Κοτζιάς: Μπορεί κάποια στιγμή να συμβεί θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

kotzias_interview_radiofono

«Στη Ρω πυροβολήθηκε ένας θόρυβος και όχι ένα οπτικά εμφανιζόμενο αντικείμενο» είπε ο υπουργός Εξωτερικών ενώ ο Φώτης Κουβέλης -24 ώρες νωρίτερα- είχε δηλώσει ότι το τουρκικό ελικόπτερο έκανε νυχτερινή υπέρπτηση πάνω από το νησί της Ρω - «Ασφαλώς να υψώσει κανείς σημαία, αλλά το πώς και το πότε θα υπερασπιστείς την ενέργειά σου πρέπει αν το σκεφτείς. Δεν ξέρω ότι κατέβηκαν σημαίες. Δεν λέω ότι δεν μπορεί να γίνεται. Λέω ότι δεν μπορεί να γίνεται έτσι αυτό. Δεν είναι καλό να γίνεται εξωτερική πολιτική που δυσκολεύει τη χώρα» τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς

«Πρέπει να είμαστε πιο νηφάλιοι και να εκτιμάμε τα πράγματα με προσοχή γιατί συχνά εξηγώ ότι αν ήμουν Ερντογάν και έβλεπα πώς αντιδρά η Ελλάδα θα ήμουν ευχαριστημενος. Είναι πολλαπλάσια η αναταραχή με τη σημασία της πρόκλησης. Σε δύσκολους καιρούς χρειάζεται ψύχραιμη σκέψη» είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

«Από το 96 το λενε αυτό ότι τα Ιμια είναι δικά τους, το είχαν πρωτοπεί το 93» είπε ο κ. Κοτζιάς σχετικά με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Εξωτερική πολιτική πρέπει να κάνει το υπουργείο Εξωτερικών, οι θεσμοί και τρίτον όποιος θέλει να πάρει πρωτοβουλία να σκέφτεται τι θα ακολουθήσει. Αν ανοίγεις μία πόρτα να σκεφτείς και το μετά» σχολίασε την ύψωση ελληνικών σημαίων από νεαρούς σε βραχονησίδες στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων.

«Ασφαλώς να υψώσει κανεις σημαία, αλλά το πώς και το πότε θα υπερασπιστείς την ενέργειά σου πρέπει αν το σκεφτείς. Δεν ξέρω ότι κατέβηκαν σημαίες. Δεν λέω ότι δεν μπορεί να γίνεται. Λέω ότι δεν μπορεί να γίνεται έτσι αυτό. Δεν είναι καλό να γίνεται εξωτερική πολιτική που δυσκολεύει τη χώρα» τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς.


«Η δουλειά της διπλωματίας είναι να αποτρέπει θερμά επεισόδια. Δεν είναι το θέμα μας τα θερμά επεισόδια» υπογράμμισε και συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών: «Μπορεί κάποια στιγμή να προκύψει θερμό επεισόδιο. Δουλεια μας να μην αφήσουμε να συμβούν ατυχήματα».

Κριτική στην ΕΡΤ

«Εβαλα στις 6 σήμερα ΕΡΤ... Αυτή η ατμόσφαιρα ότι μυρίζει μπαρούτι δεν είναι ατμόσφαιρα ψύχραιμης κοινωνίας, θα χαμογελάει ο Ερντογάν. Ψυχραιμια και στη δημοσιογραφία. Δεν βοηθάει ο ανταγωνισμός ποιος θα βγάλει περισσότερο μπαρούτι» είπε ο Νίκος Κοτζιάς.

«Βγάλαμε δύο κείμενα ως υπουργείο Εξωτερικών, χθες το βράδυ τα ετοιμάσαμε» είπε σχετικά με την έκθεση προόδου της Κομισιόν για την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

«Η Τουρκία αντί να διδαχθεί και να μελετήσει τι της λέει η Κομισιόν, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Με τρία διεθνή κείμενα είναι σαφές ότι τα Ιμια είναι ελληνικά, είναι ωφέλιμο για την ίδια να το σέβεται το διεθνές δίκαιο» συνέχισε.

Ες ό,τι αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις ο κ. Κοτζιάς ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό 247: «Τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες τους είπα δύο πράγματα που δεν τα υπολογίζουν:
1. Ο Ασαντ φαινεται ότι έριξε χημικά, δεν είναι μόνο απάνθρωπο, παραβιάζει και κανόνες πολέμου. Ακόμα και ο πόλεμος έχει κανόνες.
2. Εχουμε και την Τουρκία που επίσης παραβιάζει Λωζάννη, πχ αυτά που κάνει στο Αφρίν».

«Σε συνομιλία μας με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου (σσ αναφέρεται στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας) του είπα, Μεβλούτ θα το δούμε αυτό, νομίζω ότι θα θέλετε να καταλάβετε το Αφρίν».


Ρω: Ακούγαν θόρυβο, δεν είπαν ότι είδαν

«Αυτό που εγώ ξέρω ότι έγινε στη Ρω, είναι ότι πυροβολήθηκε ένας θόρυβος και όχι ένα οπτικά εμφανιζόμενο αντικείμενο. Είπανε ότι ακούγανε θόρυβο. Δεν είπαν ότι είδαν» είπε ο Νίκος Κοτζιάς για το επεισόδιο της προηγούμενης εβδομάδας στη Ρω, όταν οι αξιωματικοί του στρατιωτικού φυλακίου έλαβαν έγκριση να πυροβολήσουν προειδοποιητικά προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή στην οποία πέταγε το τουρκικό ελικόπτερο. 

Η αναφορά αυτή του υπουργού Εξωτερικών είναι διαμετρικά αντίθετη από την άποψη που υπάρχει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το περιστατικό. Σε συνέντευξή του στο ΘΕΜΑ 104,6 την Τρίτη, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης υπογράμμισε ότι το τουρκικό ελικόπτερο έκανε πτήση πάνω από τη Ρω.

«Πράγματι, με μια εξαιρετική κίνηση του εκεί φυλακίου μας εξεδιώχθη το ελικόπτερο που έκανε νυχτερινή υπέρπτηση πάνω από το νησί της Ρω» είπε ο Φώτης Κουβέλης, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς υποστήριξε ότι... πυροβολήθηκε ένας θόρυβος...

Η απελευθέρωση των δύο αξιωματικών εξαρτάται από τον παραλογισμό της Τουρκίας

«Κάνουμε όλες τις ενέργειες για να απελευθερωθούν αλλα δεν εξαρταται μόνο από εμας. Εξαρταται από τον παραλογισμό της Τουρκίας» είπε ο κ. Κοτζιάς απαντώντας σε ερώτηση πότε θα απελευθερωθούν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που είναι φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη από την 1η Μαρτίου.
 
«Και πάλι στην Αγκυρα βλέπουν πώς αντιδρούμε με μεγάλο πάθος και απαιτητικότητα, αλλά η Τουρκία έχει άλλη άποψη. Την περίοδο που τους συνέλαβαν έχουν χάσει φαντάρους χωρίς να δακρύσει το μάτι τους. Εχουμε άλλη άποψη περί ελευθεριών. Δες πώς χτυπιούνται οι Ελληνες επειδή συλλαβαμε. Η Αγκυρα διαβάζει διαφορετικά τα γεγονότα από ό,τι έμεις» είπε ο υπουργός Εξωτερικών για την υπόθεση του ανθυπολοχαγού Μητρετώδη και του λοχία Κούκλατζη.

«Η στάση της ΕΕ δεν είναι κάτι που μας ευχαριστεί. Μας ευχαριστεί ότι η δουλειά που κάναμε βγάζει καρπούς. Είναι η δουλειά μας που έχει τέτοια αποτελέσματα» συνέχισε ο κ. Κοτζιάς σχολιάζοντας το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καλεί την Τουρκία να προχωρήσει σε δίκη και απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. 

«Η Ρωσία ενδιαφέρεται να αποσπάσει την Τουρκία από τον δυτικό κόσμο. Δεν είναι πρωτόγνωρη πολιτική για τη Ρωσία» εκτίμησε για την ευθυγράμμιση της τουρκικής με την ρωσική πολιτική.

ΣΧΟΛΙΑ (10)

ηνιοχος 2018

εκτος απο ασχετοι ειστε και ακρως επικινδυνοι. την σημαια θα την βαζουμε οποτε θελουμε γιατι εχουμε δημοκρατια. και ειμαστε ελληνες. εσας θα ρωτησουμε;

Ειστε όλοι σκέτη αηδία.....

άκουσον άκουσον....Θα παίρνουμε και άδεια για να σηκώσουμε την σημαία μας.... Φύγετε όσο ειναι καιρός.....εμετικοί τύποι

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΤΕ ΤΟΝ ΘΕΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΜΕΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΘΑ ΤΟΥΦΕΚΙΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΣΤΑ ΜΕΤΩΠΙΣΘΕΝ.ΞΕΡΕΤΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΟΙΟΥΣ .

stp

Από πότε όταν υψώνω την σημαία σημαίνει πως κάνω εξωτερική πολιτική, πως μιλάω με τον Νταβούτογλου , με τον Ζάετς. Ρε θα μας τρελάνετε. Αλλά ξέχασα για σας είναι ένα πανί και το καίγατε παλιά, και θα το ξανακάνετε μεθαύριο που θα είστε αντιπολίτευση. Και τώρα που το σκέφτομαι , στο σπίτι του χωριού μου στην Μακεδονία , που έχω υψώσει μια Ελληνική σημαία λέτε να διαμαρτυρηθεί ο Ζάετς, μήπως κάνω εξωτερική πολιτική για το όνομα. Ρε συνέλθετε.

trevor

Ποιος Ζαετς και Ζαετς μας κοπανας ρε φιλε; Μονο Λαγιος Ντεταρι!!!

Δημητρης

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής σας. Όπως και σε όλα τα άλλα πεδία. Σε λίγο θα ζητάμε άδεια απο τους Τούρκους να πάμε στη Τζια!

Ντροπαλος Συριζαιος

Το μονο που κανετε εσεις οι Συριζαιοι ειναι να μας προετοιμαζετε για τα χειροτερα που ερχονται για να μη μας ερθει αποτομα. Δεν ειστε ικανοι να κανετε τιποτα της προκοπης. Σηκωθειτε φυγετε ιδεοληπτικοι αστοιχειωτοι εθνομηδενιστες. Μονο καταστρφη φέρνετε.

Ποιος μιλάει ...

Αν συμβεί κάτι με την Τουρκία όλοι εσείς κυβερνώντες και αντιπολιτεύοντες θα την κάνετε με ελαφρά πηδηματάκια για Βραζιλίες, Φίτζι και Αμερικές. Αλί και τρισαλί λοιπόν σε εμάς τους θνητούς ραγιάδες ...

Σανοφαγος

Σε πήραν χαμπάρι οι Τούρκοι και σε γλεντάνε και σένα και όλα τα τζιμάνια του τσίρκου. Την ανικανότητά σας όμως την πληρώνουμε εμείς.

Νικ δε γκρικ

Δεν ανησυχούμε υπουργέ που θα πάρεις το μικρόφωνο ξέρεις εσύ......!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

myrsini_main01

Το «Πρώτο ΘΕΜΑ», που βρίσκεται και σήμερα στα περίπτερα, αποκαλύπτει τι είπε η τραγουδίστρια στο δικαστήριο, το οποίο καταδίκασε τη Μυρσίνη Λοΐζου σε δύο χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή, επειδή έπαιρνε για 5,5 χρόνια τη σύνταξη της νεκρής μητέρας της

182
evaggel2

«Όσοι από τους ψευτοσωτήρες πασχίζουν να πείσουν πως οι "προδοσίες" τους είναι για καλό μας, θα αποτύχουν» δήλωσε μετά την μαθητική παρέλαση στην Αθήνα ο υποψήφιος με την Ένωση Κεντρώων στη Β' Πειραιά, Παναγιώτης Ευαγγελίου

2