Κρεμαστινός: «Πλαίσιο συμφωνίας» ΣΥΡΙΖΑ- Κινήματος Αλλαγής προς τους ψηφοφόρους τους!

kremastinos2

«Ο αρχηγός του κοινοβουλευτικά μεγαλύτερου κόμματος να αναζητήσει ένα διάλογο με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής στον οποίο να τεθούν οι βάσεις κοινής συμφωνίας», αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Το γεγονός ότι πολλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ του 2015 προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ αποτελεί για τον Δημήτρη Κρεμαστινό τη βάση για τη συνεργασία των δύο κομμάτων. «Είναι  λογικό το Κίνημα Αλλαγής να απευθύνεται πρωτίστως σε αυτόν τον χώρο. Είναι λογικό οι ηγεσίες των δύο κομμάτων να αναζητήσουν ένα πλαίσιο συμφωνίας αξιόπιστο απευθυνόμενο προς τους ψηφοφόρους τους» επισημαίνει και προσθέτει: 

«Για το λόγο αυτό πρότεινα ο αρχηγός του κοινοβουλευτικά μεγαλύτερου κόμματος να αναζητήσει ένα διάλογο με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής στον οποίο να τεθούν οι βάσεις κοινής συμφωνίας».

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η χώρα δε θα πρέπει να μείνει ακυβέρνητη: «Εάν όμως δεν υπάρξει συμφωνία δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαθεί η χώρα. Είδατε ότι το SPD στη Γερμανία συγκυβερνά με τους Χριστιανοδημοκράτες ύστερα όμως από προγραμματικές συμφωνίες, η συζήτηση των οποίων διήρκεσε μήνες και στην οποία συμμετείχε όχι μόνο η κορυφή αλλά και η βάση του κόμματος».

Δηλώνει ακόμη υπέρ της απλής αναλογικής και θεωρεί λογικό και το αίτημα για εκλογές!

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στα ΝΕΑ ο κ. Κρεμαστινός θεωρεί εμπόδιο τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συγκυβερνούσε με τους ΑΝΕΛ, η συνομιλία θα ήταν πιο εύκολη. Δυστυχώς τώρα δεν μπορεί να γίνει τίποτα» αναφέρει χαρακτηριστικά και υπερασπίζεται τη Φώφη Γεννηματά: «Οποιος δεν αποδέχεται την εντολή της βάσης, θέτει εαυτόν εκτός».
Η συνέντευξη του Δημήτρη Κρεμαστινού στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ως βουλευτής των ακριτικών Δωδεκανήσων, σε ποιο βαθμό ανησυχείτε για την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και τη Κύπρο;

Η Τουρκία δια του Προέδρου της ζητά επικαιροποίηση της συνθήκης της Λοζάνης. Μέσα στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ο εκνευρισμός και η επιθετικότητα και κυρίως οι εξοπλισμοί. Όλα αυτά στόχο έχουν να υποχρεώσουν την Ελλάδα σε επαναδιαπραγμάτευση. Δεν βλέπω πόλεμο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Δεν αποκλείω όμως ένα επεισόδιο τύπου Ιμίων, δηλαδή περιορισμένο επεισόδιο, που και αυτό θα έχει στόχο να οδηγήσει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.


Συμφωνείτε με την κυβερνητική τακτική στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της Άγκυρας; Τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα;

Η Ελλάδα πρέπει να αποφεύγει ανόητες δημόσιες απαντήσεις σε επιθετικούς κύκλους της Τουρκίας διότι αυτό δεν ωφελεί σε τίποτα. Αντίθετα, πρέπει να προσφεύγει συνεχώς και αδιαλείπτως στο συμβούλιο αρχηγών– κρατών της Ευρώπης και φυσικά στο ΝΑΤΟ με στόχο πώς θα αποτραπεί ο κίνδυνος ακόμα και ενός περιορισμένου επεισοδίου. Εκείνο το οποίο θα έπρεπε να πράξει η κυβέρνηση είναι όταν συνομιλεί για εθνικά θέματα να υπάρχει η δυνατότητα εκ των προτέρων ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με στόχο την επίτευξη ομοφωνίας. Αυτό έχει ζητήσει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Πώς κρίνετε την κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό.μεαναστευτικό; Πώς θα ανακουφιστούν τα νησιά του Αιγαίου;

Από την αρχή έχω επανειλημμένα τοποθετηθεί ότι ήταν λάθος τα hotspots να γίνουν στα νησιά. Είχα πει στη Βουλή ότι τα hotspots στο τέλος θα γίνουν μονάδες εγκατάστασης και όχι υποδοχής όπως έλεγαν όλοι οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι. Και δυστυχώς αυτό συνέβη. Κατά συνέπεια θα πρέπει σε ευρωπαϊκό επίπεδο να επανεξεταστεί το θέμα των hotspots. Επίσης πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρχει καθημερινή επικοινωνία με ειδικά πλοία που θα χρηματοδοτούνται από την ΕΕ για τη μεταφορά των προσφύγων και των μεταναστών στην ενδοχώρα αμέσως μετά την άφιξή τους στα νησιά. Η διαδικασία υποδοχής και παροχής ασύλου πρέπει να γίνεται στην ενδοχώρα και όχι στα νησιά. Έτσι μόνο θα ανασάνουν τα νησιά.

Συμφωνείτε, κύριε Κρεμαστινέ, με την πρόταση Γεννηματά να γίνουν εκλογές για να αποφασίσουν οι πολίτες τι θα γίνει μετά τη λήξη του Μνημονίου;

Η κ. Γεννηματά ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξ αρχής είχε ζητήσει συμμετοχή και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο σταθερό πολιτικό κλίμα που να προσελκύσει επενδύσεις και επενδυτές, και να οδηγήσει στην πολυπόθητη από όλους ανάπτυξη. Η κ. Γεννηματά ζήτησε επίσης να προχωρήσει η διαδικασία του Συντάγματος μέσα στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της χώρας. Όμως επειδή τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε, είναι λογικό να ζητάει εκλογές προκειμένου η σταθεροποίηση του πολιτικού κλίματος να διασφαλιστεί τουλάχιστον μετά τις εκλογές. Χωρίς αξιόπιστο σταθερό πολιτικό σχήμα δεν υπάρχει καμία ελπίδα για ανάταξη της οικονομίας. Κανείς δεν εμπιστεύεται ασταθείς κυβερνήσεις για να επενδύσει σε μία χώρα όπου δεν θα ξέρει τι θα του συμβεί τον επόμενο χρόνο σε φορολογικό και χρηματοπιστωτικό επίπεδο.

Η κυβέρνηση ανακινεί θέμα εκλογικού νόμου και φαίνεται να επαναφέρει την απλή αναλογική από τις επόμενες εκλογές. Συμφωνείτε;

Η απλή αναλογική προϋποθέτει συνεννοήσεις και συγκλίσεις μεταξύ των κομμάτων. Εάν αυτό συμβεί μετεκλογικά τότε και πολύς χρόνος θα χρειαστεί και ενδεχομένως να προκύψει ακυβερνησία. Κατά συνέπεια, οι διεργασίες αυτές πρέπει να γίνουν προεκλογικά για να πιστέψουν όλοι και ιδίως οι επενδυτές ότι θα προκύψει σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Στο ερώτημά σας εάν συμφωνώ, απαντώ ότι συμφωνώ αλλά υπό αυτές τις προϋποθέσεις.

Συμμερίζεσθε την εκτίμηση ότι ο κ Τσίπρας αποδέχεται τους όρους των δανειστών για να κλείσει το κεφάλαιο Μνημόνια συνεχίζοντας τη λιτότητα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει να δεσμευτεί για το τι θα πράξει αν είναι ο επόμενος πρωθυπουργός;

Δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις. Εάν δεν υπάρξουν επενδύσεις και ανάπτυξη, η λιτότητα θα συνεχίζεται ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός. Κατά συνέπεια, αλλού πρέπει να στοχεύσει η κυβέρνηση για να επιτευχθεί πολική σταθερότητα και να βελτιωθούν το ταχύτερο δυνατόν οι μισθοί και οι συντάξεις.

Ποια θα πρέπει να είναι, κατά τη γνώμη σας, τα σημεία που θα συγκροτήσουν την Εθνική Συνεννόηση, όπως προτείνει το Κίνημα Αλλαγής;

Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει το αυτονόητο. Και το αυτονόητο είναι ότι πρωτίστως πρέπει να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα και το αναπτυξιακό πρόγραμμα της χώρας το οποίο πρέπει να στηρίξουν όλα τα κόμματα που θα συγκροτήσουν μια κυβέρνηση τετραετίας. Από εκεί και πέρα, οι ιδεολογικές διαφοροποιήσεις, οι οποίες είναι αυτονόητες, μπορεί να αναμένουν μέχρις ότου σταθεροποιηθεί η οικονομία οπότε το κάθε κόμμα θα έχει την πολυτέλεια να υποστηρίξει την ιδεολογική του θέση.

Με τη ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ; Ποια είναι η στρατηγική κατεύθυνση του Κινήματος Αλλαγής;

Έχω επανειλημμένα τονίσει ότι το συντριπτικό ποσοστό των ψηφοφόρων του 34% του ΣΥΡΙΖΑ των τελευταίων εκλογών ήταν άνθρωποι που στο παρελθόν στήριξαν επανειλημμένα εκλογικά το ΠΑΣΟΚ. Είναι κατά συνέπεια λογικό το Κίνημα Αλλαγής να απευθύνεται πρωτίστως σε αυτόν τον χώρο. Όμως, μετά την αναγνώριση από τον ίδιο των πρωθυπουργό στη Βουλή ότι αυταπατήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής του, δηλαδή ότι πίστευε πως υπάρχει κι άλλος δρόμος εκτός από αυτούς των μνημονίων, χιλιάδες από αυτούς τους ψηφοφόρους δηλώνουν σήμερα δημοσκοπικά ότι έχουν απογοητευτεί και δεν ξέρουν τι να πράξουν στις προσεχείς εκλογές. Κατά συνέπεια, είναι λογικό οι ηγεσίες των δύο κομμάτων να αναζητήσουν ένα πλαίσιο συμφωνίας αξιόπιστο απευθυνόμενο προς τους ψηφοφόρους τους. Για το λόγο αυτό πρότεινα ο αρχηγός του κοινοβουλευτικά μεγαλύτερου κόμματος να αναζητήσει ένα διάλογο με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής στον οποίο να τεθούν οι βάσεις κοινής συμφωνίας. Εάν όμως δεν υπάρξει συμφωνία δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαθεί η χώρα. Είδατε ότι το SPD στη Γερμανία συγκυβερνά με τους Χριστιανοδημοκράτες ύστερα όμως από προγραμματικές συμφωνίες, η συζήτηση των οποίων διήρκεσε μήνες και στην οποία συμμετείχε όχι μόνο η κορυφή αλλά και η βάση του κόμματος.

Μείωση συντάξεων και αφορολόγητου έχει ψηφίσει η κυβέρνηση να εφαρμοστούν από 1.1.2019. Δεν θα πρέπει να καταλογιστεί η ευθύνη για τη λιτότητα;

Το θέμα της ευθύνης, αν μου επιτρέψετε, είναι δευτερεύον. Το πρωτεύον θέμα είναι η ανάταξη της οικονομίας της χώρας και η ταχύτερη δυνατή επαναφορά των μισθών και συντάξεων σε επίπεδα Ευρώπης και όχι Βαλκανίων. Τώρα, οι ευθύνες ως προς τη λιτότητα είναι προφανείς. Η κυβέρνηση της ΝΔ το 2009 παρέδωσε τη χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας. Το ΠΑΣΟΚ παρότι έβλεπε ότι κανένα κόμμα ουσιαστικά δεν συμφωνούσε για το πρώτο μνημόνιο, αντί να προκηρύξει εκλογές ή δημοψήφισμα για να υποχρεώσει τα άλλα κόμματα να συμμετέχουν, προχώρησε μόνο του στο πρώτο μνημόνιο. Η ΝΔ αντί να στηρίξει το πρώτο μνημόνιο προχώρησε σε λαϊκιστικές εξαγγελίες (Ζάππειο 1, Ζάππειο 2, Ζάππειο 3) με αποτέλεσμα να οδηγήσει τη χώρα στο δεύτερο μνημόνιο. Ο σημερινός πρωθυπουργός είπε στη Βουλή ότι αυταπατήθηκε. Δηλαδή δεν μπόρεσε να εφαρμόσει αυτά που πίστευε. Έτσι αναγκάστηκε μέσα σε ένα δραματικό βράδυ του καλοκαιριού να εξαγγείλει μια άλλη πολιτική, η οποία όμως ήταν αντίθετη με αυτά που πίστευε. Κατά συνέπεια, το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής του δεν ωφέλησε αλλά έβλαψε οικονομικά τη χώρα. Έτσι υποχρεώθηκε να φέρει με το τρίτο μνημόνιο μέτρα λιτότητας, τα οποία δυστυχώς θα συνεχιστούν και στο 2019, μετά το θεωρητικό τέλος του μνημονίου. Οι ευθύνες λοιπόν που με ρωτάτε είναι προφανείς, αλλά δυστυχώς έχουν μόνο ιστορικό ενδιαφέρον. Διότι στην πράξη δεν ωφελεί πια η συζήτηση για τις ευθύνες, ωφελεί η συζήτηση για το πόσο γρήγορα και πόσο ουσιαστική θα είναι η ανάπτυξη της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ (32)

aris

ΠΩΣ ΛΕΜΕ.....ΕΘΕΣΕΣ ΕΑΥΤΟΝ ΕΚΤΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ.....

ΙΩΑΝΝΗΣ

ΓΙΑΤΙ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΕ ΔΕΝ ΕΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ? ΑΝ ΣΕ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΝΑ ΠΑΕΙ ΟΠΟΥ ΘΕΛΕΙ.

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΚΑΤΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΚΡΑΜΑΣΤΙΝΟ.Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΤΟ ΟΠΛΟ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΝΑΖΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΑΡΚΙΖΑΣ ΚΑΙ ΕΠΕΣΤΡΕΦΕ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ.ΤΟ ΞΥΛΟ ΠΟΥ ΕΦΑΓΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΝΟΠΛΟΥΣ ΧΙΤΕΣ ΗΤΑΝ ΤΕΤΟΙΟ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΟΨΙ.ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΠΟΥ ΑΙΣΘΑΝΘΗΚΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΟΣΟ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΠΟΥ ΕΒΡΙΖΑ ΕΜΑΣ ΣΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ .ΔΗΛΑΔΗ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΟΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ.ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΚΑΘΗΓΗΤΗ?ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΣΠΑΣΕΙ ΚΑΠΟΥ ΑΥΤΗ Η ΠΙΚΡΙΑ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΗΣΥΧΑΖΟΥΜΕ,ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΣΠΑΣΕΙ.ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΝΕΝΟΗΣΗ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΜΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙΠΟΤΕ ΟΣΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ.

@

Προφανώς, ο πατέρας σου αγωνίστηκε για την αριστερά. Αλλά εσύ, ο γιος του έχει φασιστική νοοτροπία. Υπηρέτησες το κόμμα των κλεφτών και μυαλό δε βάζεις.

Βαλεντίνη

Τελικά το αίμα νερό δεν γίνεται !!!!!!!!!! Και όλα τα γουρούνια την ίδια μούρη έχουν , δικαίω τω λόγω.......

Γεωργιος

Σε ειχα για σοβαρο ανθρωπο Κρεμαστινε.Αντι να κοιταξετε να τους στειλετε στο αγυριστο την ωρα που καταρρεουν και σας εκλεψαν ψηφους δικων σας ψηφοφορων,εσυ ζητας συνεργασια??? Μηπως να σε κοιταξει κανενας γιατρος????

YiannisM

Και το είχα για σοβαρό το λαμόγιο

gardel

Δηλαδή και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ...

ηλίας

μάλιστα. Εγώ σαν ΠΑΣΟΚ και όχι ΚΙΝΑΛ ή κάτι άλλο σου λέω ότι αν τολμήσετε να συνεργαστείτε με αυτούς τους απατεώνες και καταστροφείς της χώρας έχετε χάσει τη ψήφο μου και των δικών μου ανθρώπων. Καθαρά πράγματα. Επίσης η ΝΔ να μας ζητήσει συγνώμη για την περίοδο 2009-2011 αλλιώς να πάει συνεργαστεί με τον Λεβέντη αν θέλει συγκυβέρνηση. ΑΡΚΕΤΑ.

g

Συνεχίστε τα φλερτ με τον σύριζα και δεν θα βρείτε ούτε την ψήφο σας.

Ilias

Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαxax!! Καθόλου μνήμη δεν έχεις και φυσικά τσίπα!! Κλέφτες σας φωνάζουν, λαμογια σας κατεβάζουν οι σύριζαιοι, μήπως είναι αλήθεια;;;;;;;;;;;;;;;;; Θέλεις να συνεργαστείς με τον Καρανικα και τον Πολακη;;;;;;;; χα χα χα χαχαχα χαχαχαχαχ!!!!!! Αποσυρση με αξιοπρέπεια Κρεμαστινε!!!!!!!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

theoxaropoulos

«Η διαγραφή μου είναι διαγραφή της ΔΗΜΑΡ από το ΚΙΝΑΛ», τόνισε -Απέρριψε τα σενάρια που τον θέλουν να πηγαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ - «Έχουμε μια καλή σχέση και με το Ποτάμι και με το Σταύρο Θεοδωράκη», ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς

6
pinakas

Συσπειρώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ - H ψαλίδα της διαφοράς στο 8,9% επί των εγκύρων - Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ανεβάσει τις επιδόσεις τους και η αθροιστική δύναμή τους αυξήθηκε 10 και πλέον μονάδες, συμπιέζοντας τα μικρότερα κόμματα

29