Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Ρωτήστε τους πολίτες αν πιστεύουν στην «καθαρή έξοδο» - «Ιδού η Ρόδος των εκλογών»!

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Ρωτήστε τους πολίτες αν πιστεύουν στην «καθαρή έξοδο» - «Ιδού η Ρόδος των εκλογών»!

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα ασκήσει κριτική για την υπόθεση Novartis υποστηρίζοντας ότι το δήθεν «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού Κράτους» απεδείχθη η «μεγαλύτερη σκευωρία των τελευταίων δεκαετιών»

Mitsotakis-seb
Με τον αέρα του τελευταίου κύματος των δημοσκοπήσεων οι οποίες δείχνουν να αντιστρέφεται η τάση και να ανοίγει εκ νέου η διαφορά που χωρίζει τη Νέα Δημοκρατία
 από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο
Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να πετάξει το γάντι των εκλογών στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Αν επιμένετε να υποστηρίζετε ότι τελειώνουν τα Μνημόνια δεν έχετε παρά να ρωτήσετε τους πολίτες. Και αν όντως πιστεύετε ότι αυτό που θα συμβεί τον Αύγουστο, οπότε τελειώνει το πρόγραμμα, είναι “καθαρή έξοδος”, ιδού η Ρόδος!», πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπογραμμίσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του πορίσματος της Επιτροπής για το σκάνδαλο
Κλείσιμο
Novartis.

Ο κ. Μητσοτάκης θα ασκήσει οξεία κριτική στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι «το δήθεν “μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού Κράτους” απεδείχθη στην πραγματικότητα η μεγαλύτερη σκευωρία των τελευταίων δεκαετιών». Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι πρόκειται για «φαιδρή και άθλια μεθόδευση που πλήττει το κύρος της Βουλής». Διότι, όπως αναφέρουν, αρχικά, η κυβερνητική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ αποφάσισε πως η Βουλή είναι αρμόδια να εξετάσει την υπόθεση και τώρα αποφασίζει πως είναι αναρμόδια».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εμφανιστεί έντονα επικριτικός στα ζητήματα της οικονομίας απαριθμώντας τις κυβερνητικές αστοχίες και αποτυχίες και στηλιτεύοντας την υπερφορολόγηση που πνίγει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.


Η… ταξική ψήφος των κατοίκων εξωτερικού

Εκτενή αναφορά αναμένεται να κάνει στα ζητήματα του εκλογικού νόμου που άνοιξε η κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας «άδικο να στέκεται κανείς στην κατάτμηση της Β΄ Αθηνών και να μην ενδιαφέρεται για να μπορούν να ψηφίσουν οι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης και δεν μπορούν να πάρουν το αεροπλάνο για να έρθουν να ψηφίσουν».

Ο αρμόδιος τομεάρχης Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο οποίος εκπροσώπησε τη Νέα Δημοκρατία στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Εσωτερικών, επανέλαβε ότι το θέμα της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τη ρύθμιση της δυνατότητας των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο της διαμονής τους.

«Είναι συνδεδεμένο γιατί είναι ζήτημα ισοπολιτείας, ισονομίας και βασικών εκλογικών δικαιωμάτων που σήμερα αποστερούνται οι Έλληνες οι οποίοι έχουν φύγει από τη χώρα τα τελευταία χρόνια, αλλά και προγενέστερα», είναι η θέση στην οποία επιμένει η Πειραιώς.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Νέα Δημοκρατία θα συναινέσει και θα συμπράξει μόνο σε περίπτωση που υπάρξει ενιαία ρύθμιση και σε καμία άλλη περίπτωση. Και παρότι ο υπουργός Εσωτερικών επιμένει να βλέπει ξεχωριστά τα θέματα αυτά, στην αξιωματική αντιπολίτευση επιμένουν στην πρόταση νόμου που έχει, ήδη από το 2016, κατατεθεί στη Βουλή. Και βέβαια επιμένουν ότι τα δύο αυτά θέματα επιβάλλεται να ρυθμιστούν μαζί.
Υπενθυμίζουν, εξάλλου, ότι όταν συζητείτο το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο, η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε τροπολογία που προέβλεπε αφενός την κατάτμηση της Β’ Αθηνών και αφετέρου ρυθμίσεις που θα παρείχαν στους εκτός συνόρων Έλληνες εκλογείς -δηλαδή στους Έλληνες του εξωτερικού, που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους- να ψηφίζουν στον τόπο της διαμονής τους. Όπως λένε, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την απέρριψε. Δεν ήθελε τότε ούτε καν να ακούσει για κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Τώρα υιοθετεί την πρόταση αυτή, αλλά αρνείται να δώσει στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους τη δυνατότητα να ψηφίζουν στον τόπο της διαμονής τους. Και αυτό, γιατί φοβάται την ψήφο τους».

Γαλάζιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η άρνηση της κυβέρνησης να δεχτεί την πρότασή της Νέας Δημοκρατίας «έχει ταξικό χαρακτήρα». Διότι αφορά κυρίως τους πιο αδύναμους οικονομικά, αφού οι πιο πλούσιοι έχουν την άνεση να πάρουν το αεροπλάνο και να έρθουν να ψηφίσουν στην Ελλάδα. «Πέρα δηλαδή από την εθνική, τη δημοκρατική και ηθική διάσταση, υπάρχει και μια διάσταση ταξική να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα», επιχειρηματολογούν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης