Σύρθηκε να καταδικάσει τις απειλές Ρουβίκωνα κατά Μητσοτάκη ο Τσίπρας

Σύρθηκε να καταδικάσει τις απειλές Ρουβίκωνα κατά Μητσοτάκη ο Τσίπρας

Παρά την καταδίκη, όμως, έσπευσε να προσθέσει «ναι μεν, αλλά», προστρέχοντας σε συμψηφισμούς- Υπερασπίσθηκε τον Πάμπλο Ιγκλέσιας των Ποδέμος για τη... βίλα

tsipras-bouli
Να καταδικάσει τις απειλές  του Ρουβίκωνα κατά του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη σύρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη δευτερολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Οικονομία. Παρά την καταδίκη, ωστόσο, ο κ.Τσίπρας έσπευσε και πάλι να προσθέσει «ναι μεν, αλλά», αφού προσέτρεξε και πάλι σε συμψηφισμούς, κάνοντας αναφορές στις δηλώσεις του πρώην περιφερειάρχη Μακεδονίας Π. Ψωμιάδη και την ανάρτηση του δημάρχου Άργους περί προδοτών.

Ειδικότερα, ο κ.Τσίπρας , αφού είπε ότι καταδικάζει τις απειλές του «φερόμενου μέλους» του Ρουβίκων, συνέχισε: Σας ενόχλησε γι αυτό και όταν ο δήμαρχος ξυλοκοπήθηκε εσείς βγάλατε μια ανακοίνωση σχεδόν ίσων αποστάσεων με τα γνωστά «καταδικάζουμε την βία από όπου κι αν προέρχεται». Όταν ακούω σε ένα τόσο εμφανές περιστατικό να βγαίνει τέτοια ανακοίνωση βγάζω συμπέρασμα: τι από όπου κι αν προέρχεται; Δεν καταλάβατε από πού προέρχεται; Δεν θέλετε να το καταλάβετε. Αν είχα ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που λίγα λεπτά έβγαζε ανακοίνωση που έλεγε καλά του έκαναν του προδότη θα μπορούσα να σταθώ σήμερα;

Αν είχα στέλεχος μου να λέει μέτα από αυτή την επίθεση ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είναι πολιτικό τραβέλι θα μπορούσα να σταθώ.

Εσείς δεν τολμάτε να διαγράψετε τα στελέχη σας και αυτή είναι η διαφορά μας.

Μετά την μεταπολίτευση υπήρχε κόμμα ΕΠΕΝ που μάζεψε όλους τους νοσταλγούς της δικατορίας και επικεφαλής της νεολαίας ο κ. Βορίδης. Αργότερα όταν έγινε κυβέρνηση η ΝΔ με τον Κώστα Καραμανλή υπήρξε ο διαχωρισμός με την δημιουργία του ΛΑΟΣ που έκανε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Καραμανλή η οποία η κυβέρνηση Καραμανλή καλή ώρα είχε μια σαφή θέση στο Μακεδονικό.

Σήμερα ο χώρος αυτός που ηγήθηκε στον χώρο της ακροδεξιάς είναι στο κόμμα σας σε ηγετικές θέσεις.

Κλείσιμο
Εκπροσωπώ μια παράταξη που έχει τραβήξει πολλά. Η Αριστερά σε αυτό τον τόπο ήταν πάντοτε στην θέση του διωκόμενου. Την βία του κράτους και του παρακράτους την έχει υποστεί επι χρόνια στα ξερονήσια και στους δρόμους. Από τον Λαμπράκη αι τον Τεμπονέρα μέχρι τον Πάυλο Φύσσα. Μην ανοίγετε τέτοιες συζητήσεις σε εμάς. Ξεχωρίστε τις λέξεις της πολιτικής ρητορικής από το μαρκάρισμα του τρικύκλου κ. Μητσοτάκη. Αυτά που έγιναν στην Θεσσαλονίκη θυμίζουν εποχές Γκοτζαμάνηδων.

Για το αίτημα Γεννηματά για εκλογές 

Ο κ.Τσίπρας, παίρνοντας το λόγο για να δευτερολογήσει, ξεκίνησε απαντώντας στο αίτημα της Φώφης Γεννηματά για εκλογές, χαρακτηρίζοντας τον τόνο της «άκρως επιθετικό».

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, είπε:

-Άκρως επιθετικός ο τρόπος της κυρίας Γεννηματά, καμιά φορά υπερφίαλο και αλαζονικό λες και ξέχασε ο κόσμος ότι κυβερνούσε μαζί με το Σαμαρά εως πριν λίγα χρόνια. Την άκουα με στόμφο να ζητά εκλογές τώρα και να ασκεί κριτική στον κ. Μητσοτάκη ότι δεν ζητά και αυτός εκλογές σήμερα αλλά αφου βγει η χώρα από το μνημόνιο.

