Βουλή: Η… ολιστική σύγκρουση «φούντωσε» τα σενάρια της κάλπης

Βουλή: Η… ολιστική σύγκρουση «φούντωσε» τα σενάρια της κάλπης

Σφοδρή αντιπαράθεση γύρω από το λεγόμενο «ολιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης» - Τσίπρας vs Γεννηματά που ζήτησε μετ΄ επιτάσεως άμεση προσφυγή στις κάλπες - «Λαγό του Τσίπρα» θεωρούν στη ΝΔ τον Καμμένο μετά την πρόταση για τριπλές εκλογές τον Μάιο του 19

tsipras
Η επιθετικότητα με την οποία αντέδρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
στο αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες που επανέλαβε με ιδιαίτερη ένταση η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής
Φώφη Γεννηματά κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή δεν καθησύχασε τους βουλευτές. Τα επιχειρήματα, άλλωστε, που επιστράτευσε και τα λόγια τα οποία χρησιμοποίησε ενίσχυσαν τις υποψίες ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο εκλογικός σχεδιασμός της κυβέρνησης.

«Τι έχει αλλάξει και ζητάει σήμερα με τόσο επιτακτικό τρόπο εκλογές, λίγες ημέρες, λίγες εβδομάδες πριν ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση και πριν βγει η χώρα από το μνημόνιο;», αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην κυρία Γεννηματά. «Με δύο λόγια, δηλαδή, για να το πω με κατανοητό τρόπο, εκλογές τώρα σημαίνει να μην βγούμε από το μνημόνιο», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Κλείσιμο
«Αυτήν την ακραία θέση ούτε ο κ. Μητσοτάκης δεν ετόλμησε να τη διατυπώσει», συνέχισε.

«Γιατί; Γιατί προφανώς έχει μια στοιχειώδη αίσθηση της πραγματικότητας και ξέρει ότι εάν το πει αυτό, πρώτοι οι δικοί του άνθρωποι στην αγορά, σε κοινωνικούς φορείς, στους κοινωνικούς εταίρους, θα βγουν και θα τον πάρουν στο κυνήγι, όπως για παράδειγμα ο κ. Μίχαλος του ΕΒΕΑ, ο οποίος δήλωσε σε όλους τους τόνους ότι είναι καταστροφική επιλογή οι εκλογές αυτήν την περίοδο».

Οι προσεκτικοί παρατηρητές της σφοδρής αντιπαράθεσης που σημειώθηκε γύρω από το λεγόμενο «ολιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης» που εξελίχθηκε σε κόντρα εφ΄ όλης της ύλης κατέγραψαν ότι ο κ. Τσίπρας απέφυγε επιμελώς να μιλήσει αυτή τη φορά για εξάντληση της τετραετίας.

Ενώ η αντίκρουση που επεχείρησε να κάνει στην επιχειρηματολογία της κ. Γεννηματά αφορούσε τις «λίγες εβδομάδες» που απομένουν για να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση. Το γεγονός ερμηνεύτηκε από πολλούς ως έμμεση –ηθελημένη ή αθέλητη- προαναγγελία για προκήρυξη εκλογών στις αρχές του φθινοπώρου και πριν δρομολογηθεί η νέα περικοπή των συντάξεων.

Μητσοτάκης: Δικαίωμα στην ελπίδα

Παρά, πάντως, την προσπάθεια του πρωθυπουργού να διαφοροποιήσει τη θέση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής από εκείνη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, ο τελευταίος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη των εκλογών, λέγοντας: «Κυρίες και κύριοι των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι Έλληνες δεν ζητούν απλά να κρίνουν όσα κάνατε ή δεν κάνετε τόσο καιρό, αλλά να επιλέξουν ποιος θα τους οδηγήσει με σχέδιο και με ασφάλεια στην επόμενη μέρα. Δεν θέλουν απλά να τιμωρήσουν αυτούς που απέτυχαν. Θέλουν το δικαίωμα στην ελπίδα. Όχι όμως στην ψεύτικη ελπίδα των ανέξοδων υποσχέσεων. Αλλά στην ελπίδα της αλήθειας. Στην αλήθεια της ελπίδας».

«Εκλογές λοιπόν», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Και συμπλήρωσε: «Εκλογές κυρία Γεννηματά. Δεν θα διαφωνήσουμε αν οι εκλογές πρέπει να γίνουν μέσα σε ένα ή σε δύο ή σε τρεις μήνες. Εμείς εξάλλου τις ζητάμε εδώ και δύο χρόνια τις εκλογές. Εκλογές στις οποίες θα αναμετρηθούν τα έργα απέναντι στα λόγια. Το τεκμηριωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα απέναντι στις αερολογίες των ολιστικών σχεδίων ανάπτυξης. Εκλογές στις οποίες θα αναμετρηθεί η ασφάλεια απέναντι στο φόβο. Η αυτοπεποίθηση και η αισιοδοξία απέναντι στο λαϊκισμό και την παρακμή. Και αυτή τη φορά, βέβαια, δεν βλέπω να καλείτε για ενίσχυση τους Podemos του κ. Ιγκλέσιας. Μάλλον θα απολαμβάνει την πισίνα του και δεν θα έχει πολύ χρόνο να σας διαθέσει για να σας υποστηρίξει στην προεκλογική σας εκστρατεία».

Στην αξιωματική αντιπολίτευση, σχολιάζοντας την εμφάνιση του κ. Τσίπρα στη Βουλή, επεσήμαιναν ότι «δεν έχει πλέον, όχι μόνον καμία στρατηγική για το κόμμα του, αλλά ακόμη χειρότερα για τη χώρα». Γι΄ αυτό, συμπλήρωναν «επιχείρησε μια προληπτική διάχυση των τεράστιων ευθυνών του στη ΝΔ. Λες και φταίμε εμείς που η χώρα έχει βρεθεί στο δίλημμα αν θα χρειαστεί προληπτική γραμμή στήριξης, παράταση του μνημονίου, και ενώ κινδυνεύει παράλληλα να βγει στις αγορές με επιτόκια που είναι εντελώς ασύμφορα για δανεισμό».

«Λαγός» ο απών Πάνος Καμμένος

Γαλάζιοι επιτελείς υποστηρίζουν ότι ακόμη και στο ζήτημα του χρόνου των εκλογών «είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση ξέροντας πια ότι θα συντριβεί όποτε κι αν τις κάνει». Την ίδια ώρα στεκόταν στα όσα είχε πει μια μέρα νωρίτερα ο αρχηγός των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος χαρακτηρίζοντας «εντελώς ανεύθυνο και εφιαλτικό σενάριο» την πρότασή του για τριπλές εκλογές -εθνικές, δημοτικές και ευρωεκλογές- τον επόμενο Μάιο. Και συνέδεαν την πρόταση Καμμένου με το γεγονός «απουσίαζε για μια ακόμη φορά από μία μείζονος σημασίας συζήτηση στην Ολομέλεια γιατί προφανώς έκρινε σημαντικότερο να βρίσκεται στο Καζακστάν», όπως σημείωναν.

«Κανείς δεν ξέρει αν ο κ. Καμμένος λειτούργησε ως λαγός του κ. Τσίπρα εισηγούμενος ένα σενάριο καταστροφής, καθώς θα είναι πρωτοφανές η χώρα να βρεθεί επί της ουσίας σε ακυβερνησία για τρεις μήνες τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο», επισημαίνουν αξιωματούχοι της Νέας Δημοκρατίας. «Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ και είναι απορίας άξιον που ο κ. Τσίπρας δεν διέψευσε αυτό το σενάριο όταν ακόμη και ο κ. Σκουρλέτης μέχρι πρότινος διαβεβαίωνε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα συμπέσουν με τις εθνικές ή τις ευρωεκλογές ακριβώς για να μην εξελιχθούν σε μια κομματική αντιπαράθεση», επισημαίνουν.
«Πρόκειται για μία τυχοδιωκτική και επικίνδυνη κυβέρνηση η οποία στην απέλπιδα προσπάθεια της να παραμείνει για λίγο ακόμη στην εξουσία, είναι ικανή για όλα», σχολιάζουν. Ακόμη και να κάνει τριπλές εκλογές -κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στη Μεταπολίτευση- αφήνοντας τη χώρα ακυβέρνητη τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης