Ακιντζί: Εξυπηρετεί την ειρήνη η μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας

akintzi

O Ακιντζί σχολίαζε τις δηλώσεις χθες από την τριμερή Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ και την πρόθεση εντός 2018 υπογραφεί συμφωνία για τον αγωγό EastMed

Η μεταφορά φυσικού αερίου με αγωγό μέσω της Τουρκίας είναι ο πιο «εύλογος τρόπος για να εξυπηρετηθεί η ειρήνη και σταθερότητα και να υπάρξει συμβολή σε λύση στην Κύπρο», δήλωσε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί.

O Ακιντζί σχολίαζε τις δηλώσεις χθες από την τριμερή Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ και την πρόθεση που δηλώθηκε από πλευράς του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου όπως εντός 2018 υπογραφεί συμφωνία για τον αγωγό EastMed καθώς και στο γεγονός ότι έχει ήδη ανακοινωθεί χρηματοδότηση μελετών για το έργο από την ΕΕ, σημειώνοντας ότι αυτή δεν είναι η οδός της ειρήνης.

Σε ανακοίνωσή του ο κ. Ακιντζί αναφέρει σχετικά με τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο ότι δεν είναι δυνατόν να συμβάλει κανείς στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Κύπρου, αποκλείοντας τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στο φυσικό αέριο, προσθέτοντας ότι θα ήταν εύλογο να γίνει διαχείριση του ζητήματος στη βάση του κοινού οφέλους και να μεταφερθεί το φυσικό αέριο μέσω της Τουρκίας με ένα τρόπο πιο φθηνό και γρήγορο.

«Αυτός είναι ο εύλογος τρόπος να εξυπηρετηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα και να υπάρξει συμβολή σε λύση στην Κύπρο», είπε.

Κατά τον κ. Ακιντζί θα προστεθεί ένα νέο λάθος στο μεγάλο λάθος που έγινε πριν απο 14 χρόνια όταν εντάχθηκε η Νότια Κύπρος, όπως αναφέρθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην ΕΕ. Ανέφερε ότι αφότου έγινε μέλος της ΕΕ η Ελληνοκυπριακή πλευρά απομακρύνθηκε από τη λύση, προσθέτοντας ότι αν οι Ελληνοκύπριοι είναι οι μόνοι ιδιοκτήτες του φυσικού αερίου και το μεταφέρουν στην Ευρώπη, αποκλείοντας την Τουρκοκυπριακή πλευρά και την Τουρκία, το κίνητρο που έχουν για λύση «το οποίο είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο» θα τερματιστεί. Αυτό, θα εξυπηρετήσει μόνο την διχοτόμηση στην Κύπρο, συμπλήρωσε ο κ. Ακιντζί.

Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα, ιδίως την ΕΕ και τον ΟΗΕ οι οποίοι λένε ότι επιθυμούν ειρήνη στην Κύπρο, συνεργασία και σταθερότητα στην περιοχή, να είναι οι επόμενοι που θα υποστηρίξουν την ειρήνη, τη σταθερότητα με εύλογο τρόπο.

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Τσκ

Ο Ακιντζίζ απειλεί;

Πομακος

ΑΓΩΓΟΙ ΒΟΘΡΟΛΥΜΑΤΩΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΑ ΔΥΙΛΙΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ!!!

Ναυαρχος

ΜΟΝΟ ΣΚΑΤΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΟΙ ΑΓΩΓΟΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΛΟ ΧΩΜΑ.

Τάκης

Την ειρήνη εξυπηρετεί η εξαύλωση της φυλής σου._ Μόνο με τα ορκ του Τόλκιν μπορεί να σας συγκρίνει κανείς!

Η Τουρκία δε μπορεί να έχει κανένα λόγο και παρουσία στην Κύπρο

Δε μπορεί ένα τρίτο κράτος να εξαρτάται και να εκβιάζεται από άλλη χώρα. Οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν λόγο στη δική τους πολιτεία, και αναλογικά λόγο στο ομόσπονδο κράτος. Έτσι θα έχουν μερίδιο και λόγο στον πλούτο του ομόσπονδου κρατιδίου οι Τουρκοκύπριοι, όταν και αν αρχίσουν να αποφασίζουν οι ίδιοι και όχι η Τουρκία γι'αυτούς. Διαφορετικά ο κύβος ήδη ερρίφθη, οι εταιρείες παίρνουν τα κοιτάσματα προς εκμετάλλευση, όλες οι υπόλοιπες χώρες και η Ε.Ε επενδύουν σε εναλλακτικό διάδρομο που παρακάμπτει την Τουρκία, ανατολή και δύση αναγνωρίζουν μόνο την Κύπρο που είναι και μέλος της Ε.Ε. Η Τουρκία θέλει μέσω των τουρκοκυπρίων να βάλει χέρι στα πάντα και να έχει λόγο στα πάντα, αλλά δεν έχει λόγο σε τίποτα και δε θα πάρει τίποτα. Κανείς δε συνεργάζεται μαζί της, κανείς δεν αναγνωρίζει τους τουρκοκυπρίους ως κράτος. Το αέριο της Κύπρου θα πηγαίνει Αίγυπτο αντί της Τουρκίας, ο αγωγός θα περάσει από την Ελλάδα. Η Αίγυπτος παίρνει όλα τα οφέλη που θα είχε η Τουρκία αν δεν είχε μουλαρώσει στα πάντα, έχει μεγαλύτερο βάρος στον αραβικό κόσμο που θα μπλοκάρει οποιαδήποτε κίνηση της Τουρκίας, και μαζί με το Ισραήλ και την Ελλάδα και τις χώρες που συνεργάζονται με την Κύπρο μπορούν να εγγυηθούν την ειρήνη. Τώρα ακόμα και να αλλάξουν πολιτική οι Τούρκοι, το πολύ να πάρουν και αυτοί κάποια ποσότητα αερίου, αλλά δεν πρόκειται να γίνουν ο κύριος ενεργειακός κόμβος καθώς και Αίγυπτος, και Ισραήλ, και Ελλάδα θα είναι εναλλακτικές. Το μόνο που τους έμεινε να κάνουν, και κάνουν, είναι να απειλούν με πόλεμο. Δυστυχώς γι'αυτούς, και δε μπορούν να εγγυηθούν νίκη, πόσο μάλλον απέναντι σε μεγάλα συμφέροντα πολλών χωρών, αλλά και δεν έχουν τίποτα να στηρίξουν την επιθετικότητα τους επικοινωνιακά και νομικά. Συμπεριφέρονται σαν πειρατές, απλά. Ότι πολιτική και οικονομική επιρροή ήθελαν στην Κύπρο με την κατοχή, χάθηκε, όλα τα ζητήματα στα οποία ήθελαν λόγο και μερίδιο κλείνουν χωρίς αυτούς. Το μόνο που τους έχει μείνει είναι η στρατιωτική παρουσία, η οποία όμως είναι άχρηστη αν δεν προσφέρει κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά οφέλη. Οι Τουρκοκύπριοι βάζουν τα Τουρκικά συμφέροντα πάνω από τα δικά τους. Ας πρόσεχαν.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

nd_neo_sima

Η Πειραιώς είναι έτοιμη να ανακοινώσει κατάλογο με εκπροσώπους του «ασθενούς φύλου» που πολιτεύονται για πρώτη φορά και παίρνουν από τώρα άτυπο χρίσμα συμμετοχής στους εκλογικούς συνδυασμούς ώστε να έχουν χρόνο για να γίνουν γνωστές και να διεκδικήσουν επί ίσοις όροις τη λαϊκή ψήφο

4622167

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ρουμανίας Άννα Μπιρτσάλ υπογράμμισε ότι θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Ρουμανικής Προεδρίας της Ε.Ε. (1.1.2019) το ζήτημα της προώθησης της συνεργασίας των βαλκανικών χωρών

4622250

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ από το βήμα του Thessaloniki Summit ανακοίνωσε ότι σύντομα θα εγκαινιαστεί τμήμα του πανευρωπαϊκού διαδρόμου IV, που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Σόφια 

4622158

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τη στάση του Ολάντ στις ημέρες που η χώρα έφτασε κοντά στο Grexit - Ο Ολάντ θυμήθηκε το τηλεφώνημα Παυλόπουλου μετά το δημοψήφισμα, το οποίο χαρακτήρισε ιστορικό, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «επιτυχή κατάληξη της Ελλάδας»