Κουβέλης: Οι εντάσεις που δημιουργεί ο Ερντογάν δεν είναι μόνο προεκλογικού χαρακτήρα

4440990

Για την απλή αναλογική επεσήμανε  ότι έχει από μόνη της την αξία της, ενώ για την επαναδιαπραγμάτευση συντάξεων και αφορολογήτου είπε «κάθε πράγμα στον καιρό του»

«Οι εντάσεις που δημιουργεί ο Ερντογάν, προκειμένου να εξασφαλίσει παρουσία στο λεγόμενο πεδίο θεμάτων, που κατά την γνώμη του θα του επιτρέψουν διαπραγμάτευση, κυρίως για να μπορέσει να βρεθεί στο κρίσιμο σημείο που λέγεται κυπριακή ΑΟΖ, δεν θα είναι μόνο προεκλογικού χαρακτήρα. Θα τα συνεχίσει αυτά, ίσως με διαφορετική ένταση, γιατί θα κληθεί από την άλλη πλευρά να επιλέξει και το επίπεδο της εξωτερικής του πολιτικής» εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξή του στον ρ/σ της ΕΡΤ.

«Είναι υποχρεωμένος αυτή την ώρα, να ορίσει με σαφήνεια - και κυρίως μετά τις εκλογές - ποιο θα είναι το συμμαχικό του πλαίσιο. Αυτή την ώρα κινείται ανάμεσα στο ΝΑΤΟ, την Αμερική αλλά και την Ρωσία. Από την άλλη πλευρά, έχει απέναντί του μια Ευρώπη, την οποία θυμήθηκε πριν από ένα μήνα περίπου. Είχε «λησμονήσει» τελείως τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας. Όλα αυτά καθιστούν ευάλωτη, όσο και εύθραυστη, την εξωτερική πολιτική του. Κατά συνέπεια στη βάση και των εξελίξεων θα υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων να διαμορφώσει την εξωτερική πολιτική των συμμαχιών», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός.

«Μην ξεχνάμε ότι είναι ανοιχτό το πρόβλημα του ενδεχομένου δημιουργίας κουρδικού κράτους, ζήτημα το οποίο έντονα απασχολεί τον Ερντογάν αλλά και το μέγιστο μέρος του πολιτικού κόσμου της Τουρκίας. Έχουμε και εκδηλώσεις από την πλευρά των ΗΠΑ που δείχνουν στον Ερντογάν ότι πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει. Για παράδειγμα, η επιλογή του να πάρει από τη Ρωσία τους S-400, διαμόρφωσε αμέσως αντίρροπες πολιτικές επιλογές στην Αμερική, έτσι ώστε να απειλείται ότι δεν θα μπορέσει να πάρει τα αεροσκάφη F-35, εάν προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας. Μεταξύ της απειλής και της υλοποίησής της υπάρχει το στάδιο των ενδιάμεσων εξελίξεων. Το γεγονός όμως, ότι πιέζεται από τις ΗΠΑ ο Εντογνάν, αναφορικά με τις σχέσεις που θέλει να έχει με τη Ρωσία και μάλιστα σε ένα επίπεδο εξαιρετικά κρίσιμο, όπως αυτό των εξοπλισμών, είναι σημαντικό μέγεθος» σημείωσε.

Για την απλή αναλογική και την κατάτμηση της Β’ Αθήνας

«Η κατάτμηση της Β’ Αθήνας έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό. Δυστυχώς σκοπιμότητες, θα έλεγα ιδιοτέλειες, δεν επέτρεψαν τα προηγούμενα χρόνια να γίνει. Η κατάτμηση οδηγεί στην αποδυνάμωση διασυνδέσεων, επιρροών, επιρροών και αρκετές φορές μη νομίμων», ανέφερε ο κ.Κουβέλης.

Σχετικά με την απλή αναλογική, υπογράμμισε ότι από μόνη της έχει την αξία της. «Αν δεν υπήρχε η απλή αναλογική θα έπρεπε να την εφεύρουμε, να την καθιερώσουμε, να την εφαρμόσουμε, όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά γιατί αυτό επιτρέπει την γνήσια έκφραση των πραγματικών κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών, υπηρετεί την ισότητα της ψήφου και βεβαίως οδηγεί στις αναγκαίες και χρήσιμες συνθέσεις», ανέφερε.

Για το αν θα υπάρξουν πολιτικές πρωτοβουλίες

«Στη χώρα μας διαμορφώνονται δύο πόλοι. Ο ένας βαθύτατα συντηρητικός και από την άλλη ο προοδευτικός πόλος. Δεν μιλάω για δικομματισμό αλλά για την ύπαρξη δύο πόλων. Φαινόμενο που δεν καταγράφεται μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Κατά συνέπεια, όσες δυνάμεις αναφέρονται στην Αριστερά, την Κεντροαριστερά, στο Κέντρο, στη σοσιαλδημοκρατία οφείλουν να αποκόψουν οποιοδήποτε στοιχείο τις συνδέει με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και να συμβάλλουν στο να υπάρξουν οι αναγκαίες συγκλίσεις», σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Η επόμενη μέρα της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, με όλα τα στοιχεία που μπορεί να έχει στο επίπεδο της πολιτικής αυτονομίας της κυβέρνησης, πρέπει να οδηγήσει σε προοδευτικές συγκλίσεις, διότι ξανοίγεται ένα πεδίο εξαιρετικά σημαντικό, που χρειάζεται και τις συγκλίσεις των ευρύτερων προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων»

Για τη Φώφη Γεννηματά

Αναφορικά με τη στάση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, ο κ.Κουβέλης επεσήμανε ότι «αυτό το συμμαχικό σχήμα που έχει δημιουργηθεί, λίγες ημέρες πριν μίλησε για την ανάγκη προώθησης της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Είναι αντιφατικό σήμερα να ζητάει εκλογές, γιατί για να εκκινήσει η Συνταγματική Αναθεώρηση προϋποθέτει την ύπαρξη Βουλής».

«Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το πλέον χρήσιμο, το πλέον αναγκαίο και ωφέλιμο για τη χώρα και την κοινωνία είναι να εξαντλήσει τη συνταγματική πρόβλεψη για τετραετή θητεία της κυβέρνηση και αυτό επιλέγει να πράξει. Ερωτώ: είναι δυνατόν να πάει η χώρα σε εκλογές, να βρεθεί σε μια προεκλογική περίοδο χωρίς συντεταγμένη κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου, και να μιλάνε κάποιοι για την αναδιάρθρωση και τον ανακαθορισμό του δημόσιου χρέους με περικοπή ή ενδεχομένως με μεγέθυνση των χρονικών διαστημάτων καταβολής των δόσεων; Προφανώς όχι. Το αίτημα, η πρόταση για διενέργεια πρόωρων εκλογών δεν αναδεικνύει τη σπουδαιότητα των ζητημάτων, αντίθετα τα σπουδαία αυτά ζητήματα τα υποτάσσει στις σκοπιμότητες της αντιπολιτευτικής τους τακτικής και αυτό είναι σε βάρος του ελληνικού λαού και της χώρας», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Για την επαναδιαπραγμάτευση συντάξεων και αφορολογήτου

«Αυτή την ώρα εκείνο τα οποίο επιδιώκεται, αυτό που είναι ο σκοπός της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης, να βγει η χώρα από το μνημόνια, να αποκτήσει το κατά το δυνατό μέγιστο μέρος της πολιτικής αυτονομίας, για να κάνει τους αναγκαίους χειρισμούς. Επομένως κάθε πράγμα στον καιρό του», ανέφερε ο κ.Κουβέλης.

ΣΧΟΛΙΑ (6)

M.Γ.

Οταν βλεπω τον σ. Κουβελη θυμαμαι τον Αλεκο Τζανετακο !!....Δεν ξερω γιατι οι σκηνοθετες του παλιου ελληνικου κινηματογραφου του δινανε συνεχως ρολους καρπαζοεισπρακτορα...Για τον Κουβελη ομως ξερω γιατι ειναι πολιτικος καρπαζοεισπρακτορας !!...Παντος καιρου ...

BasTv

Μπάρμπα-Φώτη, όταν σας τα φωνάζαμε αυτά εμείς οι παρακατιανοί, είμασταν ρατσιστές, "τουρκοφάγοι", άσχετοι κλπ. Έχουμε ένα καινούργιο γα σένα μπάρμπα-Φώτη και κοίταξε να το καταλάβεις σήμερα και όχι μετά από 10 χρόνια : Το πραγματικό Ισλαμικό Κράτος, βρίσκεται δίπλα μας και λέγεται Τουρκία!

HLI

Τελικά ρε κουβελη είναι να μην ανοίξεις το στόμα σου, πως ξέρεις ότι θα βγει ο ερντογαν, δεν του δίνουν F35 παίρνει ρωσικά, από χωροφύλακας της Αμερικής και ΝΑΤΟ γίνεται χωροφύλακας της Ρωσίας Ε και?? το σλόγκαν ήταν (οι κυβερνήσεις πέφτουνε αλλά η αστυνομία μένει) νταβατζή αλλάζει δεν μπορείς να το καταλάβεις?

debian

Ρε σεις, τελικά αυτός ο μπάρμπας δεν είναι τόσο βλαξ όσο φαίνεται...

ΚΔΞ

Α ρε κυρ Φώτη έγινες και αναλυτής τρομάρα σου!!! χαχαχα Καμία FREMM θα πάρουμε; Για πες; Γελοίε! Έφτασες 80 χρονών και δεν έχεις μάθει ακόμα πότε να κρατάς το στόμα σου κλειστό!

888

ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΩΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ........

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

myrs01

Το παρασκήνιο της παραίτησης της κόρης του Μάνου Λοΐζου από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις αποκαλύψεις του «Πρώτου ΘΕΜΑτος» - Εύλογα ερωτήματα για το αν ήξεραν -και ποιοι- τις δικαστικές της περιπέτειες - Στον Χριστόφορο Βερναρδάκη «χρεώνουν» την εισήγηση για την τοποθέτησή της στην ευρωλίστα

8
tsironis0

Απίστευτη δήλωση του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ σε συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά - Οξύτατες αντιδράσεις - Αυτά ακούνε οι Τούρκοι και τους ανοίγει η όρεξη, απάντησε ο δήμαρχος Μεγίστης - Για ανευθυνότητες και επιπολαιότητες μίλησε ο Γιώργος Κουμουτσάκος

69
myrsini_main01

Αποδεκτή έγινε η -αναμενόμενη- παραίτηση από την υποψηφιότητα για την ευρωβουλή μετά τις αποκαλύψεις του Πρώτου ΘΕΜΑτος ότι εισέπραττε επί 5,5 χρόνια τη σύνταξη της θανούσας μητέρας της - Εντυπωσιάζουν οι ψευδείς και παιδαριώδεις ισχυρισμοί που περιλαμβάνονται στην επιστολή της προς το Μαξίμου 

47