Χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα το χθεσινοβραδυνό δείπνο Αναστασιάδη-Ακιντζί

Χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα το χθεσινοβραδυνό δείπνο Αναστασιάδη-Ακιντζί

Έδωσαν τη συγκατάθεση τους να διοριστεί από τον ΓΓ του ΟΗΕ νέος ειδικός αντιπρόσωπος του, για να διερευνήσει την πιθανότητα επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακου 

akinci-anastadiades
Την συγκατάθεση τους να διοριστεί από τον ΓΓ του ΟΗΕ, νέος ειδικός αντιπρόσωπος του, για να διερευνήσει την πιθανότητα επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακου έδωσαν χθες ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, κατά το δείπνο που είχαν.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι κατά το δείπνο που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί δεν απέκλεισε κανένας το ενδεχόμενο εάν ο ΓΓ του ΟΗΕ επιθυμεί να αποστείλει κάποιον προσωπικό απεσταλμένο προκειμένου να διερευνήσει τις πιθανότητες επανάληψης ενός διαλόγου με κύριο θέμα τις παραμέτρους που είχαν διατυπωθεί από τον Α. Γκουτέρες στο Κραν Μοντανά.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι όπως ανακοίνωσαν και ο ΟΗΕ, υπήρξε μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον κ Ακιντζί κατά τη διάρκεια της οποίας με ευθύτητα και πραότητα διεξήλθαν των προβλημάτων που αντιμετωπίζονται, της προοπτικής ενός νέου διαλόγου, διαπίστωσαν τις διαφωνίες που υπάρχουν και ο ίδιος επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει από εκεί όπου είχε τερματιστεί ο διάλογος στο Κραν Μοντανά τον Ιούλιο του 2017. Επίσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο ίδιος, όπως και δεν απόκλεισε κανένας το ενδεχόμενο, εάν ο ΓΓ του ΟΗΕ επιθυμεί να αποστείλει κάποιον προσωπικό απεσταλμένο προκειμένου να διερευνήσει τις πιθανότητες επανάληψης ενός διαλόγου.

Σε διευκρινιστική ερώτηση κατά πόσο οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μην φέρουν ένσταση εάν υπάρξει είτε ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου είτε προχωρήσουν όπως περιέγραψε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προηγουμένως, δηλαδή εάν μπορεί να συμβεί μια διαδικασία βολιδοσκόπησης, ο Πρόεδρος Αναστασιαδης απάντησε: `Δεν αποκλείεται’.

Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει περίοδος προπαρασκευής, ή στασιμότητας, είπε ότι εξαρτάται από τον ΓΓ του ΟΗΕ εάν και κατά πόσον θα αποφασίσει να αποστείλει κάποιον για διερευνητική αποστολή.
Κληθείς να αναφέρει εάν υπήρξε κοινό έδαφος, ο Πρόεδρος είπε, `εάν θεωρείτε κοινό έδαφος τη διαπίστωση ότι και οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους.

Ερωτηθείς εάν ο κ. Ακιντζί επέμεινε στη δημιουργία δικοινοτικής επιτροπής για το θέμα του φυσικού αερίου, είπε ότι "όντως ο κ. Ακιντζί ήγειρε το θέμα αλλά γνώριζε εκ των προτέρων τη στάση του και ως εκ τούτου δεν πήρε πολύ χρόνο η επανάληψη της θέσης ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης, να τεθεί στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων κάτι ανάλογο, είτε αναβολή του ενεργειακού προγράμματος, είτε μικτής επιτροπής κτλ".

Για το θέμα των οδοφραγμάτων, είπε ότι συζήτησαν ότι μέχρι την 1η Ιουλίου ενδεχόμενα το οδόφραγμα της Δερύνειας να παραδοθεί και περί τα μέσα Σεπτεμβρίου το οδόφραγμα που συνδέει τη Λεύκα με το Απλίκι.
Σε παρατήρηση εάν ετέθη το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, είπε ότι ‘όλα έχουν εγερθεί, αναφερθεί και συζητηθεί’.


Κλείσιμο
Από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακιντζί είπε πως η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα δείξει κατά πόσο θα υπάρξουν στρατηγικές προσεγγίσεις (στα υπό συζήτηση θέματα) ως ένα πακέτο και κατά πόσο ο ΓΓ του ΟΗΕ θα αναλάβει κάποια πρωτοβουλία. Σημείωσε ότι η συνάντηση ήταν αναγκαία, αλλά "στο παρόν στάδιο, τίποτε δεν μπορεί να είναι όπως ήταν στο παρελθόν". Η περίοδος κατά την οποίαν οι διαπραγματευτές είχαν συναντήσεις και ακολουθούσαν συναντήσεις των ηγετών έχει παρέλθει, ανέφερε. Οσον αφορά το ενδεχόμενο αποστολής προσωπικού εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ για βολιδοσκόπηση αναφορικά με την επανέναρξη των συνομιλιών, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε πως υπάρχει κάποια πληροφόρηση αλλά ο εκπρόσωπος δεν θα ενεργεί όπως ο πρώην ειδικός αντιπρόσωπος Εσπεν Μπαρθ Εϊντε. Μπορεί να είναι κάτι προσωρινό και δεν υπάρχει κάτι το σίγουρο ακόμα, πρόσθεσε.

Ο κ.Ακιντζί υποστήριξε στις δηλώσεις του ότι δεν έχει διαφοροποιηθεί η συμπεριφορά της ελληνοκυπριακής πλευράς. Ανέφερε επίσης ότι επανέλαβε τις θέσεις του σε ό,τι αφορά το θέμα του φυσικού αερίου.

Τέλος στις δηλώσεις του ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε τόσο στο ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά όσο και στο δημοψήφισμα του 2004 για το σχέδιο Ανάν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης