Τσιρώνης: Το μέλλον της Ελλάδας είναι ο πρωτογενής τομέας

Τσιρώνης: Το μέλλον της Ελλάδας είναι ο πρωτογενής τομέας

«Δυστυχώς, ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο, που έχει τεράστια δυνατότητα παραγωγής πλούτου, οπότε είναι ιδιαίτερα ελκυστικός στα παράσιτα, δήλωσε μεταξύ άλλων ο αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

tsironis_new
Ο αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, απεύθυνε ομιλία, σήμερα Τρίτη 17 Απριλίου, το απόγευμα, στη Ρόδο, στο πλαίσιο του 13ου Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και συγκεκριμένα στην Ενότητα «Αγροτική Ανάπτυξη, Αλιεία και Παραγωγική Ανασυγκρότηση».

Ο κ. Τσιρώνης τόνισε:

«Αιτία των δεινών μας είναι η διαπλοκή ανάμεσα σε έναν κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα και ένα διεφθαρμένο πολιτικό καθεστώς. Υπάρχει λοιπόν ο σοβαρότατος κίνδυνος, μόλις βελτιωθούν τα οικονομικά της χώρας, αυτή η Λερναία Ύδρα να αρχίσει ξανά να απομυζά τον κόπο του λαού μας, είτε πρόκειται για τον εργάτη, είτε για τον τουριστικό υπάλληλο, ή για τον παραγωγό ή για τον επιχειρηματία».

«Δυστυχώς, ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο, που έχει τεράστια δυνατότητα παραγωγής πλούτου, οπότε είναι ιδιαίτερα ελκυστικός στα παράσιτα, για να μιλήσω λίγο στη γλώσσα των παραγωγών μας» τόνισε ο κ. Τσιρώνης ο οποίος ανέφερε ότι «αν λοιπόν το 2015 το κρίσιμο στοίχημα ήταν να κρατήσουμε τη χώρα όρθια στο ευρώ, το 2018 γυρίζω στο εξίσου κρίσιμο στοίχημα για το πού πάμε».

Το μέλλον της Ελλάδας είναι ο πρωτογενής τομέας, τόνισε στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Τσιρώνης αναφέροντας ότι σήμερα συντελείται μία παγκόσμια στροφή για τους εξής λόγους:

- Ο πληθυσμός αυξάνεται και η ζήτηση τροφίμων απογειώνεται.

- Ταυτόχρονα απογειώνεται η ζήτηση για υγιεινά προϊόντα.

- Σε όλους τους άλλου τομείς έχουμε ανταγωνισμό. Στον πρωτογενή τομέα έχουμε μοναδικά ασυναγώνιστα προϊόντα.

- Η ελληνική βιομηχανία είναι άρρηκτα δεμένη με τον πρωτογενή τομέα. «Σας επισημαίνω, φίλες και φίλοι, ότι το μέλλον της οικονομίας είναι στην καθετοποίηση. Με απλά λόγια, δεν έχουμε πλέον τον αγρότη που πουλάει χύμα στον έμπορο, αλλά μία καθετοποιημένη επιχείρηση με συμβολαιακή γεωργία, τυποποίηση προϊόντος και ζεύγος επιχειρήσεων με τον καταναλωτή», τόνισε.

Κλείσιμο
- Δεν υπάρχει τουρισμός χωρίς πρωτογενή τομέα. «Την Ιταλία το 50% των επισκεπτών την επέλεξε με κριτήριο την γαστρονομία. Αναρωτιέμαι: γιατί ο Ιταλός τουριστικός επιχειρηματίας καταναλώνει 70% ιταλικά προϊόντα, ενώ ο Έλληνας μόνο 17%;»

Επίσης ο κ. Τσιρώνης εκτιμά ότι «πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις για τέσσερις στόχους» και συγκεκριμένα:

- γενετικές βελτιώσεις με στόχο την ποιότητα,

- έρευνα και καινοτομία για ανάδειξη και κατοχύρωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών,

- έρευνα για κατοχύρωση της αυθεντικότητας, και

- δημιουργία ελληνικής ετικέτας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης