Εσωκομματικές εκλογές αύριο στη Νέα Δημοκρατία: 155.335 μέλη εκλέγουν τοπικούς αξιωματούχους

Εσωκομματικές εκλογές αύριο στη Νέα Δημοκρατία: 155.335 μέλη εκλέγουν τοπικούς αξιωματούχους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ψηφίσει στο Περιστέρι και σε δήλωσή του κάνει λόγο για «άνοιγμα που οφείλουν να κάνουν όλα τα κόμματα σήμερα στην κοινωνία, προκειμένου να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη της»

nd_grafeia
Στις κάλπες προσέρχονται αύριο Κυριακή 155.335 μέλη της Νέας Δημοκρατίας που καλούνται να εκλέξουν νέες διοικήσεις στις νομαρχιακές και δημοτικές οργανώσεις του κόμματος σε όλη τη χώρα, καθώς επίσης και 1.000 συνέδρους οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν τη κομματική βάση στα δύο επόμενα τακτικά συνέδρια.

Η ψηφοφορία αρχίζει στις 9 το πρωί και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 το απόγευμα. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι ανανέωσαν την εγγραφή τους ή εγγράφηκαν για πρώτη φορά μέλη της Νέας Δημοκρατίας μέχρι τις 5 Μαΐου, καταβάλλοντας την προβλεπόμενη ετήσια συνδρομή ύψους 12 ευρώ.

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα ψηφίσει το πρωί της Κυριακής σε εκλογικό κέντρο στο Περιστέρι, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη εκλογική αυτή διαδικασία, που, όπως δηλώνει, δεν αφορά μόνον τη Νέα Δημοκρατία.
«Αποτελεί μια τολμηρή πολιτική επιλογή, καθώς σηματοδοτεί το άνοιγμα που οφείλουν να κάνουν όλα τα κόμματα σήμερα στην κοινωνία, προκειμένου να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη της» ανέφερε σε δήλωσή του.

Και, όπως πρόσθεσε, πολλοί πριν από 30 μήνες όταν ανέλαβε την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης του έλεγαν ότι οι ιδέες αυτές θα μείνουν μόνον στη θεωρία. «Αποδείξαμε στην πράξη ότι το αίτημα για ανανέωση σε πρόσωπα, ιδέες και οργανωτικές δομές είναι ισχυρότερο από οποιαδήποτε δύναμη αντίστασης», τόνισε ο ίδιος.

Που και ποιοι ψηφίζουν

Κλείσιμο
Τα ταμειακώς εντάξει μέλη της ΝΔ μπορούν να πληροφορηθούν πού ψηφίζουν από τον ειδικό διαδραστικό χάρτη που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του κόμματος. Μπορούν να ψηφίσουν μόνο στο εκλογικό κέντρο της τοπικής οργάνωσης στην οποία είναι εγγεγραμμένοι και για να ασκήσουν το δικαίωμά τους είναι απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή άδειας οδήγησης και όχι η κάρτας μέλους για όσους δεν την παρέλαβαν.

Όπως υποστηρίζουν επιτελείς της Πειραιώς, ο αριθμός των μελών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία είναι «πρωτοφανής τόσο για τα δεδομένα της χώρας μας, όσο και στην Ευρώπη».

«Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί ότι η Νέα Δημοκρατία σήμερα αποτελεί το κόμμα με την -αναλογικά- ισχυρότερη βάση ενεργών μελών όχι μόνο μεταξύ των ελληνικών, αλλά και όλων των ευρωπαϊκών κεντροδεξιών κομμάτων», αναφέρουν. Ενώ επισημαίνουν ότι από το σύνολο των 155.335 γαλάζιων μελών, οι 27.896 έγιναν μέλη της Νέας Δημοκρατίας για πρώτη φορά.

Περισσότερα από τα μισά μέλη ανήκουν στην πλέον δυναμική ηλικιακή ομάδα των 25-54 ετών, ενώ το 35% αυτών είναι γυναίκες και το 65% άνδρες. Επίσης το 46,3% εργάζονται ως μισθωτοί στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, το 13,3% είναι έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες, το 7,5% είναι εκπαιδευτικοί, το 6,8% εργάζεται στον πρωτογενή τομέα και το 4,4% στην υγεία.

Οι εκλογές γίνονται σε όλους τους νομούς και σε εκατοντάδες πόλεις της χώρας. Έχουν στηθεί κάλπες παντού και σε κάθε μια εξ αυτών είναι κατά μέσο όρο εγγεγραμμένοι περισσότεροι από 2.500 πολίτες.

Σε περισσότερες από 60% των ΝΟΔΕ αναμετρώνται δύο ή και περισσότεροι υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου, ενώ εκτιμάται ότι το ποσοστό ανανέωσης των μελών των προεδρείων των οργανώσεών μας θα ξεπεράσει το 50%.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης