Θεσσαλονίκη: Υπέρ του φθηνού, ποιοτικού νερού για τη λαϊκή κατανάλωση τάσσεται το ΚΚΕ

nero-thessaloniki

«Παλεύουμε ενάντια στην πολιτική της εμπορευματοποίησης του νερού, είτε αυτές εφαρμόζονται μέσω των κρατικών επιχειρήσεων, όπως είναι σε μεγάλο βαθμό σήμερα η ΕΥΑΘ και οι ΔΕΥΑ που είναι δημοτικές, είτε είναι ιδιωτικές, είτε είναι κάποιο μικτό σχήμα» είπε ο περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας, Θόδωρος Ιγνατιάδης

Για φθηνό και ποιοτικό νερό για τη λαϊκή κατανάλωση αγωνίζεται το ΚΚΕ και αντιτίθεται σε κάθε προοπτική εμπορευματοποίησής του, ενώ απορρίπτει ως αντιλαϊκή, κάθε πρόταση για ολική, ή μερική ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και αντιπροτείνει έναν «άλλον δρόμο», όπου, το νερό και τα κοινά αγαθά, υπό «κρατική, κοινωνική ιδιοκτησία», θα διασφαλίζουν την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Αυτό τονίστηκε σε ημερίδα του ΚΚΕ με θέμα «Νερό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα - οι εξελίξεις στην ΕΥΑΘ και οι θέσεις του ΚΚΕ», που διοργανώθηκε από την κομματική οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος/ Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας.

«Τόσο η πολυήμερη διακοπή της υδροδότησης στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όσο και η διαχρονική περιπέτεια της ΕΥΑΘ, αποδεικνύουν πού οδηγεί ο δρόμος εμπορευματοποίησης του νερού που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια» δήλωσε το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Μάκης Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: «Από αυτήν την άποψη, θέλουμε να επισημάνουμε ότι και οι δύο προτάσεις που κατατίθενται για το μέλλον της ΕΥΑΘ, δηλαδή, η πρόταση της ΝΔ για ολική ιδιωτικοποίηση και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μερική ιδιωτικοποίηση, κινούνται στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση που γνωρίσαμε. Θα σηματοδοτήσουν νέα μεγάλη επιβάρυνση της λαϊκής κατανάλωσης, πλημμελή συντήρηση του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων».

«Καλούμε τον λαό της Θεσσαλονίκης να μην αποδεχθούν παθητικά αυτή την κατάσταση. Υπάρχει άλλος δρόμος, που μπορεί να διασφαλίσει ότι το νερό θα αξιοποιηθεί για το σύνολο των λαϊκών αναγκών. Αυτός ο δρόμος προϋποθέτει ότι η γη, τα δάση, τα εργοστάσια ύδρευσης, τα δίκτυα διανομής θα αποτελούν κοινωνική κρατική ιδιοκτησία. Αυτός ο δρόμος απαιτεί μια ριζική συνολική στροφή στην ανάπτυξη με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος» συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: «Φυσικά δεν περιμένουμε παθητικά να ξημερώσει η μεγάλη μέρα μιας τέτοιας λύσης. Ανοίγουμε αγωνιστικά αυτό το δρόμο, επιθετικά, με διεκδικητικούς αγώνες που εστιάζουν σήμερα στο φθηνό νερό, με μείωση των τιμολογίων λαϊκής κατανάλωσης και με την απαίτηση για πλήρη σταθερή εργασία με ουσιαστικές αυξήσεις για τους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ».

«Παλεύουμε ενάντια στην πολιτική της εμπορευματοποίησης του νερού, είτε αυτές εφαρμόζονται μέσω των κρατικών επιχειρήσεων, όπως είναι σε μεγάλο βαθμό σήμερα η ΕΥΑΘ και οι ΔΕΥΑ που είναι δημοτικές, είτε είναι ιδιωτικές, είτε είναι κάποιο μικτό σχήμα» είπε ο περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας, με την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» Θόδωρος Ιγνατιάδης. Πρόσθεσε ότι επιδίωξη είναι η εξασφάλιση φθηνού, ποιοτικού νερού για τη λαϊκή κατανάλωση και για τις καλλιέργειες, και για να ανοίξει ο δρόμος για να γίνει πραγματικά το νερό, κοινωνικό αγαθό, με τις προϋποθέσεις που θέτει το ΚΚΕ.

«Η εμβάθυνση της εμπορευματοποίησης και του νερού είναι μια στρατηγική επιλογή της άρχουσας τάξης. Με τη βοήθεια του πολιτικού της προσωπικού διεξάγεται» τόνισε το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΠΑΜΕ, Λεωνίδας Στολτίδης, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η επιλογή αποσκοπεί στην κερδοφορία, αδιαφορώντας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, ενώ έχει δυσμενείς επιπτώσεις και στα εργασιακά δικαιώματα.

Πρόσθεσε ότι οι κομμουνιστές «διαθέτουν όλες τους τις δυνάμεις, για να σχεδιάσουν, να εφαρμόσουν και να διατάξουν όλο και περισσότερες δυνάμεις στη στρατηγική που πρέπει να έχει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα για την ανασύνταξη του», ώστε αυτό «να δώσει τη μάχη στον αντίποδα της πολιτικής του κεφαλαίου, με δική του στρατηγική» και με στόχο την «κατάκτηση εργασιακών δικαιωμάτων, συλλογικών συμβάσεων, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας», κ.ά.. Επέκρινε ταυτόχρονα τον «εργοδοτικό, κυβερνητικό συνδικαλισμό», που όπως είπε, προωθεί το «συμβιβασμό» και την «αποδοχή των δυσμενών εξελίξεων» και πρόσθεσε : «Με αυτή την έννοια, διαθέτουμε όλες τις δυνάμεις για να αποκρουστεί και να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση».

Τέλος, το μέλος της ομάδας Οικονομίας της επιτροπής περιοχής της Κ.Ο. Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, Βασίλης Μπαλτικάς, υπογράμμισε ότι έχει σημασία η ιεράρχηση που γίνεται σε ό,τι αφορά την κατασκευή έργων υποδομής και δικτύων, και το εάν αυτά εξυπηρετούν την «καπιταλιστική κερδοφορία», ή τις λαϊκές ανάγκες. Έφερε δε ως παράδειγμα, το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την πρόσφατη βλάβη στον κεντρικό αγωγό της Θεσσαλονίκης, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι η πιο άμεση και μόνιμη λύση θα ήταν να προχωρήσει το έργο της επέκτασης της υδροδότησης από τον Αλιάκμονα με κρατική χρηματοδότηση αντί π.χ. εργολαβιών, ΣΔΙΤ, κ.ά., , ή να προχωρήσουν έργα, όπως αυτά που αφορούν τη βελτίωση και την ενίσχυση του αποχετευτικού δικτύου της πόλης.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

2384424

Αναφερόμενη στα σχόλια του δημοσιογράφου της ΕΡΤ η ΕΣΗΕΑ τονίζει «ότι η τήρηση του Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Δεοντολογίας των δημοσιογράφων είναι υποχρέωση και αυτοδέσμευση

44222321_403

Θέλουμε να συμβάλλουμε για να οργανωθεί η αναγκαία πλειοψηφία στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ είπε από τα Σκόπια ο Χάικο Μάας και σημείωσε ότι αν δεν ανοίξει η ευρωπαική προοπτική για τη γειτονική χώρα θα ενισχύσουν την επιρροή τους στην περιοχή οι Ρώσοι ή οι Κινέζοι

ERT_1

Η ΕΡΤ εξέδωσε ανακοίνωση για το εμπάργκο που επέβαλε η ΝΔ, μετά την τοποθέτηση του δημοσιογράφου Σωτήρη Καψώχα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη - «Η ΕΡΤ θα συνεχίσει να καλύπτει τις δραστηριότητες των πολιτικών αρχηγών»

3
main_grammatikakis

«Η υπερψήφιση της Οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα αποτελεί μια ιστορική νίκη για τους Ευρωπαίους καλλιτέχνες και δημιουργούς. Αποδεικνύει επίσης ότι μπορούμε να υπερισχύσουμε στη μάχη για την ψυχή της Ευρώπης, δηλαδή τον πολιτισμό της, ακόμα και αν απέναντί μας βρίσκονται οι μεγαλύτεροι και συχνά ασύδοτοι τεχνολογικοί κολοσσοί»