-Δεν έχω καταλάβει κυρίες και κύριοι της ΔΗΣΥαν είναι η ίδια ή κάποιος άλλος που μου έστειλε μια επιστολή πριν λίγες ημέρες. Την έστειλε σε όλους του πολιτικούς αρχηγούς με την επιστολή επισήμαινε ποσο κρίσιμης εθνικής σημασίας είναι η αναθεώρηση του συντάγματος πριν κλείσει η παρούσα κοινοβουλευτική θητεία. Γιατί αν δεν γίνει η αναθεώρηση τότε θα πάει στις καλένδες του 2023. Αναρωτιέμαι αν είναι ο ίδιος άνθρωπος που μου έστειλε την επιστολή πριν λίγες εβδομάδες και αν ναι τι έχει αλλάξει και ζητά με επιτακτικό τρόπο εκλογές λίγες εβδομάδες πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και βγει η χώρα από το μνημόνιο

-Εκλογές τώρα σημαίνει ότι δεν βγαίνουμε από το μνημόνιο. Αυτή την ακραία πρόταση ούτε ο Μητσοτάκης δεν τόλμησε να το πει. Αν το έλεγε πρώτα οι δικοί του άνθρωποι στην αγορά θα τον έπαιρναν στο κυνήγι. Όπως ο κ. Μίχαλος. Ή θα έβγαιναν από τον σύνδεσμο τουριστικών επιχειρήσεων και θα έλεγαν ότι βρισκόμαστε φέτος στο καλύτερο καλοκαίρι περιμένοντας να σπάσει το ρεκόρ καθώς περιμένουμε πάνω από 30 εκατ. τουρίστες. Κυρίως όχι οι εκπρόσωποι της αγορας αλλά κάθε σοβαρός άνθρωπος εσείς όμως κυρία Γεννηματά ζητάτε εκλογες τώρα. Το επιχείρημά σας είναι πριν βγούμε από το μνημόνιο να ρωτήσουμε τον ελληνικό λαό. Σας έπισασε μεγάλη ανησυχία. Το δικό σας κόμμα δεν ρώτησε κανένα για να φέρετε το ΔΝΤ, να μας βάλετε στο 1ο και 2 μνημόνιο και να καταστρέψετε τα ασφαλιστικά ταμεία. Τώρα ζητάτε από εμάς λίγο πριν την ολοκλήρωση της συμφωνίας και την εκπλήρωση της εντολής που έδωσε σε εμάς ο λαός να πάμε σε εκλογές. Ευτυχώς την άποψη σας αυτή δεν την συμμερίζονται όλοι στην ΔΗΣΥ. Σας κάνει κακό να στοιχίζεστε πίσω από όσους θέλουν την αναβίωση της ολέθριας συμμαχίας Σαμαρά – Βενιζέλου ως σανίδα προσωπικής τους σωτηρίας.

-Εμάς δεν μας ακούτε. Τους συντρόφους σας στην ευρώπη δεν τους ακούτε; Δεν ακούσατε τον κ. Πούλμαν που κάλεσε όλα τα προοδευτικά κόμματα στην Ελλάδα να ενώσουν τις δυνάμεις στο κοινό δρόμο για το μέλλον της χώρας; 
'H την πρόσφατη τοποθέτηση σε εκδήλωση βιομηχάνων που καλούσατε να μην έρθουν επενδύσεις γιατί δεν υπάρχει σταθερότητα. Για εσάς υπάρχει η σταθερότητα των οφ σορ και της διαφθοράς.

Πόσα να πρωτοθυμηθεί κανείς. Η στάση σας κ. Μητσοτάκη πιστεύω ότι θα μείνει στην ιστορία γιατί θα μνημονεύεστε ως αρχηγός που μετέτρεψε μια ιστορική παράταξη σε κόμμα στείρας καταστροφολογίας και κινδυνολογίας και διαρκούς υπονόμευσης των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας. Εδω που φτάσατε θα το πιείτε το πικρό ποτήρι. Σε 2 μήνες αυτό που προσδοκά ο κόσμος και του υποσχεθήκατε αλλά δεν το καταφέρατε θα γίνει πραγματικότητα. Θα γίνει πραγματικότητα και δεν θα το έχετε πετύχει εσείς, θα το έχουμε πετύχει εμείς. Η ιστορία θα καταγράψει ότι εσείς χρεοκοπήσατε την χώρα και εμείς με σχέδιο και κόπο βγάλαμε τον τόπο από το έρεβος και οδηγούμε την χώρα σε περίοδο δίκαιης ανάπτυξης, ελπίδας και δικαιοσύνης.

Για το σκοπιανό

Είπατε ότι είναι απαράδεκτο η ελληνική κυβέρνηση να συζητά την πρόταση της άλλης πλευράς. Η κυβέρνηση ξεκαθάρισε από την Σόφια πριν ακόμα γυρίσω πίσω, στην συνέντευξη τύπου ότι έχουμε ακόμα πολύ σημαντικό δρόμο να διανύσουμε παρότι έχουμε κάνει δρόμο για να έοχυμε συμφωνία και πως προτεραιότητα ε΄ναι η εξασφάλιση του erga omnes και συνταγματική αναθεώρηση. Σε αυτό είχαμε πρόοδο σημαντική. Ο κ. Ζάεφ δημόσια αποδέχθηκε την προοπτική σύνθετης ονομασίας erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση.. Αυτό δεν το είχατε ξαναδεί. Δεν είχαμε ξαναδεί και τόση πίεση να ασκείται στην εθνικιστική αντιπολίτευση της γειτονικής χώρας. Εμείς δηλώσαμε ότι διαπραγματευόμαστε στην βάση των 4 ονομάτων που περιλαμβάνονται στο πακέτο του Νίμιτς.

Δεν θα μιλήσω άλλο από την στιγμή που ο ΥΠΕΞ είναι στην Αμερική και αυριο θα ξεκινήσει παλι τις διαπραγματεύσεις.

Αυτή η κυβέρνηση δεν κρύβεται. Συζητά και διαπραγματεύεται . Εσείς κρύβεστε κυριε Μητσοτάκη. Εμείς δεν έχουμε διάθεση να καπηλευτούμε τα εθνικά θέματα όπως το έκανε ο κ. Σαμαράς που έριξε την κυβέρνηση του πατέρα σας. Εμείς συζητάμε και διαφωνούμε και συμφωνούμε αλλά δεν κρυβόμαστε.

Για την Οικονομία

Κάνατε εσκεμμένο λάθος οτι πήγαμε στις εκλογές του 2015 με πρόγραμμα θεσσαλονίκης. Το είπατε το συνειδητό ψέμα γιατί αυτό που σας πονά είναι ότι δώσαμε τις δυνάμεις σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση για να τιμήσουμε την εντολή του και όταν δεν μπορέσαμε ζητήσαμε πάλι την εντολή του λαού

Παρουσιάσατε κ. Μητστάκη ένα διάγραμμα με το 4ο τρίμηνο του 2017 συγκρίνοντας την Ελλάδα με άλλες χώρες. Όμως αυτές οι χώρες δεν εκτόξευσαν το χρέος τους στο 180% του ΑΕΠ όπως εγινε κατά την διάρκεια της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.

Δεν φαντάζομαι να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει.

Η Κύπρος έκανε κούρεμα καταθέσεων. Αυτό ζητάτε;

Εχω να σας καταθέσω και εγώ έναν πίνακα για την ανεργία. Δείχνει πως ξεκίνησε επι κυβέρνησης Παπανδρέου με ένα ανθρωπάκι να ανεβαίνει μια σκάλα αεροπλάνου. Επι Παπαπδήμου εκτοξεύτηκε και επι Σαμαρά έφτασε σε ραδιενεργά επίπεδα. Στις δικές μας ημέρες έκανε κατακόρυφη πτώση γι αυτό και το ανθρωπάκι είναι δύτης.

Μας είπατε ότι η καθαρή έξοδος είναι το νέο βρώμικο ψέμα του κ. Τσίπρα. Ωραίο σύνθημα. Αλλά είναι βρώμικο ψέμα και του κ. Γιουνκερ που είπε το ίδιο;



Μιλήσατε για την φορολογία και μείωση των συντελεστών και την ίδια ώρα λέτε ότι δεν θα αμφισβητήσετε το πλαίσιο των συμφωνιών. Μπορείτε να μας πείτε από πού θα καλύψετε το κενό. Πόσα σχολεία θα κλείσετε; Πόσα νοσοκομεία θα κλείσετε; Πόσο προσωπικό θα απολύσετε;

Η βίλα του Πάμπλο Ιγκλέσιας

Δεν αποφύγατε να ρίξετε το επίπεδο της συζήτησης αναμασώντας μια είδηση που είδαμε στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων λαϊκίστικης κοπής. Για τον Ποντέμος που πήρε με δάνειο ένα σπίτι. Μου κάνει εντύπωση που εσείς – λένε κάποιοι ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί – κ. Μητστοάκη δεν αγόρασε σπίτι με οφ σορ ούτε είναι του Βολτέρου ούτε δίπλα στο σπίτι του κ. Χριστοφοράκου. Να είστε πιο προσεκτικός. Με τις υγείες σας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης