Γιούνκερ: Ολοκληρώστε την αξιολόγηση και συνεχίστε τα μέτρα για «σαφή» έξοδο

Γιούνκερ: Ολοκληρώστε την αξιολόγηση και συνεχίστε τα μέτρα για «σαφή» έξοδο

Ο πρόεδρος της ΕΕ επέλξε τον όρο «σαφής» αντί για «καθαρή» έξοδο - Η Ελλάδα προφανώς θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα εργασίας που έχει υιοθετηθεί

gioynerk-new-sim
Μήνυμα στην κυβέρνηση ότι θα πρέπει να ολοκληρώσει «σύντομα» την 4η αξιολόγηση αλλά να συνεχίσει το πρόγραμμα εργασίας προκειμένου η έξοδος από το Μνημόνιο να είναι «σαφής» έστειλε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις δηλώσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Στις 20 Αυγούστου θα είναι το τέλος του τρίτου και τελευταίου προγράματος στήριξης της Ελλάδας. Μαζί μπορούμε να γυρίσουμε τη σελίδα αυτών των δύσκολων ετών. Θα πρέπει να ολοκληρώσουμε σύντομα την 4η αξιολόγηση. Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα. Θα πρέπει να επικεντρώσουμε το θέμα στη μείωση του χρέους. Η Ελλάδα προφανώς θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα εργασίας που έχει υιοθετηθεί και είμαι ικανοποιημένος με το πρόγραμμα που προχωρά και η χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει» είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο κ. Γιούνκερ χαρακτήρισε «εξαιρετικές τις επιδόσεις της χώρας και εξαιρετικές τις θυσίες των Ελλήνων» καθώς όπως είπε «η ανάπτυξη επέστρεψε, η ανεργία έχει μειωθεί - αν και όχι σημαντικά».

Κληθείς, ωστόσο, να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση για το αν η έξοδος θα είναι «καθαρή» ο πρόεδρος της Κομισιόν επέλεξε να χρησιμοποιήσει τον όρο «σαφή». «Ποτέ δεν ήμουν φανατικός οπαδός της λιτότητας, της τυφλής λιτότητας, της άκαρπης λιτότητας. Εμείς θέλουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η έξοδος από τα μνημόνια να είναι σαφής και δεν θα υπάρχει καμία προληπτική γραμμή» ήταν η απάντηση του προέδρου της ΕΕ.

Τσίπρας: Είμαστε κοντά στην καθαρή έξοδο

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την τοποθέτησή του με τη φράση «συμφωνήσαμε (σ.σ. με τον Γιούνκερ) ότι είναι η τελευταία του επίσημη επίσκεψη στη μνημονιακή Ελλάδα γιατί πολύ συντομα η Ελλάδα θα έχει επιστρέψει σε αυτό που εμείς ονομάζουμε ευρωπαϊκή κανονικότητα».

«Είμαστε κοντά στο να πετύχουμε αυτό που ονομάζουμε καθαρή έξοδο» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζοντας «διαβατήριο» γι' αυτό την «υπεραπόδοση της οικονομίας». «Το πιο σημαντικό είναι ότι με την καθοριστική συμβολή Γιούνκερ είμαστε στην οριστική ρύθμιση εκκρεμοτήτων για το ελληνικό χρέος σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο Eurogroup» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Υποστήριξε, ακόμα, ότι η ευρωπαϊκή στάση της χώρας φαίνεται από το γεγονός ότι «παραμένουμε ψύχραιμοι απέναντι σε επικίνδυνες προκλήσεις από την Τουρκία έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας αλλά και τασσόμενοι υπέρ του διαλόγου, από τον αποφασιστικό τρόπο με τον οποίο ζητάμε αμοιβαία αποδεκτή λύση για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ότι θα λυθεί οριστικά αλλά και για τις λύσεις για την ευρωπαική προοπτική της Αλβανίας

«Ζαν Κλοντ έχεις πει μια κουβέντα ότι ή θα πετύχουμε ή θα ποτύχουμε εμείς οι Ευρωπαίο όλοι μαζί. Γνωρίζουμε το ρόλο που έπαιξς και σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά έχουμε μια ευκαιρία να δείξουμε ότι είμαστε μαζί και είμαι σίγουρος ότι αυτή τη φορά δεν θα αφήσουμε την ευκαιρία να χαθεί» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης