Γεννηματά: Δε μπορώ να περιμένω τον Τσίπρα να πέσει ως ώριμο φρούτο όπως κάνει ο Μητσοτάκης

Γεννηματά: Δε μπορώ να περιμένω τον Τσίπρα να πέσει ως ώριμο φρούτο όπως κάνει ο Μητσοτάκης

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής εξέφρασε και την ανησυχία της για την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων γιατί «έχουμε μια κυβέρνηση η οποία είναι δίγλωσση, αμφίθυμη, ακόμα και στα εθνικά θέματα τα οποία ανοίγει με μια τρομερή επιπολαιότητα χωρίς καμία σοβαρή προετοιμασία»

gennimata0003
Τη θέση της για την ανάγκη προκήρυξης πρόωρων εκλογών ανέπτυξε η Φώφη Γεννηματά, που βλέπει τις πολιτικές εξελίξεις να πλησιάζουν. Στο πλαίσιο αυτό, επιτέθηκε τόσο στον πρωθυπουργό, όσο και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 
  •  Ο κ. Τσίπρας έχει γκρεμίσει τις γέφυρες της συνεννόησης. Δηλητηριάζει διαρκώς το δημόσιο διάλογο με τη σκανδαλολογία.
  •  Ο κ. Μητσοτάκης εδώ και δυο χρόνια ζητά σχεδόν κάθε μέρα εκλογές. Και τώρα που κρίνεται το μέλλον της χώρας, απαντά ότι θα τα πούμε το Φθινόπωρο.

«Θεωρώ ότι χρειάζεται το συντομότερο δυνατό μια αξιόπιστη κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης. Και αυτό  το πληρώνει ο ελληνικός λαός όλο και με σκληρότερα μέτρα,  τα  οποία προσθέτουν οι εταίροι και οι δανειστές  για να  ισοφαρίσουν το ρίσκο   ποτ αναλαμβάνουν» προσέθεσε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.

Κλείσιμο
Ολόκληρη η συνέντευξη της κυρίας Γεννηματά στον ΣΚΑΪ 100,3:

Για τη νέα τουρκική πρόκληση

Ενημερώνομαι διαρκώς από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και γνωρίζω ότι αυτή τη στιγμή διερευνάται το θέμα. Βεβαίως με ανησυχεί η κλιμακούμενη επιθετικότητα από την πλευρά της Τουρκίας και κυρίως με ανησυχεί περισσότερο το ότι στο τιμόνι της χώρας έχουμε μια κυβέρνηση η οποία είναι δίγλωσση, αμφίθυμη, ακόμα και στα εθνικά θέματα τα οποία ανοίγει με μια τρομερή επιπολαιότητα χωρίς καμία σοβαρή προετοιμασία.

Αυτό νομίζω ότι είναι το πιο επικίνδυνο

Για τη διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο Αρχηγών των Κομμάτων.

Ο κ. Τσίπρας έχει γκρεμίσει τις γέφυρες της συνεννόησης. Δηλητηριάζει διαρκώς το δημόσιο διάλογο με τη σκανδαλολογία. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για όσα πράττει η κυβέρνηση. Επομένως ο στόχος μου είναι αφ’ ενός να ενημερωθεί το ελληνικό Κοινοβούλιο και μέσω αυτού ο ελληνικός λαός για το τι ακριβώς διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, αφ’ ετέρου να ανοίξουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις τα χαρτιά τους και να τοποθετηθούν γι αυτό που λέμε εθνική γραμμή. Με ποιους όρους δηλαδή και με ποιες εγγυήσεις θεωρούν ότι είναι δυνατόν  να βγει οριστικά η χώρα από την κρίση, έτσι ώστε να μπορέσει να κρίνει ο ελληνικός λαός.

Βγήκα όμως για να χτυπήσω το καμπανάκι του κινδύνου. Τις επόμενες μέρες, τις επόμενες εβδομάδες κρίνεται το εάν η χώρα μας, η οικονομία και τελικά η κοινωνία, πορεύονται σε μια οριστική και ασφαλή έξοδο από την κρίση.

Επομένως τώρα και πριν υπάρξουν τετελεσμένα, θεωρώ ότι πρέπει να αποφασίσει ο ελληνικός λαός και για το πώς, αλλά και για το ποιον εμπιστεύεται να είναι στο τιμόνι της χώρας και να τον οδηγήσει σε μια βιώσιμη έξοδο από την κρίση. Τώρα είναι η στιγμή.  Πραγματικά δεν εντυπωσιάζομαι από τη  στάση της κυβέρνησης.

Ο στόχος τους είναι η παραμονή τους στην εξουσία  με κάθε τρόπο.

 Με εντυπωσιάζει η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης εδώ και δυο χρόνια ζητά σχεδόν κάθε μέρα εκλογές. Και τώρα που κρίνεται το μέλλον της χώρας, απαντά ότι θα τα πούμε το Φθινόπωρο. Δηλαδή στην πραγματικότητα αφήνει εν λευκώ τον κ. Τσίπρα να καθορίσει τις εξελίξεις και μάλιστα έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που έχουν αποδείξει ότι έχουν πλήρη αδυναμία διαπραγμάτευσης, έχουν παραδοθεί σε όλα τα αιτήματα των εταίρων και δανειστών.

Σε μια κυβέρνηση και ένα πρωθυπουργό που έχουν αποδείξει ότι έχουν πλήρη ανικανότητα προσέλκυσης επενδύσεων.

 Δεν θα επιτρέψουμε να αναλάβει η Κυβέρνηση άλλες δεσμεύσεις.

Είναι φανερό ότι τελειώνει το μνημόνιο τυπικά. Στην ουσία τελειώνουν οι υποχρεώσεις των εταίρων απέναντί μας και γι’ αυτό προφανώς εκείνοι είναι  και πάρα πολύ ευχαριστημένοι. Όμως ο κ. Τσίπρας έχει αναλάβει ήδη δεσμεύσεις για τα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν προνομοθετημένα μέτρα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι έρχεται η μείωση των συντάξεων, η μείωση του αφορολόγητου, έχει αναλάβει δεσμεύσεις για πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα χρόνια που είναι θηλιά στο λαιμό της Ελλάδας. Έχει προχωρήσει στην εκχώρηση του ελέγχου της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια. Προβαίνει διαρκώς σε περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, αλλά και σε οτιδήποτε αναπτυξιακό. Σε κάθε αξιολόγηση σπρώχνει δύσκολα μέτρα στα επόμενα χρόνια υπονομεύοντας στην πραγματικότητα το μέλλον.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να αναλάβει άλλες δεσμεύσεις οι οποίες θα είναι επίπονες και δεν θα οδηγούν σε λύση, αλλά σε νέα αδιέξοδα. Προειδοποιώ και πήρα την  πρωτοβουλία γιατί θεωρώ ότι αυτή είναι η ενδεδειγμένη λύση αυτή τη στιγμή για τη χώρα.

 
Χρειάζεται το συντομότερο δυνατό μια αξιόπιστη κυβέρνηση.

Θεωρώ ότι χρειάζεται το συντομότερο δυνατό μια αξιόπιστη κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης. Και αυτό  το πληρώνει ο ελληνικός λαός όλο και με σκληρότερα μέτρα,  τα  οποία προσθέτουν οι εταίροι και οι δανειστές  για να  ισοφαρίσουν το ρίσκο   ποτ αναλαμβάνουν.

Και ακριβώς αυτό φοβάμαι ότι θα αποτυπωθεί και στις όποιες νέες συμφωνίες κλείσει αυτή η κυβέρνηση. Χρειάζεται το συντομότερο δυνατό μια αξιόπιστη κυβέρνηση με τη μεγαλύτερη δυνατή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ένα εθνικό σχέδιο που θα έχει πραγματικά λαϊκή υποστήριξη για να υλοποιηθεί.

 Κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία δηλητηριάζουν  διαρκώς το δημόσιο λόγο.

Η κυβέρνηση δηλητηριάζει διαρκώς το δημόσιο λόγο. Και σε αυτό έχει ευθύνη και η αξιωματική αντιπολίτευση. Βλέπω ότι έχουν επιλέξει να προχωρήσουν στις επόμενες εθνικές εκλογές μέσα σε ένα κλίμα απόλυτης πόλωσης και διχασμού.

Αυτό το τοξικό κλίμα είναι σαράκι για την εθνική προσπάθεια. Δεν επιτρέπει να σταθούμε στα πόδια μας και κυρίως στέλνει  πάρα πολύ αρνητικά μηνύματα στις αγορές, στους εταίρους, και στους επενδυτές. Ποιος θα έρθει να επενδύσει σε μια χώρα που πραγματικά σπαράσσεται, που δίνει την εντύπωση ότι κυριαρχεί η διαπλοκή, η αδιαφάνεια, που υπάρχουν καθεστωτικές και αυταρχικές λογικές, που καθυστερεί η απόδοση δικαιοσύνης και που γίνονται παρεμβάσεις της κυβέρνησης στις αποφάσεις; Πώς πραγματικά μπορούμε να βγούμε από την κρίση αν δεν μπορέσουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις;

 Εγώ δεν μπορώ να κάθομαι να παρακολουθώ αυτές τις εξελίξεις απλά και μόνο περιμένοντας το ώριμο φρούτο, όπως κάνει αυτή τη στιγμή η Ν.Δ.

Έχουμε μια κυβέρνηση, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, όχι τις δικές μας, δεν μπορεί να ξεπεράσει ένα στόχο του 2% για την ανάπτυξη. Άρα πού πηγαίνουμε; Συνεχώς θα αναζητάμε μια άλλη κοινωνική ομάδα που θα πληρώσει το μάρμαρο; Καταδικάζεται η χώρα σε μια μόνιμη φτώχεια και όλα αυτά θέλω να τα προλάβω.

Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

 Στις εκλογές θα κριθεί το σχέδιο εξόδου από την κρίση.

Πριν από τις εκλογές,  τα κόμματα θα πρέπει να παρουσιάσουν την πρότασή τους,  τις θέσεις τους  για την εθνική γραμμή εξόδου από την κρίση. Αυτό πρέπει να κριθεί στις εκλογές. Η βάση για να σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να είναι το σχέδιο εξόδου από την κρίση και μια προοδευτική, προγραμματική συμφωνία.  Μια σοβαρή προγραμματική συμφωνία, όπως γίνεται σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό που ζητάμε εμείς από τους πολίτες είναι να μας δώσουν τη δύναμη έτσι ώστε να έχουμε αποφασιστικό, καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της προγραμματικής συμφωνίας ώστε  να έχει πραγματικά προοδευτικό πρόσημο.

 Η γραμμή της συνεννόησης είναι μια γραμμή που πάγια  ακολουθούμε.

Γνωρίζετε ότι η γραμμή της συνεννόησης με όλες τις πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι μια γραμμή που ακολουθούμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια, πολύ πριν καν εγώ αναλάβω τα ηνία αυτής της παράταξης. Με όλους θα συζητήσουμε, αλλά όλοι θα πρέπει να δεσμευτούν πάνω στη βάση μιας προοδευτικής προγραμματικής συμφωνίας.

Και όλοι όσοι έχουν διαχειριστεί μνημόνια και έχουν αναλάβει δεσμεύσεις, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους την επόμενη μέρα των εκλογών για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Αυτό είναι και απαίτηση των πολιτών. Δεν υπάρχει συνάντηση που να μην μου πει κάποιος: μα είναι τόσο δύσκολο να συνεννοηθείτε στα βασικά θέματα; Και εδώ θέλω να κάνω μια διάκριση. Ουσιαστική. Η συνεννόηση στα μεγάλα εθνικά ζητήματα δεν σημαίνει πάντα κατ’ ανάγκη κ. Τσίμα και κυβερνητικές συνεργασίες.

Θα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων στα μεγάλα εθνικά ζητήματα και η κυβέρνηση να σχηματίζεται στη βάση μιας συμφωνίας προγραμματικής. Εμείς θέλουμε να είμαστε παράγοντας πολιτικής σταθερότητας και προοδευτικής διακυβέρνησης. Ζητάμε από τον ελληνικό λαό να μας δώσει τη δύναμη να το πράξουμε.

 Στα ζητήματα των ατομικών δικαιωμάτων οι βουλευτές ψηφίζουν κατά συνείδηση

Είναι εντυπωσιακό ότι ενώ έχουμε μια κυβέρνηση διχασμένη και δίγλωσση, το θέμα της ημέρας είναι εάν διχάζεται το Κίνημα Αλλαγής …

Μέχρι ενός σημείου είναι ενδιαφέρον ότι εμείς κεντρίζουμε τόσο πολύ την προσοχή και ασχολούνται όλοι μαζί μας, ακόμα και για τις διαφωνίες μας.

Θέλω να σας πω το εξής: στα ζητήματα των ατομικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι καθιερωμένο ότι οι βουλευτές ψηφίζουν κατά συνείδηση. Θεωρώ ότι έτσι πρέπει να γίνεται. Τώρα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κατ’ επίφαση χαρακτηρίζεται, θα μπορούσα να πω, προοδευτικό. Είχε πάρα πολλά προβλήματα, είχαμε ενστάσεις σε  σοβαρά θέματα. Ένα εκ των οποίων ήταν ότι στην πραγματικότητα το παιδί και τα δικαιώματα του που θα έπρεπε να είναι το πρώτο μας μέλημα, το έβαζαν σε μια λογική δημοπρασίας για να γίνει η αναδοχή.

Εμείς ζητήσαμε πολύ συγκεκριμένες αλλαγές και βελτιώσεις. Φαίνεται ότι γίνονται δεκτές. Εφόσον είναι έτσι τα πράγματα και θα το δούμε αυτό πια αυτό στην ολομέλεια,  κατευθυνόμαστε στο να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης