Τζανακόπουλος: Συμφωνία στις 21 Ιουνίου που θα επισφραγίσει την καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο

Τζανακόπουλος: Συμφωνία στις 21 Ιουνίου που θα επισφραγίσει την καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρουσιάζει την κεντρική ιδέα του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης

tzanakopoulos
Παίρνοντας αφορμή από τα σημαντικά γεγονότα που έλαβαν χώρα τις τελευταίες δέκα ημέρες αναφορικά με την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Τα σενάρια περί παράτασης του προγράμματος, πιστοληπτικής γραμμής, νέων μέτρων και επιπλέον λιτότητας έχουν διαψευστεί και βαδίζουμε προς μια συμφωνία στις 21 Ιουνίου που θα επισφραγίσει την καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο και θα καθορίσει τις λεπτομέρειες για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους». Επικαλείται, δε, προς τούτο τόσο τις δηλώσεις Γιούνκερ, όσο και τις αποφάσεις του Eurogroup μία ημέρα μετά.

Ταυτοχρόνως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρουσιάζει την κεντρική ιδέα του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης, που δεν είναι άλλο από το ότι «η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να βασιστεί στη συντριβή της εργασίας», πράγμα όμως που, όπως προσθέτει, «αποτελεί τη βασική ιδεολογική θέση της Νέας Δημοκρατίας». Για τον Δημήτρη Τζανακόπουλο εξάλλου, «ο στόχος της αναδιανομής δεν είναι μόνον ένας κοινωνικός αλλά και ένας αναπτυξιακός στόχος».

Και σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο υπουργός Επικρατείας προτάσσει τις κυβερνητικές προτεραιότητες, που είναι: ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής, προσέλκυση επενδύσεων, παραγωγή νέου πλούτου και αναδιανομή, διεύρυνση των δικαιωμάτων στην εργασία, επιτάχυνση των μεγάλων προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και τομών. Στη βάση αυτών, τονίζει, «εργαζόμαστε για τη σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών που παρήγαγε η επιθετική λιτότητα των μνημονίων (…) ιεραρχούμε πολύ ψηλά τα ζητήματα που αφορούν κατά κανόνα την κοινωνική πλειοψηφία», με την πρόσθετη επισήμανση ότι για πρώτη φορά οικοδομείται στην Ελλάδα ισχυρό κοινωνικό κράτος.

Για το θέμα του χρέους επισημαίνει πως «δεν συζητάμε σε μηδενική βάση» και προχωρά στην εκτίμηση, μέσω της συνέντευξής του, ότι «η δημοσιονομική πορεία της χώρας δίνει τη δυνατότητα για χαλάρωση της λιτότητας χωρίς κάτι τέτοιο να δημιουργεί πρόβλημα στους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους και νομίζω ότι αυτή τη θέση συμμερίζονται και οι περισσότεροι από τους ευρωπαίους δανειστές μας».

Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες διαφωνίες βουλευτών της συμπολίτευσης, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης σημειώνει: «Ο διάλογος, οι διαφορετικές απόψεις, οι προβληματισμοί και οι τελικές συγκλίσεις αποτελούν θεμελιώδες χαρακτηριστικό του πολιτικού μας χώρου». Με την πρόσθετη επισήμανση όμως, «όλοι και όλες, στην κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική ομάδα συμφωνούμε ως προς τα επίδικα της περιόδου αλλά και ως προς τον προς επίτευξη στόχο».

Αλλά αναφέρεται με έμφαση και στο μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός κατά το πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο: «Είναι ώρα ευθύνης και σκληρής δουλειάς», λέει, «γιατί τους επόμενους μήνες κρίνονται οκτώ χρόνια θυσιών και σκληρής προσπάθειας του ελληνικού λαού. Κρίνεται η τήρηση της λαϊκής εντολής που μας δόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015».

Κλείσιμο
Για το θέμα που ανέκυψε με τις γαλλικές φρεγάτες, ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρεται στα «γνωστά τέρατα της παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας». Ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης, κατηγορεί το παλιό πολιτικό προσωπικό ότι «είχε οδηγηθεί σε έναν πρωτοφανή για ευρωπαϊκή χώρα ηθικό εκφυλισμό» και εξαπολύει σφοδρή προσωπική επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, χαρακτηρίζοντάς τον ως «τον πρωθυπουργό της πιο διεφθαρμένης κυβέρνησης της μεταπολίτευσης». Και για την ΝΔ συνολικά, σημειώνει ότι «συχνά καθοδηγείται από ολιγάρχες, εκδότες και στελέχη μέσων ενημέρωσης που έχουν αναδειχθεί στους πιο πιστούς υπερασπιστές της παλινόρθωσής της».

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό στη Λέσβο κατά προσφύγων-μεταναστών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαιρετίζει το γεγονός ότι στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι τοπικές κοινωνίες έδειξαν αλληλεγγύη και ανθρωπιά απέναντι στους πρόσφυγες που βρέθηκαν στη χώρα μας, ζητά όμως διαρκή εγρήγορση του δημοκρατικού κόσμου και του αντιφασιστικού κινήματος ώστε «να απομονωθούν οι φασίστες και οι τραμπούκοι της ακροδεξιάς που επιτίθενται ακόμα και σε μικρά παιδιά».

Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, και για τις διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης διαμηνύει ότι η επαναθεμελίωση των σχέσεων των δύο χωρών είναι προς το συμφέρον όλων.

Ενώ για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο κ. Τζανακόπουλος κάνει τις εξής παρατηρήσεις, μεταξύ άλλων: Ότι η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι η πολιτική της διαρκούς αντιπαράθεσης την απομονώνει διεθνώς. Επίσης, ότι η Ελλάδα είναι σε τελευταία ανάλυση ο πιο αξιόπιστος υποστηρικτής της και η ένταση που προκαλεί στις διμερείς μας σχέσεις έρχεται σε αντίθεση πρώτα και κύρια με τα δικά της συμφέροντα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης