Ο Τσίπρας αναγνωρίζει την πιθανότητα για προληπτική γραμμή στήριξης

Ο Τσίπρας αναγνωρίζει την πιθανότητα για προληπτική γραμμή στήριξης

Αυτό που για εμάς αποτελεί πάτωμα για εσάς αποτελούσε ταβάνι, είπε στη Βουλή - Είπε ότι πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί το καθεστώς μεταμνημονιακής επιτροπείας - Αυτοαποθεώθηκε ότι η οικονομία τρέχει με ανάπτυξη 1,5%

tsiprass_arthroo3
Στην έμμεση αναγνώριση της πιθανότητας προληπτικής γραμμής στήριξης για την Ελλάδα προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καθώς στην πρωτολογία του κατά τη συζήτηση στη Βουλή είπε ότι «αυτό που για εμάς αποτελεί πάτωμα για εσάς αποτελεί ταβάνι» αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα καθώς δεν έκανε σαφή απόρριψη μιας τέτοιας εκδοχής. Η αναφορά του συγκεκριμένα ήταν η εξής: στο τέλος του 2014 είχε συσσωρευτεί απώλεια ΑΠΕ 25% και ανεργία 27%. Έκλεινε τότε η 5η χρόνια μνημονίων με τα οικονομία της χώρας εκτροχιασμένα. Ακόμα και το πρωτογενές πλεόνασμα του Σαμαρά φαίνεται από αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ότι δεν ήταν πλεόνασμα. Παρά τις φαντασιοπληξίες εκείνης της εποχής περι success story και πιστοληπτική γραμμή για εμάς τώρα είναι πάτωμα ενώ για εσάς ταβάνι».

Την ίδια στιγμή επιχείρησε να περάσει το μήνυμα ότι είναι «αδιαπραγμάτευτη και οριστική εξέλιξη» πως τα Μνημόνια τον Αύγουστο το 2018 θα αποτελέσουν οριστικό παρελθόν.

tsipras vouli1


Σύμφωνα με τον ίδιο η τέταρτη αξιολόγηση έκλεισε εντός χρονοδιαγράμματος και χωρίς καμία πρόσθετη επιβάρυνση παρά όσους καταστροφολογούσαν ότι θα φέρει πρόσθετη δημοσιονομική επιβαρυνση ότι θα μας αναγκάσουν να ψηφίσουμε και επιπλέον μέτρα «για άλλη μια ορά όμως οι καταστροφολογούντες απογοητεύθηκαν».

Κλείσιμο
«Και θα απογοητευτούν ξανά τις επόμενες εβδομάδες με την κατάληξη των διαπραγματεύσεων για τα δύο ανοικτά θέματα:

- Την συγκεκριμενοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Εργαζόμαστε εντατικά για να προσδιοριστούν αυτά τα μέτρα στο πλαίσιο των δεδομένων αποφάσεων του περασμένου Ιουνίου. Αυτή η εξέλιξη θα είναι καθοριστική για να σταλεί ηχηρό μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα

- Το δεύτερο είναι το καθεστώς μεταμνημονιακής επιτροπείας όπως ήταν και σε άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια. Δεν συνιστά αυτό που ορισμένοι εύχονται δηλαδή παράταση μνημονίου και εξωτερικών καταναγκασμών. Μπορεί να μην αρέσει σε πολλούς να το ακούν αλλά εγώ θα το λέω ξανά και ξανά. Η Ελλάδα μετά από 8 χρόνια μεγάλης περιπέτειας και κρίσης βγαίνει επιτέλους από αυτή την περιπέτεια. Τον Αυγουστο του 2018 τα μνημόνια αποτελούν οριστικά παρελθόν για τον τόπο και αυτή είναι αμετάκλητη οριστική εξέλιξη».

tsipp1


Αυτοαποθεώθηκε για ανάπτυξη 1,5%

«Δεν ήταν αυτονόητη συνέπεια και δεν ήταν εξέλιξη που προδίκαζε το μέλλον της χώρας στο τέλος του 2014» υποστήριξε ο πρωθυπουργός ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί νέος μποναμάς σε συνταξιούχους στο τέλος του 2018 αν και η οικονομία, όπως είπε, τρέχει με ρυθμό 1,5%.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε μια καταγραφή όσων κατά τον ίδιο πέτυχε η κυβέρνηση. «Η οικονομία τρέχει με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Κλείνει σιγά σιγά η μεγάλη πληγή της ανεργίας καθώς σε 3 χρόνια μειώθηκε πάνω από 7 μονάδες. Την ίδια στιγμή η αδήλωτη εργασία έπεσε από το 19% στο 13%. Το 2017 έκλεισε με νέα δημοσιονομική υπεραπόδοση. Το 2016 και 2017 δώσαμε κοινωνικό μέρισμα που αγγίζει 2 δισ. ευρώ σε όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη. Θεωρούμε ότι θα καταφέρουμε να πράξουμε το ίδιο και το 2018 με βάση τις δημοσιονομικές μας προβλέψεις. Σήμερα έχουμε στα χέρια μας μια λύση για το χρόνιο αγκάθι του δημόσιου χρέους που ευελπιστούμε ότι θα είναι η θετική αυλαία ότι θα είναι το καθοριστικό σημείο που θα διαμορφώσει το πλαίσιο οριστικής εξόδου από το μνημόνιο».

tsipp2


Το ολιστικό σχέδιο πρέπει να συζητηθεί πλατιά και να υπάρξει αντιπαράθεση.

Μιλώντας για το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην, όπως τη χαρακτήρισε, κεντρική ιδέα του σχεδίου. «Η ανάκαμψη των οικονομικών μας απασχολεί εξίσου με την ανάκαμψη της εργασίας και την αύξηση των θέσεων εργασίας. Μας απασχολεί εξίσου και το ζήτημα της ποιότητας της εργασίας και των αμοιβών. Η Ελλάδα δεν υπάρχει αμφιβολία διαθέτει ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει να αξιοποιηθούν σε τομείς που μπορεί να παράξει πλούτο. Για να ενισχυθούν οι τομείς χρειάζονται πόροι και χρηματοδοτικά εργαλεία. Η χώρα έχει στην διάθεσή της όχι μόνο τους πόρους του ΠΔΕ και του ΕΣΠΑ. Είμαστε πρώτοι πανευρωπαϊκά στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Είναι και το πακέτο Γιουνκέρ. Υπάρχουν και οι πόροι της Ευρωπαϊκής τράπεζας επενδύσεων».

Εξήγγειλε ότι δέσμευση της κυβέρνησης είναι να συρρικνωθεί η μαύρη εργασία «με στόχο σε βάθος 3ετίας να φθάσει στο 5%». «Η αδήλωτη εργασία να πάψει να αποτελεί τον κανόνα. Εχει περιοριστεί αλλά δεν είναι αρκετό» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει πλατιά συζήτηση και αντιπαράθεση για το σχέδιο της κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «μεγάλο ζήτημα» τις συλλογικές διαπραγματεύσεις «που επανέρχονται». «Αυτό που οι νεοφιλελεύθεροι ονομάζετε ελεύθερο ανταγωνισμό εμείς το ονομάζουμε εργασιακό μεσαίωνα. Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν κοινή αφετηρία δικαιωμάτων» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε «για εμάς δεν υπάρχει ουσιαστική ανάπτυξη χωρίς αύξηση των μισθών. Εκκινώντας από τον κατώτατο μισθό σταδιακά θα υπάρξει αύξηση και των υπολοίπων αμοιβών. Η προσπάθεια να στηριχθεί η οικονομία στην μείωση μισθών είναι επιδότηση στον μη καινοτόμο εργοδότη».


tsipp3


Επίθεση σε αντιπολίτευση και Μητσοτάκη

Ανεβάζοντας τους τόνους κατά της αντιπολίτευσης είπε ότι «θα περίμενε κανείς ότι η θετική προοπτική για τον τόπο θα ήταν καλοδεχούμενη εξέλιξη από όλες τις πτέρυγες. Όμως η αξιωματική αντιπολίτευση ενοχλείται. Συνεχίζει εμμονικά την ίδια γραμμή που κράτησε όλη αυτή την πορεία της καταστροφολογίας. Σας απαριθμώ τι λέτε: λέτε ότι δεν υπάρχει τέλος μνημονίου, δεν ανακάμπτει η οικονομία, πως δεν θα πάρουμε τίποτα για το χρέος και ότι δεν πρέπει να βγούμε αυτοδύναμα στις αγορές αλλά να αναζητήσουμε όσα εσείς επιδιώκατε δηλαδή την πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Είστε κολλημένοι σε αυτές τις θέσεις ανεξάρτητα από τις εξελίξεις. Λέτε τα ίδια που λέγατε πριν κλείσει η 2η αξιολόγηση ενώ τώρα είμαστε στην 4η αξιολόγηση. Χάνετε την όποια αξιοπιστία έχετε. Πώς να πάρουν στα σοβαρά οι πολίτες μια πολιτική δύναμη που διαψεύδεται εδώ και 3 χρόνια παταγωδώς σε όσα λέει. Τι να πρωτοθυμηθώ; Την βεβαιότητά σας ότι δεν θα έκλεινε η πρώτη αξιολόγηση; Την σιγουρία σας ότι ο περιβόητος κόφτης θα ενεργοποιούταν το 2017., Την επιμονή σας ότι δεν θα έχουμε δημοσιονομικό χωρο για αντίμετρα; Ή να θυμηθώ την χυδαία επένδυσή σας στην πιθανή αδιαλλαξία των δανειστώ στα εργασιακά το περιβόητο «βάστα ΔΝΤ». Πέρα από τις καταστροφολογικές σας προβλέψεις προσπαθήσατε την καταστροφολογία σας να την κάνετε πραγματικότητα. Να θυμίσω τις δηλώσεις στελεχών σας για φυγή καταθέσεων. Τις επισκέψεις σας στο Βερολίνο όπου ζητούσατε να σταθούν οι δανειστές σκληρά απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση; Turn off for: Greek
Ή την πρόσφατη τοποθέτηση σε εκδήλωση βιομηχάνων που καλούσατε να μην έρθουν επενδύσεις γιατί δεν υπάρχει σταθερότητα. Για εσάς υπάρχει η σταθερότητα των οφ σορ και της διαφθοράς».

Συνεχίζοντας στον ίδιο ρυθμό επιτέθηκε προσωπικά κατά του κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι «η στάση σας πιστεύω ότι θα μείνει στην ιστορία γιατί θα μνημονεύεστε ως αρχηγός που μετέτρεψε μια ιστορική παράταξη σε κόμμα στείρας καταστροφολογίας και κινδυνολογίας και διαρκούς υπονόμευσης των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας. Εδω που φτάσατε θα το πιείτε το πικρό ποτήρι. Σε 2 μήνες αυτό που προσδοκά ο κόσμος και του υποσχεθήκατε αλλά δεν το καταφέρατε θα γίνει πραγματικότητα. Θα γίνει πραγματικότητα και δεν θα το έχετε πετύχει εσείς, θα το έχουμε πετύχει εμείς. Η ιστορία θα καταγράψει ότι εσείς χρεοκοπήσατε την χώρα και εμείς με σχέδιο και κόπο βγάλαμε τον τόπο από το έρεβος και οδηγούμε την χώρα σε περίοδο δίκαιης ανάπτυξης, ελπίδας και δικαιοσύνης».

Ποιο είναι το σχέδιό σας κ. Μητσοτάκη;

«Οι νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις σας είναι παρωχημένες όπως και οι αντιλήψεις της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας που δεν έβαλαν πλάτη στην κρίση και τώρα είναι πάλι παρόντες και τα θέλουν όλα έτοιμα χωρίς να δημιουργήσουν και να επενδύσουν αλλά να συνεχίσουν να παρασιτούν. Αυτός είναι ο λόγος που όταν είδαν το σχέδιό μας τρόμαξαν και τρομάξατε και εσείς (σ.σ. προς ΝΔ) και το λοιδορήσατε. Μας ειπατε αρχικά ότι είναι έκθεση ιδεών και μετά χαιρέκακα είπατε ότι το απέρριψαν οι δανειστές. Οσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια. Η χώρα έχει για πρώτη φορά αναπτυξιακό σχέδιο και εσείς στέκεστε απέναντι και πετροβολάτε» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και ρώτησε τον πρόεδρο της ΝΔ «το δικό σας σχέδιο κ. Μητσοτάκη θα μας πείτε ποιο είναι;»

«Θα προσπαθήσω να το προσεγγίσω και αν θέλετε διαψεύστε με. Τι μας έχετε πει το τελευταίο διάστημα; Μας έχετε πει ότι θεωρείτε το 8ωρο ξεπερασμένο. Μιλάτε για την ανάγκη ύπαρξης νέων σχέσεων εργασίας. Λέτε ότι είναι ιδεοληψία της αριστεράς οι εργασιακές σχέσεις. Βλέπετε πλεονάζον προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία. Υπόσχεστε την επαναφορά της μιας πρόσληψης ανα πέντε αποχωρήσεις όταν έχουμε πάει ήδη στο 1/3 και οδηγούμαστε στο 1/1. Δεν ξεχνάμε – δεν σας ξέχασα κ. Γεωργιάδη - -που λέγατε ότι θα σας πάρει την δόξα η τρόικα για απολύσεις. Θεωρείτε ενδεδειγμένη λύση την εισαγωγή του αουτ σορσινγκ ακόμα και σε ζωτικής σημασίας θεσμούς όπως το ΓΛΚ και ζητάτε πιστοληπτική γραμμή έναντι της καθαρής εξόδου. Αυτά έχουν καταγραφεί ως οι βασικές σας θέσεις. Σας ρωτώ και θέλω συγκεκριμένες απαντήσεις; Συμφωνείτε με την αύξηση κατώτατου μισθού με την αποφυγή του λοκ άουτ και την αποφυγή των ομαδικών απολύσεων; Πρέπει να σας κάλυψε προ χθές ένας συμπαθής τηλεσχολιαστής στο ΣΚΑΙ που μας έλεγε βάστα ΔΝΤ αλλά δεν βάστηξε τελικά και η κυβέρνηση κέρδισε. Το σχέδιό σας ήταν βάστα ΔΝΤ και βάστα Σόιμπλε. Αυτή η μαύρη περίοδος για την χώρα τελειώνει».

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός είπε «πιστεύω ότι η ήττα σας δεν είναι πολιτική αλλά στρατηγική διότι η Ελλάδα της ύφεσης και εργοδοτικής αυθαιρεσίας, της κατάρρευσης κοινωνικού κράτους και του ρουσφετιού έχει περάσει στο παρελθόν. Σήμερα ξημερώνει μια νέα αυγή και όσο το φως θα δυναμώνει το σχέδιό μας θα φαίνεται καλύτερα όπως και οι διαφορές μας. Αύτο είναι που φοβάστε. Γι αυτό και ανατριχιάζετε με την προοπτική εξόδου από τα μνημόνα και υπονομεύετε. Καταλαβαίνετε πια ότι η παρένθεση μένει ανοικτή και θα παραμείνει ανοικτή και την επόμενη 4ετία για χάρη του ελληνικού λαού. Κάθε μέρα που περνά θα καταγράφουμε μια νέα νίκη υπερ των εργαζόμενων. Κάθε μέρα που περνά θα πλησιάζει σε εσάς ο πολιτικός εφιάλτης: πετυχαίνουμε αυτό που εσείς αποτύχατε και στις 3 κυβερνήσεις. Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω. Προχωρά μπροστά και φεύγει από τα μνημόνια».






tsipras vouli1
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης