Νέα τριμερής Κοτζιά, Ντιμιτρόφ, Νίμιτς στη Βιέννη

Νέα τριμερής Κοτζιά, Ντιμιτρόφ, Νίμιτς στη Βιέννη

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Τετάρτης

19317578
Νέα συνάντηση θα έχουν το απόγευμα της Τετάρτης στη Βιέννη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς με τον Σκοπιανό ομόλογό Νικολά Ντιμιτρόφ. Παρών στη συνάντηση θα είναι ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας της πΓΔΜ πραγματοποιήθηκε στις 12 Απριλίου στην Aχρίδα, κατά την οποία Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ ανήγγειλαν ότι θα υπάρξουν νέες συναντήσεις, το προσεχές διάστημα, σχετικά με την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Έλληνας υπουργός, Εξωτερικών,
Νίκος Κοτζιάς, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη είχε τοποθετήσει σε ορίζοντα φθινοπώρου την προοπτική μίας λύσης στο Σκοπιανό, εκτιμώντας ότι οι απαιτούμενες διαδικασίες στο εσωτερικό της χώρας μεταθέτουν το χρονικό πλαίσιο μίας συμφωνίας αρκετούς μήνες αργότερα, ενώ τόνισε , η δεν αναμένεται η ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ τον Ιούνιο.

«Είναι ολοφάνερο ότι η FYROM τον Ιούνιο δεν πρόκειται να μπει στο ΝΑΤΟ. Βέβαια το έχει χάσει. Διότι θα σας το πω αυτό: τώρα αντί να πουν "Πέσαμε έξω και είχε δίκιο ο Τσίπρας και Κοτζιάς που έλεγαν ότι εμείς το κάνουμε για λόγους εκτίμησης ότι αυτό είναι το εθνικό συμφέρον", λένε κάποιοι. Μα σταμάτησε, δεν κάνει ή δεν δείχνει". Να σας πω τώρα γιατί το έχασαν (σσ. οι Σκοπιανοί). Είμαστε στον Απρίλιο, μια συμφωνία πρέπει να πάει για επικύρωση με διάφορους τρόπους. Εκείνοι θέλουν να κάνουν δημοψήφισμα. Το δημοψήφισμα στην φίλη χώρα στο βορρά θέλει πάνω από δυο μήνες, δηλαδή μπαίνει μόνο το δημοψήφισμα τον Ιούνιο. Και αφού γίνει το δημοψήφισμα, θα πρέπει να πάει στη Βουλή η συμφωνία, που θα θέλει μισό – ένα μήνα. Και αφού πάει στη Βουλή θα πρέπει μετά να συνεχίσει η Βουλή να κάνει συνταγματικές αλλαγές. Για να έχουμε συμφωνία, θα πρέπει να έχουμε συμφωνήσει στις συνταγματικές αλλαγές. Άρα θα πάει το φθινόπωρο», είχε αναφέρι ο κ.Κοτζιάς.

Κλείσιμο
Ερωτηθείς, αν μπορεί να υπάρχει λύση χωρίς αναθεώρηση του Συντάγματος erga omnes, ο κ.Κοτζιάς απάντησε κατηγορηματικά «όχι».

Την ίδια στιγμή,
ο Νίκολα Ντιμιτρόφ είχε δηλώσει στο σερβικό τμήμα του δικτύου Ν1 ότι «το όνομα αποτελεί μόνο τη μία πτυχή της διένεξης με την Ελλάδα. Αν ήταν μόνο ο προσδιορισμός στην ονομασία θα το λύναμε εύκολα το πρόβλημα».

ναφερόμενος στις προτάσεις Νίμιτς για το όνομα, είχε υπογραμμίσει ότι αποτελούν τη βάση των διαπραγματεύσεων. «Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς μας πρότεινε κάποιους προσδιορισμούς, Γκόρνα, Σέβερνα και άλλους, δεν αποκλείεται στην πορεία να προστεθούν κάποιοι νέοι προσδιορισμοί αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το τί θα συμφωνήσουμε με την Αθήνα» ανέφερε ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ ενώ απέφυγε να αποκαλύψει λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης