Βίτσας στο ΘΕΜΑ 104,6: Από τα νησιά έχουν γίνει 1.700 επαναπροωθήσεις στην Τουρκία

Βίτσας στο ΘΕΜΑ 104,6: Από τα νησιά έχουν γίνει 1.700 επαναπροωθήσεις στην Τουρκία

Oι περισσότερες πόλεις στην Ελλάδα δεν ζουν την πίεση από το προσφυγικό - Στοχοποιημένη από τους διακινητές η Λέσβος - Λαμβάνοντας υπόψη τι έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια κάναμε προετοιμασία

Βίτσας στο ΘΕΜΑ 104,6: Από τα νησιά έχουν γίνει 1.700 επαναπροωθήσεις στην Τουρκία
Σε 1.700 ανέρχονται οι επαναπροωθήσεις βάσει της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας όπως δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6
ο υπουργός Μεταναστευτικης Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας. Όπως ειπε χαρακτηριστικά «οι επιστροφές στην Τουρκία δεν είνα τόσες πολλές όσες προέβλεπε η κοινή δήλωση».

Σύμφωνα με τον ίδιο αν και υπήρξε ένα «κύμα» μεταναστών από τον Έβρο τον Απρίλιο «η Θεσαλονίκη δεν έζησε καμία φρίκη». «Υπάρχει μια σοβαρή πίεση στα Λαγκαδίκια και τα Διαβατά αλλά οι περισσότερες πόλεις στην Ελλάδα δεν ζουν την πίεση από το προσφυγικό».

Ειδικά για τη Μόρια είπε ότι «στόχος μου είναι τέλη Σεπτεμβρίου να είναι 3.500 άνθρωποι εκεί». «Πρέπει να φύγει κόσμος είτε προς την ηπειρωτική Ελλάδα είτε προς την Τουρκία είτε προς τις χώρες καταγωγής» πρόσθεσε και επισήμανε ότι «παίρνουμε μέτρα για τη βελτίωση της ζωής. Έγινε ο πρωτος ψεκασμός και ξεκινά το έργο για τον βιολογικό καθαρισμό για τη Μόρια. Από τη στιγμή που θα υπογραφεί ανάμεσα στο υπουργείο Εθικής Άμυνας και τη ΔΕΥΑΛ εντός ενός μήνα θα είναι έτοιμο το έργο».

Ο κ. Βίτσας ξεκαθάρισε ακόμα ότι «δεν υπάρχει ανάγκη για κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Η λογική δεν είναι να φτιάξουμε τύπου φυλακές στα νησιά, η λογική μας είναι να λειτουργήσει στο σύνολό της η συμφωνία».

Μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί με τις ροές αυτή τη στιγμή είπε αρχικά ότι «είχαμε ένα κύμα τον Απρίλιο σε σχέση με το 2017 που ήταν χαμηλές οι ροές. Το φαινόμενο ήταν ότι είχαμε μεγάλες ροές από τον Έβρο. Τον Μάιο αυτό έχει μειωθεί κατά πολύ. Έχουμε επανέλθει στις ροές του 2017 στον Έβρο και στα νησιά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Λέσβος. Δεν έχουμε μεγάλες ροές αλλού παρά μόνο περιστασιακά».

Κατά τον κ. Βίτσα η Λέσβος «είναι στοχοποιημένη από τους διακινητές». «Αναμένω όταν θα καταβληθεί η χρηματοδότηση στην Τουρκία θα βελτιωθούν περαιτέρω τα πράγματα» συμπλήρωσε και πρόσθεσε «λειτουργούμε σε ένα πεδίο που ο ένας παράγοντας - οι ροές - είναι ανεξέλεγκτες. Λαμβάνοντας υπόψη τι έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια κάναμε προετοιμασία».

Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής θέλει να κατεβάσει το χρόνο για τη χορήγηση ασύλου στους τρεις μήνες από τους 6 μήνες που ισχύει σήμερα.

Κλείσιμο
Όπως είπε αυτό έγινε γιατί «ανανεώσαμε όλες τις συμβάσεις για να έχουμε έμπειρο προσωπικό ενώ έχουμε δύο άλλα εργαλεία:

-έχουν προσληφθεί 207 μόνιμοι υπάλληλοι για το άσυλο και περιμένουμε τον οριστικό πίνακα του ΑΣΕΠ και

- προκηρύσσουμε 200 θέσεις μόνο για τα νησιά για να πιάσουμε τα όρια αυτά στους επόμενους μήνες».

«Για να υπάρξει αποσυμπίεση πρέπει να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία ασύλου και αυτοί που το παίρνουν να περνάνε στην ενδοχώρα καθώς και να ενθαρρύνουμε με χρήμα που δίνει η ΕΕ τις οικοθελείς επιστροφές» πρόσθεσε ο κ. Βίτσας.

Ονομάτισε επίσης δύο «όπλα» που στην κυβέρνηση, όπως είπε, «παλεύουμε πολιτικά»:

- να υπάρχει αναγκαστική κατανομή σε όλες τις χώρες της Ευρώπης

- υπάρχει ένα πρόγραμμα που ξεκινά στην ΕΕ και αφορά 50.000 θέσεις σε όλες τις χώρες για να ξεκινήσουν οι οικογενειακές επανενώσεις και εμείς το θεωρούμε μικρό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης