Στη Βουλή η πώληση των μονάδων λιγνίτη

Στη Βουλή η πώληση των μονάδων λιγνίτη

Ξεκίνησαν τις απεργίες οι συνδικαλιστές - Το πρώτο «κύμα» περικοπών δέχθηκε, χθες, η Κρήτη

vouli
Με την τοπική κοινωνία και τους εργαζόμενους στα «κάγκελα» εισάγεται, στην ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ενώ αντίθετοι στην εκποίηση δηλώνουν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ψηφοφορία της Τετάρτης θα θέσει σε δοκιμασία την κυβερνητική συνοχή, ενω τοπικοί και επαγγελματικοί φορείς κατήγγειλαν πως οι διατάξεις πλήττουν κυρίως τους νομούς Φλώρινας και Αρκαδίας όπου ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει από έναν βουλευτή και «προστατεύει» την Κοζάνη, όπου η κυβέρνηση διαθέτει τέσσερις εκπροσώπους.

Ήδη, οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ ξεκίνησαν απεργίες, με φόβους για διακοπές ρεύματος, όπου το πρώτο «κύμα» περικοπών δέχθηκε, χθες, η Κρήτη. Κλιμάκιο της ΓΕΝΟΠ, με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιώργο Αδαμίδη, βρέθηκε την Κυριακή έξω από την πύλη του μεγαλύτερου Ατμοηλεκτρικού σταθμού της Χώρας του Αγ. Δημητρίου.

Στο λιγνιτικό κέντρο δυτικής Μακεδονίας τέθηκαν εκτός λειτουργίας τρεις μονάδες: η I & II στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, η 2η στον ΑΗΣ Καρδιάς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, στο νότιο σύστημα της χώρας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας μια λιγνιτική μονάδα στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης και μια μονάδα Φυσικού αερίου στο Λαύριο.

Ο
πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ
Κλείσιμο
Γιώργος Αδαμίδης προειδοποίησε, απο την επιτροπή της Βουλής, την πολιτική ηγεσία για ενδεχόμενη απιστία απέναντι στην εταιρεία. Ο κ. Αδαμίδης, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6
, είπε πως το νομοσχέδιο θα φέρει αύξηση των τιμολογίων καθώς είναι η ΔΕΗ συγκρατεί τις τιμές και σημείωσε με με νόημα ότι προφανώς ισχύει η ρήση του Πάνου Καμμένου από το 2014 «ποια φυλακή θα τους φιλοξενήσει;» καθώς όπως είπε «εμείς θα κινηθούμε νομικά κατά της κυβέρνησης.

Έχουμε ηθικό δικαίωμα απέναντι στους καταναλωτές». Παράλληλα είπε οτι «Εμείς δεν έχουμε ανακοινώσει διακοπές. Τυχόν διακοπές θα είναι προβοκατόρικη ενέργεια από τον διαχειριστή του συστήματος». 

Κόκκινος συναγερμός για βουλευτές

Οι προβληματισμοί που έχουν εκφράσει βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχουν χτυπήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, κόκκινο συναγερμό στην ηγεσία του υπουργείου. Ήδη, ο κ. Κωνσταντίνος Σέλτσας που εκλέγεται στην Φλώρινα έστειλε αμφίσημο μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου λέγοντας: «Εξασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον;

Αυτό το ερώτημα θα καθορίσει και την στάση μας στην ψηφοφορία». Μιλώντας στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής επισήμανε πως «πρέπει να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση των εργαζομένων και η απρόσκοπτη εξασφάλιση της δωρεάν θέρμανσης στις αντίστοιχες περιοχές μετά την αποεπένδυση εντός ή εκτός εισαγωγικών. Καμία απόλυση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Αν δεν εξασφαλιστούν όλα αυτά δεν μπορούμε να μιλάμε για δίκαιη διαδικασία. Η ανταποδοτικότητα δεν μοιάζει αντικειμενική. Μέσα σε αυτή την διαδικασία που δρομολογείται πρέπει να αναρωτηθούμε τι κερδίζουμε και τι χάνουμε. Πρέπει να αναρωτηθούμε εάν εξασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον. Αν οι νέες εταιρείες θα λειτουργήσουν προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Με όλα αυτά τα ερωτήματα θα προέλθουμε στην ψήφιση του νομοσχεδίου και αυτά θα καθορίσουν την στάση μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες ιδιαίτερο προβληματισμό εκφράζει και ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού σημειώνοντας στους συνομιλητές του πως θα ξεκαθαρίσει την στάση του μόνο στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την ψηφοφορία. Επίσης, ο κ. Γιώργος Δημαράς σε συνομιλία του με δημοσιογράφους εμφανίστηκε αρνητικός να στηρίξει τις προωθούμενες διατάξεις. «Είμαι αντίθετος» ανέφερε χαρακτηριστικά. Αντίθετα, την πρόθεσή τους να στηρίξουν τις προωθούμενες διατάξεις εξέφρασαν οι Γιάννης Θεοφύλακτος, Θέμις Μουμουλίδης και Δημήτρης Δημητριάδης που εκλέγονται στην Κοζάνη. Να σημειωθεί ότι καμία από τις προς εκποίηση μονάδα δεν λειτουργεί στην συγκεκριμένη περιφέρεια.

Διήμερη «μάχη» Σταθάκη στη Βουλή

Στη διήμερη συνεδρίαση ο υπουργός Ενέργειας θα δώσει μάχη για να πείσει οτι το νομοσχέδιο είναι καλύτερο απο εκείνο της ΝΔ, δηλαδή το σχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ». Το επιχείρημα είναι πως δεν περιλαμβάνει πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων. Η πολιτική ηγεσία πατάει και στο επιχείρημα οτι εργαζόμενοι που θα μεταφερθούν στις υπό πώληση εταιρείες θα διέπονται από τη συλλογική σύμβαση εργασίας της ΔΕΗ. Ωστόσο, δεν θα καλύπτονται και από τον ίδιο εσωτερικό κανονισμό αφού δεν μπορεί σε αυτές τις μονάδες να ισχύσει ο γενικός εσωτερικός κανονισμός της ΔΕΗ που αφορά πολλά διαφορετικά συστήματα της ΔΕΗ που κάλυπτε όλο το φάσμα. Ο κ. Σταθάκης επιχειρεί να περάσει, στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το μήνυμα οτι η ΔΕΗ μένει με τον βαρύ πυρήνα της και το κομμάτι που φεύγει, ναι μεν είναι έτοιμες μονάδες, αλλά η κάθε μια από αυτές έχουν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Για παραδειγμα, τα αποθέματα της Μεγαλόπολης θα τελειώσουν σε 15 χρόνια. Παντως, απο την πλευρά του ο προεδρος της ΔΕΗ, κατα τη χθεσινή συνεδρίαση στη Βουλή, προανήγγειλε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου και στο βάθος… απολύσεις για το προσωπικό της εταιρείας που απασχολείται στις υπό εκποίηση λιγνιτικές μονάδες. 

Σφυροκόπημα απο τους φορείς

Η ακρόαση των αρμόδιων φορέων στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής διεξάχθηκε χθες σε τεταμένο κλίμα.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας Αριστείδης Μπρουμάς υπενθύμισε τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ περι δημόσιας και ενιαίας ΔΕΗ και επισήμανε απευθυνόμενος στον υπουργό: «Αν θέλετε να ξεπουλήσατε κάτι, ξεπουλήστε τα περιουσιακά σας στοιχεία που ξεχνάτε να τα δηλώσετε γιατί είναι πολλά».

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης ξεκαθάρισε ότι «θα αντισταθούμε στο ξεπούλημα της εταιρείας και των εργαζομένων. Δεν πρέπει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο αλλά να επιστραφεί σε εκείνους που το προώθησαν».


Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε και ο δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης ενώ ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Διονύσης Παπαδόπουλος επισήμανε ότι το νομοσχέδιο « δεν μπορεί να γίνει δεκτό στο σύνολο του. Δεν μεριμνά για τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Κανένας λόγος δεν υπάρχει την περίοδο που η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια να επιλεγεί αυτός ο δρόμος».

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Αναφέρεται η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ Μεγαλόπολης (3 και 4) και Φλώρινας (η υφιστάμενη μονάδα και η άδεια για την κατασκευή δεύτερης) σε εφαρμογή της απόφασης του ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για κατάργηση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή, σε συνδυασμό με την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει η εκμετάλλευση νέων ορυχείων λιγνίτη.

Το νομοσχέδιο ρυθμίζει τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα της αποεπένδυσης, και προβλέπει μεταξύ άλλων την ίδρυση δύο θυγατρικών της ΔΕΗ, μία για τα περιουσιακά στοιχεία (μονάδες και δικαιώματα εκμετάλλευσης λιγνιτωρυχείων) στο Βορρά και άλλη για το Νότο, προκήρυξη του διαγωνισμού ως το τέλος Μαΐου και ολοκλήρωσή του σε ορίζοντα έξι μηνών.

Σε μεσοπρόθεσμη βάση (το 2026), η ΔΕΗ θα συνεχίζει να ελέγχει το 68% του λιγνιτικού δυναμικού. Κατά μέσο όρο, μέχρι τότε, η ΔΕΗ θα διατηρεί πάνω από το 70%.

Σε μακροπρόθεσμη βάση (μέσος όρος περιόδου 2018-35) η ΔΕΗ θα διατηρεί το 65%, προσεγγίζοντας τελικά τον στόχο αποεπένδυσης του 40%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε και επισήμως (17/4/2018) την πρόταση αυτή ως επαρκή για τη διασφάλιση της δίκαιης πρόσβασης στην παραγωγή ηλεκτρισμού με καύση λιγνίτη, για τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης