Πάιατ: Η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος στην ενεργειακή ατζέντα της Ουάσιγκτον

pyatt_1

Ο Αμερικανός πρέσβης ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα είναι αξιόπιστος προμηθευτής και σύμμαχος της χώρας – Κατηγόρησε τη Ρωσία ότι 55 φορές χρησιμοποίησε το «όπλο» της διακοπής εφοδιασμού

Πολύ σημαντικό εταίρο στην ενεργειακή ατζέντα της Ουάσινγκτον χαρακτήρισε τη χώρα μας ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας σε συνέδριο για την ενέργεια.

Όπως τόνισε ο πρέσβης, καθώς η Ελλάδα θα απελευθερώνει την ενεργειακή της αγορά, οι ΗΠΑ θα είναι γι' αυτήν αξιόπιστος προμηθευτής και σύμμαχος.

Τάχθηκε κατά των αγωγών North και South Stream

Ο κ. Πάιατ σημείωσε ότι η η ενεργειακή ασφάλεια καθιστά τις χώρες λιγότερο ευαίσθητες σε πιέσεις από εξωτερικές δυνάμεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έχει χρησιμοποιήσει 55 φορές στο παρελθόν το «όπλο» της διακοπής εφοδιασμού ως εργαλείο για να εδραιώσει τις πολιτικές της. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρέσβης τάχθηκε εναντίον των αγωγών North και South Stream, καθώς, όπως είπε, αποτελούν ένα ακόμη εργαλείο στα χέρια της Μόσχας.

Οι ΗΠΑ στηρίζουν τον αναδυόμενο ρόλο της Ελλάδας

Ο Αμερικανός πρέσβης υποστήριξε ότι η εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου και από τη χώρα του μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο για την διαφοροποίηση του εφοδιασμού της Ελλάδας και της Ευρώπης. Μάλιστα, υπενθύμισε τη δήλωση του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της επίσκεψης του στις ΗΠΑ και της συνάντησης με τον Πρόεδρο Τραμπ, ότι η Ελλάδα θα γίνει ο τρίτος εισαγωγέας αμερικανικού αερίου στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον κ. Πάιατ, οι ΗΠΑ στηρίζουν τον αναδυόμενο ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου και χαρακτήρισε την χώρα μας ως πυλώνα σταθερότητας και ισχυρό εταίρο της Δύσης σε ένα δύσκολο περιβάλλον.

Τι ανέφερε ο πρέσβης της Ιταλίας

Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Ιταλίας, Εφίζιο Λουίτζι Μάρτα υποστήριξε ότι η εξαγορά των μετοχών του ΔΕΣΦΑ αποτελεί σημαντική επένδυση με όραμα που θα δείξει το δρόμο και σε άλλους επενδυτές να ακολουθήσουν. Μάλιστα, συνέδεσε την έλλειψη ενέργειας με την παράνομη μετανάστευση, που απασχολεί Ελλάδα και Ιταλία και αυξάνει τις πιέσεις προς τα Ευρωπαϊκά σύνορα.

Τα χαρακτηριστικά των ενεργειακών αγορών των χωρών τους και τις θέσεις τους για την ενεργειακή πολιτική παρουσίασαν οι πρέσβεις της Ισπανίας Enrique Viguera Rubio και του Βελγίου Luc Liebaut.

Κεφάλαια 2 δισ. για ενεργειακές επενδύσεις από την Εθνική Τράπεζα

Η Εθνική Τράπεζα είναι διατεθειμένη να να διαθέσει κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ για ενεργειακές επενδύσεις στην επόμενη πενταετία ανέφερε από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.

«Όσο μειώνεται η αβεβαιότητα και το επενδυτικό περιβάλλον γίνεται πιο ελκυστικό. Οι ενεργειακές επενδύσεις, όπως για παράδειγμα στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων επανακαθορίζουν συνολικά την επενδυτική εικόνα της χώρας. Η ενέργεια μαζί με τον τουρισμό την αγροδιατροφή τις μεταφορές και τα logistics θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη της οικονομίας δημιουργώντας ευκαιρίες πολλαπλάσιες του μεγέθους της χώρας», τόνισε ο κ. Φραγκιαδάκης.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

georgoulis_main

Μετά τα «όχι» από τον Π. Γιαννάκη, τον Γ. Καπουτζίδη, πρωτοκλασσάτα στελέχη όπως ο Ν. Φίλης, ο Γ. Δραγασάκης, η Έφη Αχτσιόγλου το ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος κλείνει με τον ηθοποιό Αλέξη Γεωργούλη - Και ο Ρος Ντέιλι στο ευρωψηφοδέλτιο

52