Βούτσης: Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα της ΕΕ

4436229

Στην παρέμβασή του στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της ΕΕ, ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε την ανάγκη για μια πιο δημοκρατική οικονομική διακυβέρνηση

Στην αναγκαιότητα ενίσχυσης του κοινωνικού χαρακτήρα της ΕΕ, μιας νέας πιο δημοκρατικής οικονομικής διακυβέρνησης και της ενδυνάμωσης του ρόλου, τόσο του ευρωπαϊκού όσο και των εθνικών κοινοβουλίων, εστίασε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης κατά την παρέμβασή του στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της ΕΕ για το «Μέλλον της Ευρώπης», που διεξάγεται σήμερα και αύριο στο Ταλίν της Εσθονίας. Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι απαιτείται κοινή δράση των κρατών μελών για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Βουλής των Ελλήνων, ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης «υπαρξιακού χαρακτήρα» για την ΕΕ, καθώς είναι «κρίσιμη για την επιβίωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος». Αφού επέκρινε τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, τονίζοντας ότι «κατέδειξαν με τον πλέον σαφή τρόπο τις ανεπάρκειες και τις αστοχίες στο πεδίο των πολιτικών επιλογών και της αρχιτεκτονικής της ΕΕ», ανέπτυξε τους άξονες στους οποίους πρέπει να στηριχθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, τονίζεται στην ανακοίνωση, αυτοί είναι πρωτίστως η ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα της ΕΕ και η εφαρμογή νέου κοινωνικού συμβολαίου με τους πολίτες, που θα λαμβάνει υπόψη του τις διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών οικονομιών, θα μειώσει τις ανισότητες, θα διασφαλίσει τα εργασιακά δικαιώματα και θα προωθήσει τον κοινωνικό διάλογο (θέση που υποστηρίζουν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου) με παράλληλη αποτροπή σχεδιασμών για «πολλές ταχύτητες», «ειδικές οικονομικές ζώνες και συμπεριφορές νεοαποικιακού χαρακτήρα». Στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος χαιρέτισε την υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Πυλώνα από την Κοινωνική Σύνοδο του Γκέτεμποργκ, τον Δεκέμβριο του 2017.

Ο κ. Βούτσης επικέντρωσε ακόμη στην ανάγκη για νέα πιο δημοκρατική οικονομική διακυβέρνηση, που θα διασφαλίζει καλύτερη ισορροπία μεταξύ της κοινωνικής και οικονομικής διάστασης της ευρωπαϊκής πολιτικής, ενώ έδωσε έμφαση στις απαιτούμενες «γενναίες αποφάσεις» για την ενίσχυση του ρόλου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και των εθνικών κοινοβουλίων στη διαδικασία, καθώς και την ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης και της λογοδοσίας του Eurogroup, εκφράζοντας τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας για θεσμοθέτηση θέσης «Ευρωπαίου υπουργού Κοινωνικής Προστασίας».

Όπως ο ίδιος εξήγησε «η επίτευξη των παραπάνω στόχων πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τις συζητήσεις για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, οι οποίες πρέπει να βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τις αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης».

Κλείνοντας, ο πρόεδρος της Βουλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, κρίνοντας απαραίτητη την πρόβλεψη κονδυλίων για τη διαχείριση του, όπως και «την αλληλέγγυα και ισόρροπη ανάληψη ευθύνης και εφαρμογής από τα κράτη μέλη των κοινών αποφάσεων» προκειμένου να αντιμετωπιστούν από κοινού οι «ξενοφοβικές, ρατσιστικές αντιλήψεις που οδηγούν και σε αντιευρωπαϊκές πολιτικές εθνικής αναδίπλωσης».

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Jerry

Αχχχ αυτά τα κονδύλια για τους λαθρομετανάστες! Δούλευε σκλαβε να πληρώνεις φορους για να λαμβάνουν κονδύλια οι μπολσεβίκοι που μένουν στην Εκάλη. Ανθρωπιστες σου λένε......

κωστας

Απαραιτητη, για να συνεχισουν οι τεμπελχαναδες αριστεροι να ριχνουν μπογιες στις πρεσβειες τους, και μετα να παιρνουν το καραβι για Αιγινα και τσιπουρα.

Τάσος

Στείλε τα παιδιά πρόεδρε μαζί με ομάδα του Ρουβίκωνα, θα το διορθώσουν το πρόβλημα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

zaef00

Ανασκευασμένες εμφανίζονται οι δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων από το πρακτορείο ΜΙΑ - Πλέον, εμφανίζεται να αναγνωρίζει ότι «ένα μέρος της γεωγραφικής ενότητας της Μακεδονίας είναι στην Ελλάδα, ένα στην Βουλγαρία και το βόρειο τμήμα είναι στη χώρα μας»  

22
zaef_mesa

Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο πρωθυπουργός των Σκοπίων στην προσπάθειά του να συσπειρώσει τους πολίτες της χώρας του εν όψει του δημοψηφίσματος της 30ής Σεπτεμβρίου για τη Συμφωνία των Πρεσπών

121
tsipras_kammenos

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συμφώνησαν πως αυτήν τη στιγμή, αυτό που είναι πιο αναγκαίο από ποτέ για τη χώρα είναι η ενότητα και η πολιτική σταθερότητα - Είπαν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στο κυβερνητικό έργο

53