαίσιο της επίσκεψης κ. Leggeri στον Πειραιά, δηλαδή στην έδρα του Παραρτήματος του FRONTEX στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο» επισημαίνει ο Γιάννης Πλακιωτάκης και συνεχίζει:

«Κατ’ αρχήν είναι λυπηρό το γεγονός, ότι στην ανακοίνωση αναφέρονται με απαράδεκτο -από διπλωματικής πλευράς- τρόπο θέματα που αφορούν τις σχέσεις της χώρας με ένα Ευρωπαϊκό Οργανισμό και επηρεάζουν άμεσα και την στάση των Κρατών –Μελών για ένα τόσο σοβαρό θέμα της εποχής, όπως είναι το μεταναστευτικό και η διαχείριση συνόρων.

Ακόμη πιο λυπηρό είναι το γεγονός, ότι είναι απόλυτα καταφανής η προχειρότητα και η παντελής άγνοια των θεμάτων αυτών από τον Υπουργό, η οποία όμως μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια υποστήριξης από άλλα κράτη-μέλη , ιδιαίτερα χωρών του Νότου.

Η καλλιέργεια συγκρουσιακού κλίματος μεταξύ των χωρών Νότου (Ελλάδας, Ιταλίας και Ισπανίας), που δέχονται το κύριο βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος, αποτελεί βούτυρο στο ψωμί των χωρών εκείνων (Αυστρία, Πολωνία, Ουγγαρία κ.λ.π.), που επιφυλάσσουν την ευθύνη αντιμετώπισης του προβλήματος ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στις χώρες πρώτης εισόδου μεταναστών».

Κλείσιμο
Στη συνέχεια ο Γιάννης Πλακιωτάκης αναρωτιέται «κατά πόσο εποικοδομητικά συμβάλλει στον διάλογο για την επίλυση των όποιων προβλημάτων με έναν Ευρωπαϊκό Οργανισμό, ο επί πολλές φορές εμφατικά επαναληφθείς από τον έλληνα Υπουργό Ισχυρισμός ότι «η Ελλάδα δεν είναι Αποικία»; Μήπως ζήλεψε τα έργα και ημέρες του -κατά την περίοδο του σχισίματος των μνημονίων από τον ΣΥΡΙΖΑ- υπουργού κ. Βαρουφάκη;

Δεν είναι αποδεκτό και προσβάλλει, με την παντελή άγνοιά του, κάθε έλληνα και ευρωπαίο πολίτη ο Υπουργός της χώρας μας, που ισχυρίζεται απέναντι στον Εκτελεστικό Διευθυντή ενός Ευρωπαϊκού, ότι τα σκάφη και τα πληρώματα των ξένων χωρών που στέλνουν οι υπηρεσίες του FRONTEX στην Ελλάδα έρχονται για τουρισμό και διακοπές σε αντίθεση με αυτά που στέλνονται σε άλλες χώρες».

Απευθυνόμενος στον ΥΝΑ τονίζει:

«Θα έπρεπε να γνωρίζει ο κ.Κουρουμπλής , ότι με βάσει τους Κανονισμούς, τα σκάφη των άλλων χωρών από την στιγμή της διάθεσης τους στη χώρα μας υπόκεινται στην αποκλειστική επιχειρησιακή εκμετάλλευση και έλεγχο του Λιμενικού Σώματος, για τα θέματα μετανάστευσης και διασυνοριακού εγκλήματος. Απορεί κανείς με τις απόψεις αυτές. Εκτός αν ο κ. υπουργός θέλει να μεμφθεί το Λ.Σ για μη αποτελεσματική λειτουργία, ενώπιον μάλιστα στα μάτια όλων των Ευρωπαίων πολιτών.

Οφείλει ο υπουργός επίσης να γνωρίζει, ότι στις περιπτώσεις διάθεσης από τον Οργανισμό FRONTEX συνήθη μέσων (σκαφών, αεροσκαφών, οχημάτων, προσωπικού) σε ένα κράτος που ζητά την βοήθεια, το κριτήριο επιλογής δεν είναι το κόστος του κάθε μέσου. Θυμίζουμε στον κ. υπουργό ότι για την εκτός έδρας αποζημίωση του προσωπικού, η FRONTEX αποζημιώνει με βάσει τα ισχύοντα στην εθνική νομοθεσία κάθε κράτους μέλος. Δεν μας αναφέρει ο κ. Κουρουμπλής αν σκέφτεται να αυξήσει την ημερήσια αποζημίωση του προσωπικού (29 ευρώ) σε αντίστοιχο ύψος που ισχύει για άλλα κράτη-μέλη;

Για την αποτελεσματική έκβαση κάθε αιτήματος χρηματοδότησης ενός κ-μ. από τον προϋπολογισμό του FRONΤEX, κρίσιμο ρόλο διαδραματίζει η τεκμηριωμένη υποβολή πρότασης και προσαρμοσμένης στο κανονιστικό πλαίσιο του Οργανισμού» και προσθέτει:

«Η Ελλάδα το 2014 αυτό έπραξε και εξασφάλισε την χρηματοδότηση 2+2 μεγάλων σκαφών συνολικής αξίας 60 εκ. ευρώ. Η πρότασή της συγκέντρωσε την Υψηλότερη βαθμολογία. Η κυβέρνηση σήμερα έχει υποβάλλει ανάλογες συγκροτημένες προτάσεις, ή περιμένει να μην το κάνουν και τα άλλα κράτη-μέλη;

Τι απάντηση άραγε δίδει ο κ. Υπουργός στο ερώτημα, γιατί δεν καλύπτει τις ανάγκες αποζημίωσης του Προσωπικού (σκαφών, ΚΕΑ για τις δευτερογενείς ροές κ.λ.π.) από το τεράστιο ποσό που έχει διατεθεί μέσω ΤΕΑ 2014-2020 (140 εκ. ευρώ) και το οποίο κατά πως φαίνεται, δεν θα απορροφήσει σε άλλες προγραμματισμένες δράσεις; Μήπως θα πρέπει να αναζητήσουμε την κακοδαιμονία και την πλήρη αδράνεια πρώτα στο ίδιο τον Υπουργό και το επιτελείο του;

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί πάντως το γεγονός, ότι ήδη βρισκόμαστε στο μέσο του 2018 και από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα (2014-2020) του ΤΕΑ ύψους 140 εκ. ευρώ δεν έχει αγοραστεί ούτε ένα σκάφος.

Πώς είναι δυνατόν να διατηρήσεις σαν χώρα την αξιοπιστία σου απέναντι στα άλλα κ-μ, όταν σου έχουν διατεθεί συνολικά από όλα τα Ταμεία ποσά που ξεπερνούν τα 240 εκ. και μέχρι σήμερα έχεις μηδενική απορρόφηση; Αυτό δεν θα επηρεάσει και την επίδοση της χώρας στις διεκδικήσεις χρηματοδότησης των προγραμμάτων 2021-2027, η συζήτηση τω οποίων έχει ήδη ξεκινήσει;»

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης με έμφαση επισημαίνει, ότι η τρέχουσα κοινοτική χρηματοδότηση σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί, πολύ δε περισσότερο όταν αντιμετωπίζει η Ελλάδα το προσφυγικό ζήτημα εν μέσω τεράστιας οικονομικής κρίσης.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο τις εγκριθείσες χρηματοδοτήσεις και να ζητά πρόσθετες γιατί το δικαιούται. Γιατί είναι δυσανάλογη η καταβαλλόμενη προσπάθεια και το κόστος για την χώρα σε σύγκριση με αυτό που της αναγνωρίζεται από τους εταίρους.»

Επισημαίνει επίσης, ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη το κτίσιμο συμμαχιών για την αντιμετώπιση των θεμάτων της μετανάστευσης και ότι «δεν έχει ανάγκη το γκρέμισμα αυτών των συμμαχιών, που με κόπο έχουν κτιστεί και μάλιστα με χώρες του ευρωπαϊκού νότου που το μεταναστευτικό αποτελεί κοινό παρονομαστή».

Τέλος συμφωνεί με τις απόψεις του ΥΝΑ για την κάλυψη διευθυντικών θέσεων στον FRONTEX.Κλείνοντας την τοποθέτησή του διερωτάται όμως κατά πόσο η κυβέρνηση υποστηρίζει τις ελληνικές υποψηφιότητες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης